Världens dyraste rom - Legacy by Angostura

Vad är Legacy by Angostura?

Legacy by Angostura är världens dyraste rom. Det är en “blend” av sju rom från Trinidad, där bland annat en rom är gjord av den allra sista melassen som producerades på Trinidad. Alltså kommer Legacy by Angostura inte kunna reproduceras.

“Legacy by Angostura is the ultimate expression of Angostura rum. We set out to create the greatest sipping rum ever produced and we believe we have achieved something that is both unique and unequalled,” John Georges, Master Distiller.

 

Vad är det som gör Legacy by Angostura till världens dyraste rom?

Legacy by Angostura är resultatet av en historik av närmare 200 år av romproduktion! Det arvet och den samlade kunskapen av Angostura ha samlat i endast 20 flaskor mycket speciella flaskor! Hela processen bakom Legacy är gjord för hand – allt från framtagningen av blandningen av rom till paketeringen! Denna mycket exklusiva processen har gett ett resultat som är väl värt titeln “Världens dyraste rom”!

Världens dyraste rom - Legacy by Angostura

Hur gick det till att göra Legacy?

Lite förenklat så kan tekniken bakom Legacy by Angostura sammanfattas så här: Angostura använder en sju-kollonsbrännare, och i produktionen används alltid minst fem av kolonnerna. Legacy by Angostura har gått igenom “chill filtering” för att få bort eventuella missfärgningar och grumlighet. Den mycket speciella blandningen har lagrats i 200 liters amerikanska bourbonfat, allt gjort på Angosturas destilleri på Trinidad.

Användes någon speciell teknik?
Framställandet av Legacy by Angostura presenteras som lika mycket analys och vetenskap som magkänsla och konstskapande. Angosturas Master Distillers analyserade sammansättningen av varje rom, för att sedan kunna testa olika kombinationer. Allt för att skapa den perfekta och helt naturliga aromen och smaken.

Någon modern teknik har inte används, utan Legacy är ett resultat av erfarenhet, experimenterande och massor med tålamod!

Vilka var med och gjorde Legacy by Angostura?
Legacy by Angostura skapades tillsammans av Angosturas Master Blenders! Bland annat John Georges, Master Distiller på Angostura. Han beskriver processen som först en analytisk fas, men att magkänslan till slut fick en stor del i slutprodukten! De blev i slutändan Angosturas yngre Master Blanders som hade stor påverkan på Legacy – vilket känns i den moderna men sofistikerade produkten! Det tog 6 år att nå den perfektion man letade efter!

Är receptet hemligt?

Ja, receptet är hemligt – men de rom, de tunnor och den processen som användes är så pass unik att Legacy by Angostura aldrig kommer att kunna replikeras! Det som avslöjats är att alla rom i blandningen är från Trinidad och den yngsta rommen är 17 år gammal, och att en rom är gjord av den allra sista melassen som producerades på Trinidad.

Världens dyraste rom - Legacy by Angostura

Hur ska Legacy drickas?

Rent som avec – i kristallglas.

 

Vad kostar en flaska Legacy by Angostura?

De 20 flaskor som producerats kommer att ha ett “listpris” på $25 000, men samlarvärdet är svårt att värdera! Första flaskan såldes på Trinidad för $260 000.

Världens dyraste rom - Legacy by Angostura

Paketeringen av Legacy by Angostura

Flaskan och hela förpackningen av Legacy by Angostura är gjord av Asprey of London, vilket var deras första arbete för en alkoholhaltig dryck! (De är “Jeweler” för Prins Charles, så det är fint som snus!)

Varje paketering av Legacy by Angostura består av fem komponenter. En kristallflaska, en kork i silver och kristall, en halskrage i silver, en låda i rött kalvläder, och en korthållare i rött kalvläder.
Tio mästare av olika hantverk krävdes för varje paketering; flera olika typer av kristallexperter, silversmeder och lädermakare. Varje Legacy-låda tog 56 arbetstimmar att slutföra!

Flaskan
Den unika formen på Legacy by Angosturas flaska inspirerad av Aspreys ursprungliga Art Deco-flaska och Angostura’s flaska för 1919 och 1824. Varje flaska är handblåst och skuren för att få till den runda men ända fyrkantiga formen!

Stoppern
Stoppern (eller korken eller proppen, kalla den vad du vill) är i sterlingsilver och det enda på flaskan som får beröras utan handskar. Stoppern föreställer ett sockrör och fjäril. Fjärilen finns också på Angsturas andra flaskor – på några flaskor sitter den på etiketten och på andra under flaskan!

Halskragen
Halskragen är gjord i sterling silver, och “Legacy” har handgraverats på den!

Lådan
Lådan är täckt av mjuk röd kalvläder, och formen på insidan är täckt av vitt siden och är formad för att perfekt passa konturerna av flaskan och korken. På utsidan är “Legacy” präglat i lädret, och på insidan så är det en silverfoliering med “Asprey for Angostura”.

Världens dyraste rom - Legacy by Angostura

Några andra “Världens dyraste”

Världens dyraste bok
John James Audubons bok “Birds of America” såldes 2010 för $11.500.000. Den innehåller handmålade illustrationer av amerikanske fåglar i riktig storlek!

Världens dyrast bil
Bugatti Veyron Super Sports kostar $2.400.000, vilket gör den till den dyraste och snabbaste bilen – som är tillåten att köras på vanliga vägar! Med sina 16 cylindrar så har Bugatti Veyron Super Sports en maxhastighet på över 400 km/h och gör noll till hundra på ungefär 2,5 sekunder! Bilen är döpt efter Pierre Veyron som vann 1939 års Le Mans 24h för det ursprungliga Bugatti.

Världens dyraste badkar
Värdens dyraste badkar – Le Grand Queen – är gjord i ädelsten och såldes nyligen för $1.740.000. Den är gjord av en ädelsten som enligt tillverkaren har helande egenskaper. Man får nästan hoppas det…

Världens dyraste perfym
Clive Christian No. 1 – Imperial Majesty kostar ungefär $215.000! Den sälj bara på Harrods, och flaskan är bland annat dekorerad av en fem karats diamant och dekorationer i 18 karats guld. Flaskan innehåller visserligen också en halvliter perfym, så man får mycket för pengarna…

Världens dyraste TV
Den här kategorin kommer väl att uppdateras ganska snabbt, men i skrivande stund så är plasman Bang & Olufsen’s BeoVision 4 världens dyraste TV. Den är på modesta 103 tum, och kostar dig $113 000. Bang & Olufsen’s säljer den inte till dig utan att inspektera ditt hem först. Varför? TV:n väger runt ett halvt ton, och de vill säkerställa att inte golvet rasar ihop av vikten!

Fler superdyra saker?
Vet du några fler sjukt dyra saker? Kanske en svindyr Whiskey eller Whisky? Lämna en kommentar nedanför!