Skip to main content

German Rum Festival 2013

German Rum Festival 2013

Vi besöker German Rum Festival för tredje gången, och det är spännande att se hur den utvecklas från år till år. Den största förändringen i år var att de hade bytt mässhall. Den nya hallen gav en bra känsla, enda svagheten var väl att det inte fanns utrymme för några separata utställarrum, utan alla utställare delade ett öppet landskap.
Vi kollade på gamla bilder från 2011, och insåg då att mässan har blivit extremt mycket större sen dess! Antal utställare har nödvändigtvis inte ökat så mycket, men utbudet och storleken på montrarna har ökat.
Antalet besökare verkade ha gått upp, från 2012 också. Vi besökte bara mässan på lördagen; vi kan gissa på att det var lite lugnare på söndagen?

Det var en bra line-up med utställare, men utan att direkt vara någon ny aktör som stack ut så mycket. Vi känner att det skulle finnas bra med möjlighet för någon rom att sticka ut ordentligt om de funderade igenom sitt monterkoncept ordentligt! Tyska Haromex tog extremt mycket plats med sina enkla diskar – de har grymt mycket rom på den tyska marknaden!

Alla bilder från mässa kommer i ett separat inlägg senare – vi kommer att meddela om det på Facebook och såklart så dyker det upp här på RomRom.se.

German Rum Festival 2013

 

Nästan inga jippon

Årets mässa innehöll färre jippon än tidigare år. Det var (nästan) inga utklädda pirater eller ”inkastare”. Lite tråkigt på ett sätt kanske, men å andra sidan gav det ett ganska seriöst intryck av mässan! Men – en rom-mässa kanske ska ha lite kul inslag också för att särskilja sig från andra spritmässor?
Det enda pågående jippot var en kille på cykel som sålde drinkar. Och så var det några som gick runt och delade ut choklad, men det var inte så mycket mer än utdelning av gratisprover.

 

John Georges, Master Distiller Angostura

En gammal bekant för oss – Angosturas Master Distiller John Georges var på plats på mässan!  Vi hann ta ett litet snack med honom, och prata lite om förra gången vi sågs – vid provningen av Legacy by Angostura! John var nöjd med mässan i Berlin, och skulle hålla en föreläsning på lördagkvällen.
Han hade varit på Dömle Herrgård i Värmland precis innan Berlin och haft en Master Class för den svenska köparen av den svenska flaskan av Legacy by Angostura. John är verkligen en fantastisk trevlig person, och vi hoppas på att stöta ihop med honom igen!

Här är John med den tyska representanten för Angostura:

German Rum Festival 2013 - John Georges

 

Give-aways

Det brukar faktiskt inte finnas så mycket freebees på German Rum Festival, och inte heller så i år! Det som blev vårt sjukaste ta-med-hem var en produkt-bok från tyska Haromex. Det var något i hästväg. Den innehåller inte bara rom såklart, även om de har en grymt bred rom-portfölj – utan den innehåller beskrivningar av alla produkter som de har. Helt sjukt påkostat och man får verkligen hoppas att de inte byter ut sin portfölj allt för ofta!

 

Rom som inte var på plats

Precis som förra året så var inte Captain Morgan representerade på German Rum Festival! Första året hade de ingen monter, men en ”kapten” och några pirater som sprang runt med drinkar. Tråkigt att de inte är där, då de kanske kunde lätta upp stämningen lite.

Ron Pampero var också borta efter två fina framträdanden på German Rum Festival 2011 och 2012.

 

Utmärkelser från German Rum Festival 2013

Vi försöker alltid dela ut lite ris och ros från mässorna! Vi kommer att återkomma med utmärkelser till olika rom senare – nu är det bara fokus på upplevelser på mässan!

Bästa montern

Tidigare år har “Bästa montern” dominerats av Ron Zacapa, och även i år är de bra. De var innovativa genom att servera rökt rom (vi återkommer till det), och det var även skönt att de hade några soffor man kunde sitta i en stund. Men vi måste ta in i avgörandet att Zacapas monter håller lägre klass än 2012, och extremt mycket lägre klass än 2011.

German Rum Festival 2013

Brugal hyllade vi lite redan förra året – och vi fortsätter med det i år! De körde en snygg båtbar, som kändes väldigt genomarbetad och “äkta”. (Hur “äkta” det nu kan bli i en tok-upplyst mässhall i centrala Berlin?) Men hela deras profil passade bra in i montern och gav ett fint helhetsintryck.

German Rum Festival 2013 - Brugal

Och just belysningen tar oss vidare till våra två andra kandidater: Tres Hombres och Mount Gay. De hade jobbat lite mer med belysningen kring sina montrar. Mount Gay kanske lite mer avsiktligt än Tres Hombres, men det funkar bra för båda.

Har vi någon vinnare då? Det var ingen som dominerade helt – kanske på grund av begränsningar i mässhallen förutsättningar – men vi ger förstapriset till Brugal!

