Skip to main content

För er som har följt oss länge – så vet ni att vi har en överdriven kärlek för Australien – och rom från Australien. Det är inte ofta man kan besöka Australien nu för tiden – så rom från Australien har varit princip icke-existerande för oss de senaste åren. Därför blev vi extra uppspelta när Plantation annonserade att de skulle släppa en limiterad Vintage från Australien!

Vi fick tag i två flaskor, så vi kommer att återkomma med ett inlägg om våra intryck av Plantation Australia 2007.

Men vi kör lite information direkt från pressreleasen först:

“Det här släppet är extra speciellt då det är första gången någonsin som Plantation buteljerar en australiensisk rom. I detta avlägsna hörn av romvärlden blev sockerrörsodlingen tidigt en inkomstkälla för kolonisatörerna vid plantagerna. Australiens äldsta romdestilleri, Beenleigh Artisan Distillery i Queensland, började producera rom år 1884, men tillverkning har bedrivits längre än så. Legenden säger att Beenleigh från början var ett illegalt båtdestilleri som stånkande uppför Albertfloden och erbjöd sockerrörsodlarna snabb och elegant destillering utan myndigheternas inblandning.

Plantation Australia 2007 får mycket av sin komplexitet från en unik jäsning med ovanlig fissionsjäst (pombe) i kombination av så kallad dunder, som är en form av surmäsk. Jäsningen pågår i tolv dagar. Därefter tillsätts traditionell jäst och mäsken får jäsa ytterligare tre dagar innan den destilleras i pot stills.

Plantation Australia har inledningsvis lagrats i 13 år på 21 gamla bourbonfat i Beenleighs lagerhus i det varma australiensiska klimatet. Därefter har rommen fraktats med båt till sydvästra Frankrike för ytterligare ett års lagring på franska ekfat hos cognacshuset Maison Ferrand. Denna speciella dubbellagring tillför komplexitet och är Plantations och vintageseriens signum.

Doft: Inbjudande toner av persika, aprikos, vanilj, kokos, russin och blommiga inslag av syren och iris.

Smak: Syltad frukt, färsk citrus och inslag av kakao.

Eftersmak: Lång och komplex med toner av exotisk frukt och delikata inslag av vanilj och ekfat.

Plantations vintageserie har karaktäristiskt konstfulla och färgsprakande förpackningar. Varje land representeras av en fågelart. Australia 2007 pryds av den vita kakaduan, som är Australiens nationalfågel.”

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.