Glögg med romsmak

Här kommer vårt recept på glögg som är baserad på rom! Den får helt klart räknas som en starkspritsglögg, men allt beror ju på hur du blandar ut den, och hur länge/hårt du kokar upp glöggen!

Hur lång tid tar det att göra egen glögg?

Vi tycker att kryddbasen behöver ligga absolut minst i en vecka, men gärna en månad. Och gärna längre än så!

Receptet

Hela receptet är anpassat för att göra ungefär 2-2,5 liter färdig stark romglögg. Men om du vet med dig att du behöver mer glögg, så gör extra mycket kryddbas redan från början!
Vi delar upp glöggreceptet i två delar, eftersom det är flera veckor eller månader mellan de olika momenten! Men vi listar all utrustning du behöver direkt här:
Steg 1: En glas- eller plastburk med lock eller en flaska med stor mynning.
Steg 2: En finhålig sil. (Vi kör med en te-sil som vi monterat isär!)
Steg 2: En större kastrull att koka ihop allt i.
Steg 2: En tratt (för att kunna hälla över i flaskor)
Steg 2: Flaskor att hälla färdig romglögg i. Kan ju vara gamla spritflaskor som du tvättar bort etiketten på!

Gör egen glögg med rom

Steg 1, Kryddbasen

Det du behöver köpa in:
– 3 dl lagrad rom (Det kan faktiskt vara nästan vilken typ som helst, men gärna någon ganska mild och… billig.)
– 3-4 kanelstänger
– 5-6 pomeransskal
– 1 tsk kardemummakärnor
– 2 tsk nejlikor
– några bitar torkad ingefära
– 1 vaniljsstång (Beroende på hur mycket vaniljsmak som finns i rommen!)

Lägg alla kryddor och rommen i ett en glasburk eller en flaska med stor mynning! Låt stå i absolut minst en vecka (då kan det vara bra att överdosera alla kryddor lite!), men helst minst en månad. Ju längre den står desto mer och jämnare smak blir det! Blir det kryddbas kvar efter jul, så kan du spara det till nubbe på midsommar!
Gör egen glögg med rom

Steg 2, Gör färdig glögg

När det är dags att blanda glögg behöver du:
– 2 liter vitt eller rött vin – testa vad du gillar bäst! (Köp lådvin!)
– 3 dl socker

Egentligen behöver du inte tillaga hela kryddbasen nu, utan ta 1,5 dl av kryddbasen och laga till med en flaska vin om du vill! Så kan du prova med både rött och vitt vin för att se vilket du gillar bäst! Vår erfarenhet är att rött vin är enklare, då vitt vin kan ge en lite sur smak! Men det är mer utmanande med vitt vin då!

Börja med att sila av kryddbasen, och tratta ner den i flaska. Du kan slänga alla kryddorna som du silat av – om du inte vill använda dem till en till dos kryddbas! (Om den bara har legat i några veckor finns det nog fortfarande lite drag kvar i dem!) Vill du göra ett riktigt ordentligt jobb med kryddbasen – så sila den en omgång genom ett kaffefilter, så får du en renare ton utan missfärgningar från kryddorna!

Göra egen glögg

Värm upp lite av vinet försiktigt, och tillsätt en uppskattad mängd sockret. Låt sockret lösa upp sig i vinet. (Anledningen till att vi gör detta först är att vi inte vill koka bort alkoholen ur kryddbasen eller ur den större delen av vinet.) Låt koka tills sockret har löst upp sig.

Sänk värmen och tillsätt kryddbasen och resten av vinet. Låt den inte koka hårt, då det kommer att ta bort alkoholen, vilket riskerar att göra glöggen för söt! (Man egentligen ”bränna av sockret” när man tillsätter det – är du intresserad av sånt, så googla det!)

Smaka av glöggen – om den behöver mer socker, så går det att tillsätta mer efter hand! Det kan vara svårt att veta hur mycket socker som behövs – beroende på om du använder vitt eller rött vin, och hur söt rom du gjorde kryddbasen på! Blir den för söt så är enda sättet att tillsätta mer vin och mer kryddbas! Smaka av efter hand, och servera – eller häll över på flaska – och ställ in i kylen när det har fått svalkas av lite!

Är du en glögg-expert så har du säkert massa bra tips att tillägg till vårt glöggrecept på rom! Kom gärna med egna tips – vi har försökt göra det så enkelt som möjligt!

Gör egen glögg med rom

 

19 Comments

 • Theresa skriver:

  Smakade glöggen för första gången idag. Godaste glöggen jag nånsin druckit! Perfekt att själv kunna bestämma hur söt man vill ha den. Tycker nästan alltid glögg blir för sliskigt annars.

