Glögg med romsmak

Här kommer vårt recept på glögg som är baserad på rom! Den får helt klart räknas som en starkspritsglögg, men allt beror ju på hur du blandar ut den, och hur länge/hårt du kokar upp glöggen!

Hur lång tid tar det att göra egen glögg?

Vi tycker att kryddbasen behöver ligga absolut minst i en vecka, men gärna en månad. Och gärna längre än så!

Receptet

Hela receptet är anpassat för att göra ungefär 2-2,5 liter färdig stark romglögg. Men om du vet med dig att du behöver mer glögg, så gör extra mycket kryddbas redan från början!
Vi delar upp glöggreceptet i två delar, eftersom det är flera veckor eller månader mellan de olika momenten! Men vi listar all utrustning du behöver direkt här:
Steg 1: En glas- eller plastburk med lock eller en flaska med stor mynning.
Steg 2: En finhålig sil. (Vi kör med en te-sil som vi monterat isär!)
Steg 2: En större kastrull att koka ihop allt i.
Steg 2: En tratt (för att kunna hälla över i flaskor)
Steg 2: Flaskor att hälla färdig romglögg i. Kan ju vara gamla spritflaskor som du tvättar bort etiketten på!

Gör egen glögg med rom

Steg 1, Kryddbasen

Det du behöver köpa in:
– 3 dl lagrad rom (Det kan faktiskt vara nästan vilken typ som helst, men gärna någon ganska mild och… billig.)
– 3-4 kanelstänger
– 5-6 pomeransskal
– 1 tsk kardemummakärnor
– 2 tsk nejlikor
– några bitar torkad ingefära
– 1 vaniljsstång (Beroende på hur mycket vaniljsmak som finns i rommen!)

Lägg alla kryddor och rommen i ett en glasburk eller en flaska med stor mynning! Låt stå i absolut minst en vecka (då kan det vara bra att överdosera alla kryddor lite!), men helst minst en månad. Ju längre den står desto mer och jämnare smak blir det! Blir det kryddbas kvar efter jul, så kan du spara det till nubbe på midsommar!
Gör egen glögg med rom

Steg 2, Gör färdig glögg

När det är dags att blanda glögg behöver du:
– 2 liter vitt eller rött vin – testa vad du gillar bäst! (Köp lådvin!)
– 3 dl socker

Egentligen behöver du inte tillaga hela kryddbasen nu, utan ta 1,5 dl av kryddbasen och laga till med en flaska vin om du vill! Så kan du prova med både rött och vitt vin för att se vilket du gillar bäst! Vår erfarenhet är att rött vin är enklare, då vitt vin kan ge en lite sur smak! Men det är mer utmanande med vitt vin då!

Börja med att sila av kryddbasen, och tratta ner den i flaska. Du kan slänga alla kryddorna som du silat av – om du inte vill använda dem till en till dos kryddbas! (Om den bara har legat i några veckor finns det nog fortfarande lite drag kvar i dem!) Vill du göra ett riktigt ordentligt jobb med kryddbasen – så sila den en omgång genom ett kaffefilter, så får du en renare ton utan missfärgningar från kryddorna!

Göra egen glögg

Värm upp lite av vinet försiktigt, och tillsätt en uppskattad mängd sockret. Låt sockret lösa upp sig i vinet. (Anledningen till att vi gör detta först är att vi inte vill koka bort alkoholen ur kryddbasen eller ur den större delen av vinet.) Låt koka tills sockret har löst upp sig.

Sänk värmen och tillsätt kryddbasen och resten av vinet. Låt den inte koka hårt, då det kommer att ta bort alkoholen, vilket riskerar att göra glöggen för söt! (Man egentligen ”bränna av sockret” när man tillsätter det – är du intresserad av sånt, så googla det!)

Smaka av glöggen – om den behöver mer socker, så går det att tillsätta mer efter hand! Det kan vara svårt att veta hur mycket socker som behövs – beroende på om du använder vitt eller rött vin, och hur söt rom du gjorde kryddbasen på! Blir den för söt så är enda sättet att tillsätta mer vin och mer kryddbas! Smaka av efter hand, och servera – eller häll över på flaska – och ställ in i kylen när det har fått svalkas av lite!

Är du en glögg-expert så har du säkert massa bra tips att tillägg till vårt glöggrecept på rom! Kom gärna med egna tips – vi har försökt göra det så enkelt som möjligt!

Gör egen glögg med rom