Skip to main content

Våra favoritrom 2013!

By 20 december, 2013oktober 5th, 2019Årets rom, bäst i test, Favoriter, köptips, kul, Mörk rom, Topplistor

Vi tänkte först köra en adventskalender med de rom som har betytt mest för oss under året. Men då det kryllar av adventskalendrar i alla dess former, så kör vi istället en Topp-10-nyårskaramell!

Hur har vi tänkt då? Jo, vi har egentligen bara ett krav: att vi ska ha druckit rommen under 2013. Det behöver alltså inte vara en ny rom för oss 2013.

Och kommer då den rom med högst betyg komma etta, och sen en enkel fallande ordning? Nä, så simpelt får det ju inte bli! Så istället kör vi en hel del med magkänsla. Så att spännande nyheter, marknadsföring, paketering, tillväxt och massa andra lösa värden kommer att vara del av vår bedömning.

Vi väljer därför att kalla listan för “Våra bästa rom 2013” istället för “Årets bästa rom 2013.”

 

Topp 10 för 2013:

10. Santa Teresa 1796

Vi börjar listan med en rom som är perfekt för dig som inte vill ha din rom så söt. Santa Teresa 1796 är en grymt välbalanserad rom, som låter sin stiliga karaktär tala för sig själv. Den är inte så tjusigt paketerad och marknadsförd, vilket ibland gör den till en okänd hjälte. Men – en mycket bra rom som vi starkt kan rekommendera!

Månadens rom februari 2013 – Santa Teresa 1796

 

9. Rum Company Cocorange

Nummer nio på listan är ett skojigt inslag som inte får så mycket motivering. Rum Company Cocorange är supersmaksatt och supergod. Det ovanliga i Rum Company Cocorange är att det är lagrad rom som är smaksatt – vilket verkar vara en mycket bra idé!

rum-company-cocorange-photo03

 

8. Ron Zafra 21

Här kommer ytterligare en vinnare för er som vill ha en lite mer strikt och torr rom. Ron Zafra  sticker inte ut på hyllorna i utseende, men det är en riktig bra rom. Stram och med precis lagom mycket sötma.

Månadens rom mars 2013 – Ron Zafra 21

 

7. Botran Solera 1893

Botran Solera 1893 är en härlig rom som inte har några dåliga upplevelser kopplade till sig alls! Den är snyggt paketerad, den är prisvärd, den är vacker i glaset, den har en bra arom och en bra smak. Så det är inget svårt jobb att lägga upp Botran Solera 1893 på vår topplista för 2013!

Månadens rom april 2013 – Botran Solera 1893

 

6. Rum Company Old Guadeloupe Calvados Finish

Vi tycker att vi har gjort en topplista som är ganska lätt att hantera, och alla rom går att få tag i på olika sätt. Förutom Rum Company Old Guadeloupe Calvados Finish, som kommer in på plats nummer 6. Vi provade den mycket begränsade upplagan på German Rum Festival 2013, och Old Guadeloupe Calvados Finish var verkligen fantastiskt bra! Kommer vi få chansen att smaka den igen? Nope, det tror vi inte – så vi passar på att hylla den på årets topplista.

Rum Company Old Guadeloupe Calvados Finish

 

5. Ron Abuelo Gran Reserva 12

Ron Abuelo Gran Reserva 12 är en mycket bra rom. Det är precis den känslan vi har av den. Vi stöter faktiskt på den på överraskande många restauranger – som t.ex. Supper – och det är kul att se att den har lyckats sprida sig till så mångas hjärtan. Det är alltid kul att få ge fina utmärkelser till rom som får klassas som “billig”! (“Prisvärd” kan ju även en dyr rom vara!)

Månadens rom juli 2013 – Ron Abuelo Gran Reserva 12

 

4. Ron Centenario Fundación

Ron Centenario Fundación kom in på vår lista under hösten 2013, och den har imponerat på oss ordentligt. Vi gillade sedan tidigare Ron Centenarios mer premium-utbud, och det är med stor glädje som vi kan rekommendera även deras 20-åriga. Det är kul med bra rom från Costa Rica också!

Ron Centenario Fundación

 

3. Rum Nation Panama 21

Årets bronsmedalj går till Rum Nation Panama 21! Rum Nation Panama 21 får priset mycket för att vi är imponerade av hela Rum Nations utbud. Och så klart för att vi tycker att Rum Nation Panama 21 är mycket bra!
Några av Rum Nations rom finns idag på Systembolaget, men tyvärr inte Panama 21-årig. Så vill ni skaffa en flaska så får ni tyvärr titta utomlands i dagsläget!

rum-nation-panama-21-photo01

 

2. Ron Zacapa 23

En gammal trotjänare som fortfarande är fantastiskt bra. Vi behöver inte tillägga så mycket mer än så, utan vår historik med Ron Zacapa 23 talar för sig själv.
Inte så innovativt av oss att ha den på listan, men vi har följt dem massor under 2013 och fått möjlighet att träffa deras magiska Master Blender Lorena Vásquez. Att Zacapa håller på att experimentera med rom tillsammans med mat är också ett mycket spännande plus i kanten!

Vi fick tyvärr inte till en provning av 2013 Limited Edition, men det hoppas vi fixa till under 2014.

german-rum-festival-2013-romrom_se-photo18

 

1. Tres Hombres 2013 Edition 05

Det här kom kanske inte som någon överraskning? Vi är mycket förtjusta i Tres Hombres 2013 Edition 05, och det är med stor glädje som vi delar ut årets guldmedalj till Tres Hombres.

Det är jättekul att Tres Hombres har hittat vägarna in till Sverige nu också, och Tres Hombres 2013 Edition 05 beräknas komma in till Systembolaget under början av 2014!

Med det så avslutar vi årets lista, och tackar för ytterligare ett fantastiskt rom-år! Vi ser fram emot ett spännande 2014!

tres-tres-hombres-rum-photo01

One Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.