Skip to main content

Med ett par månaders eftersläpning så kommer här lite snabba intryck från en provning med Flor de Caña som vi var på (mycket) tidigare i år. Det var en provning för en privat grupp, men vi fick möjlighet att smyga in och ta så lite plats som möjligt. Det var för övrigt en väldigt mysig provning – med bra publik, fint väder och en fint uppdukad sittning på en innergård.

Flor de Caña har börjat “återpresenteras” i Sverige i sin nya form. Närvaron av Flor de Caña dök i Sverige i samband med den sockerplantage-skandal som uppdagades i Nicaragua 2015.

Men nu kommer Flor de Caña med nya tag, och har tagit sig så långt att de är Fair Trade-klassade. Det tycker själva är bra, så det innebär en återkommande granskning av hela organisationen. Likt en del andra romproducenter så har de också satsat på att bli “carbon neutral”, vilket faktiskt funkar ganska bra för romproduktion – om tillverkaren är beredd att investera i det. Flor de Caña försöker även hoppa på det sociala ansvaret – likt det som Zacapa gör i Guatemala. Både Guatemala och Nicaragua är väldigt fattiga länder, och den insats som romproducenterna gör kan göra relativt stor skillnad. Vi får hoppas att det stämmer; vi har ju ingen möjlighet att kontrollera att det verkligen görs på rätt sätt.

Mer blandad fakta:

Namnet Flor de Caña – är ju ganska lätt att förstå när man väl tittar på det. Sockerrörsblomma blir den svenska översättningen, vilket är ju ett väldigt fint namn!

Flor de Cañas lagring sker i närheten av vulkanen San Cristóbal. Den går att se på deras flaskor och framförallt på deras kartonger. Anledningen till att San Cristóbal har så stor betydelse för Flor de Caña är att den höjer temperaturen i området med 4-6 grader vilket påverkar lagringen. Och så får vi anta att den över tid had bidragit med en bördig jord för sockerplantagen.

Flor de Caña tillsätter numera ingen sötma eller färg i sin rom. Och de använder uteslutande Bourbon-fat för sin lagring. Vår reflektion är att deras rom lagrats ovanligt länge för att vara i tropisk lagring? De följer regeln “true age”, så den ålder som står på flaskan är den yngsta rommen.

Vi provade fem olika rom, som vi inte kommer gå djupare in på nu – utan mer lista grundinformationen:

Flor de Caña Extra Seco 4 Years
En 4-årig vit rom som har kolfiltrerats. Den är gjord på en Column still (kolonnbrännare), och det är den här rommen som är bas för alla de andra.
Den har vildjäst, som har gett den rena fruktiga smaker av ananas och banan. Riktigt trevlig.
Finns att beställa på Systembolaget för 289 kronor:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/flor-de-caa-8260901/

Flor de Caña Gran Reserva 7 Years
Marknaden är tuff för sjuårig rom, det är många andra som konkurrerar om den “blanda fina drinkar”-platsen. Och då blir det ofta priskrig, vilket gäller även för Flor de Caña Gran Reserva 7 Years – som ligger på 279 kronor på Systemet. Det är en ganska typisk sjuåring – som har fått lite karaktär, men som fortfarande har en del vassa kanter – vilket gör att den inte är toppen att dricka rent. Men för drinkar är det ju toppen.
Som mycket av “nya” Flor de Caña så har den mycket mineral i smaken. Och för sjuåringen domineras eftersmaken av marsipan.
Finns på hyllorna på en hel del Systembolag – för 279 kronor: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/flor-de-caa-33401/

Flor de Caña Centenario 12 Years
Flor de Caña Centenario 12 Years är en stilig och torr tolvårig rom. Som med den sjuåriga så är den väldigt mineralrik, men här har det tittat fram lite spännande toner av anis.
Beställningsvara på Systembolaget för 499 kronor:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/flor-de-caa-8260801/

Flor de Caña Centenario 18 Years
Flor de Caña Centenario 18 Years får nog se som den mest prisvärda rommen i kollektionen. Det är märkligt billigt för en 18-årig “true age” rom, vi får kanske gräva vidare lite i det. Men det är en fortsatt stram och stilig rom, som kanske inte kommer falla alla i smaken. Men med prislappen under 700 kronor kan det vara värt att prova ändå.
Beställningsvara på Systembolaget för 699 kronor:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/flor-de-caa-8366701/

Flor de Caña Slow Aged 25 Years
Skuttet från 18 år till 25 år är stort i Flor de Cañas kollektion! Den hoppar upp till runt två tusen, och med det upplever vi att man mest får mer “stilighet”. Det är en len och fin rom, men den hade nog mått bra av några procents styrka till – för att ge lite mer kraft. Det hade varit kul om de också hade satt årgångar på dem – då skulle nog intresset vara ännu större. Men det är ju en häftig present att kunna köpa till en 25-åring – det är inte lätt annars att få tag i en “true age” 25-årig under 2800 kr.
Den 25-åriga hamnar i en helt annat prisklass än resten av kollektionen, och finns att beställa på Systembolaget för 1999 kronor:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/flor-de-caa-5665501/

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.