Skip to main content

Besök på Träkumla Rom

By 31 maj, 2014maj 30th, 2019besök, kul, Mörk rom, Sverige, Tips, Träkumla

När det finns en romproducent så nära oss som på Gotland, så kunde vi inte låta bli att besöka Träkumla Rom.

trakumla-rom-photo-001

 

Lite kort om Träkumla

Namnet Träkumla kommer från området Träkumla, som ligger söder om Visby. Träkumla Rom grundades 2002, och produktionen rullade igång första gången 2004.

Träkumla huserar numera på Stafva Gård i Barlingbo på Gotland. Stafva Gård är i grund och botten ett mejeri, men som nu även hur ut delar av sina lokaler till produktion av massa olika produkter – cider, läsk, glass, korv och rom.

Träkumlas serie med rom heter “Altissima”, och är döpt efter “Beta Vulgaris Altissima”. Vad är “Beta Vulgaris Altissima” då? Det är en vanlig svensk sockerbeta.

trakumla-rom-photo-050

 

Processen

Vi kan inte få någon grundlig genomgång av produktionen – av två grundanledningar. Det första är att produktionen faktiskt har stått stilla sen 2009. Den andra är att all utrustning just nu står i en lokal där det pågår tillverkning av mejeriprodukter, där renlighet är superviktigt.

På alla produkter från Träkumla, så får vi slänga in att enligt den (oreglerade) rom-industrin, så uppfyller inte produktionen kraven för att vara en “rom”. Varför? En rom ska egentligen vara producerad av en produkt eller biprodukt från sockerrör. Och Träkumla har sitt ursprung från sockerbetor. Och så ska det egentlige vara över 35% alkoholhalt, vilket all Träkumlas produkter inte kommer upp i heller.

Altissima Bigarrå och Altissima Pistage – Träkumlas smaksatta rom, smaksätts med extrakter. I Altissima Pistages fall så är det med pistage-olja, vilket ger den en lite oljig karaktär i glaset.

trakumla-rom-photo-007-6

 

Hur mycket rom produceras

Just nu destilleras alltså ingenting, men Träkumla har ett stort lager rom. Så Träkumlas rom buteljeras en ändå fortfarande. Träkumla har fortsatt ett stort lager på fat – som lagras på okänd ort. De håller på att installera rätt säkerhetsanordningar för att förvara den på plats på Stafva Gård.

 

Råvaran

Från början var tanken att använda melassen från sockerproduktionen på Gotland, men efter att den har lagts ner helt, så har idag Träkumla en grund i rena sockerbetor. Alltså kan Träkumlas rom klassas mer som en Agricole. En beta-agricole kanske vi kan kalla den?

 

Tunnorna

Lagringen sker på amerikanska bourbon-fat. De köps från en av de få leverantörerna som finns i Sverige. Vi har tyvärr inte info om oss vilket företag det är – så har du någon insikt i det, meddela oss gärna! Det ska eventuellt vara samma fat-leverantör som Mackmyra använder sig av?

 

Lagret

Den äldsta rom som Träkumla har på fat idag är 10 år gammal, så det är 2 år kvar tills vi kan få se en 12-åring komma ut från Träkumla. Vi misstänker att det kommer att bli intressant för dem att börja titta på att göra mer speciella blends, så att de inte kör slut på all sin gamla rom. Det är ju egentligen grymt spännande att det finns “svensk rom” just nu som är lagrad över 10 år!

Lagringen sker i på okänd ort, då specialsäkerheten som krävs alltså ännu inte är fixat på Stafva Gård. Förvaringen sker i ett svalt utrymme någonstans, och lagras på hela 80% Cask Strength, späds sedan med gotländskt vatten. Rent och klart vatten, men kalkrikt. Detta sätter troligtvis karaktär, men kan också medföra en viss risk för fällningar.

trakumla-rom-photo-023

 

Användningsområden

Träkumlas fyra nuvarande produkter har, enligt oss tre olika användningsområden.

1. Drinkrom

Träkumla Altissima Bigarrå ska enligt utsago funka riktigt bra med cola. Det kan vi tänka oss, då dragen av körsbär är något som många drinkrom drar sig mot.
Träkumla Altissima Pistage ska enligt utsago funka löjligt bra med exotisk ananas-juice. Vi kan tänka oss att den även skulle gå att använda i någon mycket spännande matlagning.

2. Avec

Träkumla Altissima Lagrad är Träkumlas nuvarande flaggskepp. Den är en regelrätt avec, med lite fransk karaktär. Den är stram, men värd att utforska om du har lite rutin med rom.

3. Vintage

Träkumla Altissima Andra Debuten väljer vi att se som en vintage-rom. Den är mer intressant att ha som en referens till hur det var när Träkumla startade. Är mer eller mindre samma som den tidigare buteljeringen Träkumla Altissima Vulgaris.

trakumla-rom-photo-004

 

Framtiden

Träkumla experimenterar med nya smaksättningar, vilket vi tycker låter spännande – vi skulle gärna se en ännu mer ekologisk, närodlad, svensk och gotländsk vinkel! (De håller just nu på att testa med just vildväxande gotländska smaker.)
Sen har de ju ögonen på kalendern – då deras ursprungliga rom snart är uppe i 12 år.

Träkumla har massa spännande tankar och visioner, men till att börja med så behöver de få upp lönsamhet i verksamheten – alternativt hitta någon partner? Det stökiga med att producera lagrad sprit – är ju just att den behöver lagras så länge. Mackmyra har väl löst en del av det genom att sälja hela fat, och på så sätt få betalt i förväg. Det skulle ju kunna vara ett alternativ för Träkumla?

Gårdsförsäljning hade varit fantastiskt för Träkumla, men den debatt kring det som pågår just nu gäller bara öl och vin tyvärr.

Besöksverksamheten kommer förhoppningsvis bli en stor del av Träkumla. Flytten till Stafva Gård ger förhoppningsvis ett uppsving i antal besökare. Vi hoppas verkligen att det får fart – och om ni är på Gotland och ska planera in en aktivitet – kolla med Träkumla. Så att vi alla hjälps åt att få igång Sverige enda “rom”-producent igen!
Här är mer bilder från vårt besök på Träkumla Rom.

Träkumla Altissima Bigarrå

Träkumla Altissima Pistage

Träkumla Altissima Lagrad

Träkumla Altissima Andra Debuten

 

trakumla-rom-photo-047

trakumla-rom-photo-035

trakumla-rom-photo-023

trakumla-rom-photo-010

trakumla-rom-photo-003

trakumla-rom-photo-036

trakumla-rom-photo-028

trakumla-rom-photo-018

One Comment

  • Caj skriver:

    Jag har köpt några sorter av träkumla rom och i min smak så är det nog det sämsta jag har provat,inte prisvärt, pistagen,nja funkar i en drink eller bål, biggarå sama där funkar i en drink eller bål, men vulgaris smakade som någ dåligt jag kokat på spisen..

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.