Skip to main content

Tips för romprovning

By 30 juni, 2013december 29th, 2013Mörk rom, romprovning, Tips

Vi får många frågor om vi har några tips på hur man håller en romprovning för vänner! Vi hade ett tag tänkt att vi skulle lägga ut vår presentationmaterial i sin helhet – men vi uppdaterar och ändrar hela tiden beroende på vem presentationen är till för!

Så istället kommer här lite tips och råd som ni själva kan inspireras av. Vi kommer att fylla på den här sidan successivt – så att den förhoppningsvis till slut blir en fullständig guide för att hålla en egen romprovning!

 

Olika typer av romprovning

Den första frågan att ställa sig är “Hur mycket kan gruppen om rom?”
Vi har jobbar med några olika kategorier på provningar, beroende på baskunskap hos gruppen.

Provningstyp A: “Vilken är godast?”

Om gruppen kan ganska lite om rom, så brukar vi köra med helt öppna kort. Vi går igenom en rom i taget, och presenterar all fakta om den. Vi presenterar även då om vilka smaker och dofter som det går att hitta i respektive rom. Annars kan det vara väldigt svårt att identifiera karaktärerna – om man inte har tidigare träning.

Sen i slutet, efter att ha gått igenom alla rom, så kör vi en handuppräckning (eller genomgång beroende på gruppens storlek). Alla får då berätta vilken rom de tyckte var godast, och vilken de tror är dyrast.
Efter det avslutar vi med att presentera facit gällande priserna. Vilken som är godast finns det ju inget facit till!

Provningstyp B: “Blindprovning med alternativ”

Presentera vilka rom som finns i glasen, men inte vilken som är vilken. Sen är målet att försöka identifiera vilken rom som är vilken utifrån ett facit med 5-6 rom. Det kan göras på olika sätt:

 • Individuellt där ni har en tävling
 • Men vi tycker att det är roligare att alla tillsammans försöker diskutera fram svaren. Nackdelen med det är om gruppen har olika baskunskap så kan diskussionen bli lite ensidig. Om någon som är erfaren av rom säger något, så kanske alla håller med den. Så tips: om någon är duktig på rom kanske de kan bli ombedda att ta en mer observerande roll.

 

Val av rom

Vilka typer av rom ska man ha på en provning då? Här är det ännu viktigare att ta hänsyn till gruppens förkunskap- och även vad ditt syfte är med provningen. Vill du visa hur mycket olika typer av rom det finns? Eller vill du bara visa hur gott rom kan vara?

Vi har använt några olika alternativ:

 • Hela produktserien från ett märke
 • Olika typer av rom: ”Spansk”, ”Brittisk”, ”Fransk”, ”Kryddad”, ”Smaksatt”
 • Alla dina egna favoriter
 • Monster-kamp. Ta de dyraste och bästa du kan få tag i, och låt bäste rom vinna!

 

Övrigt presentationsmaterial

Vad kan vara kul för gruppen att veta? Vi har några grundpunkter som vi brukar köra igenom innan vi börjar prova rom – framförallt för dem som inte är så vana vid rom!

 • Vad är rom?
 • Vad är det för skillnad mellan olika rom?
 • Varifrån kommer rom?
 • … och massor mer!

 

Förberedelser

Vi brukar sikta på att prova 5-6 rom när vi har provningar. Vi häller upp dem alla i förväg, vilket ibland kan bli ett väldigt stressmoment om det är en stor grupp. Vi ställer ut dem på ett numrerat papper, sen måste alla i gruppen själva ansvara för att ställa tillbaka glasen vid rätt nummer.
I mindre grupper brukar vi märka upp glasen med olika snören – så att t.ex. ”Rom nummer 1” har ett blått snöre kring foten o.s.v.

 

Glas till romprovning

Är det många i en grupp som ska prova, och de ska ha 5-6 rom per person, så blir det ju enormt mycket glas! Och att då förse alla med riktigt bra glas blir ju svindyrt. Vi tycker att IKEA:s SVALKA rödvinsglas funkar bra då. De kostar runt 8 kronor styck, och duger gott för lite enkel romprovning. Och du kan ju återanvända dem som vinglas om du ska ha fest – för att slippa tråkiga plastglas.

 

5 Comments

 • Frida Engren skriver:

  Hej,
  Om man ska köra ett lite blindtest hemma med rom från olika länder, kan ni tipsa om någon bra sida där man kan hitta bra information om olika länders rom?

 • Romprovning skriver:

  Bästa tipset för en romprovning är att faktiskt besöka en romprovning. Din egna upplevelse är alltid ditt viktigaste instrument i en romprovning. Att dessutom få tips om hur du smakar, doftar din rom och bedömer vad du gillar och inte ger dig en bra bild av hur du gillar din rom.

 • Stefan Persson skriver:

  Prisvärd rom till romprovningen

  Det är inte svårt att hitta bra rom om man inte bryr sig om priset. Det mesta är bra eller mycket bra om man är beredd att betala över 1000skr. Att däremot hitta (mycket) bra rom till relativt lågt pris är inte lika lätt. Jag har därför här sammanställt den rom som jag anser är bra/mycket bra utan att ”kosta skjortan”. Jag har avseende spansk och engelsk stil hållit mig till sorter som går att hitta till högst 40€ i näthandeln. När det gäller Agricole har jag gått upp till högst 60€ då jag knappt testat någon Agricole under 40€.

  Spansk stil:
  1. Zafra 21 (40€) – Överlägset bäst
  2. Santa Teresa 1796 ((40€) – Mycket bra
  3. Botran 1893 (27€) – Bra
  Engelsk stil:
  1. English Harbour 5år (19€) – Ojämförligt bäst i prissegmentet oavsett romstil till ett fantastiskt pris.
  2. R.L. Seales (33€) – Underbar rom i romvärldens snyggaste flaska.
  3. El Dorado 12år (26€) – Mycket prisvärd.
  4. Bra rom i prissegmentet utan inbördes ordning: Chairmans Reserve (17€), Appleton Rare Blend (22€), Smith & Cross Trad. Jamaican Rum (24€), El Dorado 15år (37€) & English Harbour Cask Finish (38€).
  Agricole
  1. Saint James 12år (60€) – Kanonbra.
  2. Montebello 10år (57€) – Mycket bra.
  3. J.M. XO (49€) – Kanske det bästa insteget i Agricole-världen till ett mycket konkurrenskraftigt pris.
  4. Bra Agricole i prissegmentet utan inbördes ordning: Barbancourt 8år (27€), Barbancourt 15år (40€), Dillon 12år (42€), Montebello 6år (43€), La Mauny XO (53€), Montebello 8år (55€), J. Bally 12år (57€) & HSE XO (59€)

 • Daniel skriver:

  Hur många cl bör man ha i glasen för en ordentlig smakning av romen?

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.