 • Christer skriver:

  Jag tänkte sätta en sats nu (11/5) och sila närmare jul. Ska bli en julklapp till en kille som tycker om rom jättemycket. Det blir på rödvin. Går det att låta basen stå nästan ett halvår? Några andra tips?
  Alla tips är av godo.
  Tack på förhand!
  Christer

  • RomRom skriver:

   Jag hade nog varit lite försiktig med att låta den ligga i för länge. Jag hade en sats liggande i tre månader, och den hade fått lite bittra och träiga toner. Det gick att rädda med kanel och vanilj dock.
   Men det kan ju vara kul att köra en sats på 6 månader också – och se vad det blir av den? Du kan ju mäta exakta kryddmått, så kör du en sats på 6 månader, en på 3 månader och en på 2 veckor. På samma rom – så kan det vara kul att jämföra!

   • Quack skriver:

    Jag gjorde en sats på detta receptet med en mörk rom (Appleton Estate 12yr) ca en månad innan julen 2018, men pga flytt och ren tankspriddhet glömdes tyvärr denna spritbas bort och kom inte fram igen förrän i februari/mars nån gång. Jag kollade över den så inte ingredienserna hade blivit dåliga, silade av den och förvarade den i ny försluten glasflaska ända till nästa jul, då kokade jag upp den enligt receptet med ett lätt kryddigt rödvin och serverade till jul. Det blev tamejfan den godaste glöggen jag smakat!
    Så med lite tur så ska man nog kunna lagra den ett bra tag.

    Förövrigt ska jag bara tacka för ett grymt receptet! Kommer bli en årlig glögg det här

 • Pragma skriver:

  Hej

  Nu har jag också gjort glögg för första gången.
  Jag gjorde en dubbel sats med en 75:a Captain morgan mörk.
  Jag plussade på med 4 dl socker, den stod i 4 veckor och den blev super god.
  Vin: LAB Reserva (74312) ca 4,5 liter och en Captain Morgan (591) 700 ml.
  Tack för tipset romrom. :-)

 • johnny skriver:

  Hejsan!
  har nu gjort en kryddblandning. men fasen jag hittade inte hel ingefära eller pomeransskal så tog malen. vad tror ni om det? tror ni det blir bra det med?
  //Johnny

  • RomRom skriver:

   Hej Johnny,

   Det bör egentligen funka okej, men du kommer nog att få sila basen ordentligt! Vi brukar göra det ändå i ett kaffefilter, för att bli av med ev grumlighet. Men om du har använt malda kryddor kanske det kommer att kräva lite mer tid och fler kaffefilter.

 • Katarina skriver:

  Mycket uppskattad glögg, tack för receptet!
  Bor i Belgien där jag inte lyckades få tag på pomeransskal så jag använde grapefrukt-zest i stället. Även färsk ingefära, av samma anledning: fanns bara färsk eller mald :) Blev i alla fall supergott!

 • Niklas skriver:

  Hejsan Romlovers. Har just gjort årets glögg på erat recept. Använde 80% Stroh Rom och Some Zin. Blev jättebra. Basen fick stå i c:a 1 1/2 månad med kryddor. Tack för detta och God Jul på er.

 • snubben skriver:

  Hej!

  Jag undrar om det verkligen bara är en kardemummakärna el om ni menar en påse kardemummakärnor?

 • Erik skriver:

  Då var glöggen klar. Smakar inte så tokigt! Gjorde rödvinsglögg på Southern Atlantic-vin och Plantation Barbados-rom och den smakar något bättre än den man köper i affären av den anledningen att JAG har bestämt sockermängden. ;)

 • Ola skriver:

  Vi kunde inte hålla oss längre utan tjyvsmakade lite grann på julglöggen. Blandade en deciliter rombas i 75 cl Zome Zin lådvin och tillsatte en hel del invertsocker (vit sirap). Resultatet blev enligt förväntan, alltså riktigt gott! Tack för tipset Romrom! Än är det inte för sent att sätta en sats till jul!

  • RomRom skriver:

   Härligt med glöggtjuvstart! Vi har gått och luktat på vår blandning massor! Bra tips med vita sirapen, det måste vi prova!
   Och vi kan bara hålla med – ni som inte har satt en sats än – gör det nu!

 • Ola skriver:

  Tack för tipset, jag provar med att sätta till ett gram saffran i en sats (3 dl dyr Renagade Barbadosrom som jag inte gillade har fått sätta livet till)///Ola

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.