Skip to main content

Provning med Ron Zacapa

By 2 maj, 2013oktober 5th, 2019drinktips, Guatemala, Mörk rom, Recept, romprovning, Zacapa

Ron Zacapa Presentation

Vi hade den stora förmånen att få en grundlig presentation om Ron Zacapa av Rasmus Just från Diageo Danmark. Han är Ron Zacapas Brand Ambassador för de nordiska länderna.

Provningen var på Supper i Stockholm, inför ett tiotal lyssnare med olika bakgrund. På provningen fanns bland annat representanter från Svenska Dagbladet och tidningen Gourmet – så vi var mycket hedrade av att vara i så fint sällskap. Håll ögonen öppna för när det kommer med sina artiklar – det blir spännande att se vad de tyckte!

Ron Zacapa Presentation

 

Presentation

Vi är ju redan stora fantaster av Zacapa, men det är alltid roligt att höra djupare information från en dedikerad expert!

Temat för presentationen var både brett och ganska specifikt. Till att börja med körde Rasmus Just en presentation om Zacapa – med allt från historik till produktionsmetoder – och generellt vad som gör deras rom speciell. Det var en del ny fakta för oss, men det var framför allt en härlig resa för att värma upp smaklökarna inför provningen. Nytt för oss var bland annat att bandet kring Zacapa-flaskan – en så kallad “Petate” – är handgjord och består av 23 strängar. Den har sitt ursprung i Maya-kulturen och var då en hyllning till kungarna och drottningarna. Petaten görs av lokalbefolkningen hemifrån – så att de kan ta hand om sina familjer samtidigt. Zacapa har planer på att göra det möjligt för slutkonsumenter att spåra varje Petate till dess tillverkare – vilket låter som ett kul projekt!

Ron Zacapa Presentation

 

Ron Zacapa 23 till mat

Förutom att prova Zacapa 23 och Zacapa XO så visas även Zacapa 23 tillsammans med mat!
Diageo experimenterar just nu med restauranger där de ska servera Zacapa mer aktivt till mat, och använda Zacapa i matlagning. Superspännande tycker vi – och det ska bli spännande att se om det går att övertyga folk att ta en Zacapa till sin sushi!
Vi provar Z23 med mellanlagrad ost, blåmögelost, tonfisksushi, laxsushi, chokladtårta (kladdkaka typ – den var sjukt god), 75 procentig choklad och kaffe. Kladdkakan tog nog priset – och choklad och kaffe är ju såkra kort. De andra smakkombinationerna var riktigt intressanta – Ron Zacapa funkade överraskande fint med lax!
Vad gör att rom eller specifikt Zacapa funkar så bra med choklad och kaffe? De är båda bittra i smaken, vilket ger rommen utrymme att lysa med sötma och fruktighet på ett annat sätt.

Ron Zacapa Presentation

Ron Zacapa Presentation

 

Röking av rom

Ett spännande inslag i provningen var rökning av Zacapa 23. Med en ”smoking gun” placeras glasen under en kupa, vilket gör att röken faller ner i glasen. Den då kraftigt rökiga aromen som möter näsan då gör att andra smaker kommer fram i smaken på Zacapan. Extrem överkurs, ja – men roligt!

Ron Zacapa Presentation

 

Ron Zacapa i drinkar

En del av inriktningen på provningen var också hur Zacapa 23:an fungerar i drinkar. Vi har egentligen aldrig tvivlat på att det skulle gå hur bra som helst – men det var ändå kul. Drinkarna skapades av Johan från Svartengrens i Stockholm – och de som presenterades var en Daiquiri och en Old Fashioned. Vi listar recepten längst ner på sidan om ni vill försöka er på dem själva. Men som alltid med drinkblandande – det brukar ju inte bli lika bra hemma som när proffsen gör det. Och j*klar vilken god Daiquiri vi serverades! Den ska komma upp på Svartengrens drinkmeny, så det är bara att planera in ett besök genast och beställa in Daiquirin. Känns det lite obekvämt att beställa en Daiquiri kanske ni kan be att få den i ett manligt glas.

På tal om manligt – den Old Fashioned som Johan blandade var också riktigt god – men det var lite fel tid på dygnet för oss bara. MEN det kan vara ett grymt tips om du vill spela hård eller tuff vid något socialt tillfälle – så tänk dig att beställa in “En Old Fashioned på Zacapa 23, tack!”. Tungt.

Ron Zacapa Presentation

 

Här är recept på drinkarna som Johan från Svartengrens blandande: (på engelska)

Reviral Cocktail (Daiquirin)

50 ml Zacapa 23
30 ml lime juice
20 ml Black currant syrup

Method: Shaken
Glass: Coupette
Serve: Up
Garnish: None

Add all ingredients to a shaker, fill with ice and shake until cold, strain into a coupette.

Recipe for Black currant syrup
Bring equal parts of white sugar to a boil and simmer for 20 minutes. Whilst hot not boiling, add a fist full of black currant leaves to every half liter of syrup and let sit for 2 hours. Remove leaves and bottle the syrup. Store in a fridge.

Zacapa Old Fashioned

50 ml Zacapa 23
2 dashes Angostura Orange Bitter
1 barspoon Soda water
1 dash Angostura Bitter
1 lump of white sugar(preferred) / 1 barspoon simple syrup

Method: Stirred
Glass: Double rocks
Serve: On ice
Garnish: Maraschino cherry & Orange zest

Crush the lump of sugar in a mixing glass together with bitters and soda. Add Zacapa and dissolve the sugar. Add ice and stir. Strain over ice into a double rocks glass garnish with a cherry and an orange zest.

Sammanfattning

Provningen med Ron Zacapa var väldigt intressant, och vi hade gärna sett att den var minst en timme till! Det var spännande att höra att det finns nya roliga planer för vad rom kan användas till – och hur just Zacapa kan användas!

Länkar

Supper
Svartengrens
Betyg Ron Zacapa 23
Betyg Ron Zacapa XO

Ron Zacapa Presentation

Ron Zacapa Presentation

Ron Zacapa Presentation

Ron Zacapa Presentation

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.