 

Bästa presentationen

Det här är kanske den utmärkelse som är roligast att ge, eftersom den (enbart) har att göra med vår egna upplevelse!
Vår vinnare för bästa presentation på German Rum Festival 2013 går till Ron Centenario! Vi fick ett mycket proffsigt bemötande hos dem; de hade en bra och tydlig line-up av sina produkter; och personalen var mycket kunnig! De vann senare också pris för sin rom, så sammanfattat så hade de nog en mycket bra mässa!

Vi vill lyfta fram några bubblare också i Rum Company och A.H. Riise! Rum Company hade en glad och trevlig personal, och hela presentationen var avslappnad och prestigelöst A.H. Riise får ett plus i kanten för att de var danska och glada. Kanske inte världens bästa presentatörer, men det vägdes upp av trevlighet. (Är ”trevlighet” ett ord? Vi får Googla det om nån månad och se om RomRom.se kommer högt upp.)

 

Sämsta montern – och sämsta presentationen

Alla montrar är inte så spännande, utan många av dem är bara diskar med en mer eller mindre trevlig och/eller kunnig personal som representerar rommen. Men från dem som verkligen satsar på att ha en egen monter så kan man ju faktiskt förvänta sig lite mer. Vi vill ju inte låta så negativa, så vi övervägde att kalla den här kategorin för nåt mildare än ”Sämsta”, men vi insåg snabbt att vi ändå tyckte att vårt val var ”sämst”. Vilken monter får priset då? Vi tror att företaget heter Sucos do Brasil – som bland annat representerade Ron Cubaney! De hade den alla första platsen vid ingången, och där valde de att ha sur och ointresserad personal. Montern var stökig, dåligt organiserad och ful. Men servicen och bemötandet var det allra sämsta.

German Rum Festival 2013

Årets felsatsning

Vi fortsätter på lite negativa toner, och ger en lite passning till Origenes. Att presentera en helt ny rom på en mässa, men sätta ”priset” på sin rom högst bland alla utställare. Och sen toppa upp det med att ha en inhyrd event-tjej som inte fått möjlighet att läsa på om produkten. (Hon hade googlat info utan framgång kvällen innan, så det var nog inte hennes fel). Vi kände att det kunde vara värt att prova Origenes 18-åriga, men inte den 30-åriga.

German Rum Festival 2013

 

Årets lågvattenmärke

Vi tycker att German Rum Festival hade klarat sig ganska bra från att bli ett fylleslag, även om vi inte var kvar under de allra sista timmarna. Därmed inte sagt att det inte var en del besökare var ordentligt överförfriskade! Vi ger utmärkelsen till mannen som tyckte rom var lite för gott. Eller så hade han druckit fel rom? Han var i goda händer och blev omhändertagen av en vän.

 

Snyggaste flaskan

Nu tillbaka till positiva utmärkelser – Snyggaste flaskan! I och med att rom blir mer och mer populärt, så verkar många ha insett att flaskan kan bli ett konkurrensmedel. Det finns otroligt många snygga och stilrena flaskor, men för att “Snyggaste flaskan”-utmärkelsen ska vara nåt skoj att dela ut, så väljer vi några kandidater som sticker ut! De nominerade är:

Tres Hombres Captain’s Choice – ett fantastiskt “krus” som tyvärr kommer i mycket begränsad upplaga.
Dos Maderas Luxus – det är inte första gången vi ser den, men Dos Maderas Luxus flaska har en riktigt skön känsla i handen. Både korken och flaskan!
Deadhead – vi kan ju inte låta Deadheads flaska gå obemärkt. Den är ju kanske inte “snygg”, men sjukt kul och välgjord!

Vinnare då – om vi måste välja en? Tres Hombres Captain’s Choice tar hem det.

German Rum Festival 2013

 

Årets utropstecken

Vi brukar lyfta fram nåt som överraskat oss varje år. Och i år får det bli Rum Company. Av de rom vi smakade, så höll de mycket hög kvalitet. Vi skulle bara vilja se att de såg över sitt varumärke, sin logo och sin etikett – det reflekterar verkligen inte den fina rom som finns i flaskorna!

German Rum Festival 2013

 

2014

Vi avslutar den här delen med lite tankar kring German Rum Festival. Vi kommer att återkomma med mer bilder och mer rom-tips senare – men har du några önskemål eller frågor redan nu, så hör av dig via mail, Facebook eller i kommentarsfältet nedan!

Förbättringsförslag

Det finns vissa delar som German Rum Festival skulle kunna förenklas med mycket enkla medel. Våra tre förslag är:
Publikt fungerande WiFi. Att mässan får spridning online vore ju bara till deras fördel.
Mer vatten. Det finns faktiskt vatten tillgängligt på mässan, men det borde vara mer. För att kunna skölja glas, skölja munnar och förhindra en del fylla. Bara att hitta ett mediokert vatten som sponsor sen är det klart.
Vaskar. På vissa områden på mässan är det helt omöjligt att hälla ut rom. Några utställare hade vaskar bakom diskarna, men inte alls alla. Märkligt, och mycket opraktiskt!

Var du där, och har fler idéer? Lämna en kommentar – så ska vi försöka skicka över det till arrangören inför German Rum Festival 2014.

Vi ses 2014

Kommer vi att åka till German Rum Festival nästa år igen? Det hoppas vi verkligen – det är lika kul varje år!

German Rum Festival 2013

5 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.