Skip to main content

Det är dags igen för årets kanske viktigaste högtid? Vi menar såklart lanseringen av Plantations årliga Single Casks!

Plantation Single Cask 2022 innehåller hela 14 olika rom – som kommer att släppas i två olika omgångar. Första släppet består av sex rom på Systembolaget tillfälliga sortiment – och följs upp av ytterligare åtta rom i beställningssortimentet.

Lanseringen hölls på magiska Cane Rum Society i Stockholm. Är ni på besök i Stockholm så får ni inte missa Cane Rum Society – även om det just nu är riktigt knepigt att hitta dit. CRS ligger mitt i ett “nybyggt” område – som kommer bli fint när det är klart… Men just nu är det lite trixigt att hitta.

Även i år hölls lanseringen på plats av Alexandre Gabriel själv – vilket förhoppningsvis kommer att fortsätta – om vi fortsätter köpa mycket Plantation-rom i Sverige.

Vi ska inte försöka återskapa Alexandres presentation. Det som fokuserades mest på den här gången var att lyfta fram de team som jobbar med Plantations rom. Och de partners som varit med och möjliggjort årets Single Casks. Det var även tydligt hur Plantation vill positionera sig som en mer utforskande och kreativ producent – för att slippa lägga för mycket energi på att bråka om de pågående regelverken gällande ursprung.

På provningen fick vi prova sju rom – några från första släppet, och några från det andra släppet. Vi hoppas få till en mer detaljerade provning, så vi håller oss till korta intryck:

Plantation Single Cask 2022 Panama 2012 Pauillac Wine Cask

Rom från Panama är generellt tacksamt att göra slutlagringar och specialbuteljering på. Rom från Panama får ofta med sig en lätt och söt grundstruktur – som ger bra plats för slutlagringen att skina. Så med Plantations expertis så trodde vi inget annat än att Plantation Single Cask 2022 Panama 2012 Pauillac skulle vara riktigt bra. Och det var den.

Den är supersnyggt balanserad på 50%, vilket lyfter karaktären – men ger ändå en len och lättomtyckt rom. Panama 2012 Pauillac domineras av röda bär och kompletteras av milda vaniljtoner i aromen. Sammanfattat; härligt att prova en snäll och lätt rom – inte bara “nörd-rom”.

På lanseringen av Single Cask 2022 pratade Alexandre Gabriel om hur viktig deras tillgång till färska fat är. Detta möjliggörs genom att Plantation har sin “double ageing” på plats i Frankrike. Att lagra på före detta vinfat kan annars vara problematiskt då man måste undvika att resterna i faten blir till… vinäger.

Plantation Single Cask 2022 Trinidad 2009 Tokay Wine Cask

Plantation Single Cask 2022 Trinidad 2009 Tokay är en riktigt spännande grund-rom – en Trinidad-rom med hög esterhalt. Det ger en riktigt intressant grundsmak! Detta har man gjort genom att plocka tyngre rom och blandat i den lättare (mer typiska) Trinidad-rommen.
Det här är ytterligare en mycket snyggt skapad rom. Rommen i sig för med sig väldigt mycket citrus – som har kompletterats med den underliggande sötman från Tokay – och buteljerats på karaktärsrika 52%.

Plantation Single Cask 2022 Barbados 2011 Maury Wine Cask

Plantation Single Cask 2022 Barbados 2011 Maury Wine har sitt ursprung från Plantations egna West Indies Rum Distillery – vilket var tydligt vid presentationen av den. Det fanns så mycket härlig information att gå igenom, så Alexandre Gabriel kunde säkert ha haft en presentation med bara den här rommen.
Maury är tydligen en gammal stil av vin – som inte dricks så mycket nu för tiden. Resultatet av det är ju att det inte finns så många fat tillgängliga, men Plantation har fått till det tack vare sitt kontaktnät i Frankrike.
Det är blir en riktigt spännande rom – som tydligt domineras av russin. Hela upplevelsen är en mycket len och lättdrucken rom. Titttar man på lagringen av Plantation Single Cask 2022 Barbados 2011 Maury så sticker det ut att den här rommen har lagrats väldigt länge i Cognac, jämfört med lagringen på Barbados.

Plantation Single Cask 2022 Australia 2009 Palo Cortado Sherry Cask

Vi har en förkärlek för Australien generellt – så det är kul att Plantation har börjat experimentera med rom från Australien. Plantation Single Cask 2022 Australia 2009 Palo Cortado Sherry kommer ursprungligen från destilleriet Beenleigh i södra delen av Brisbane. Rommen har en fruktig stil, som lutar mot katrinplommon. Men framförallt har den fått överraskande starka drag av sherry. Kanske lite för mycket?

Plantation Single Cask 2022 Jamaica 2009 VRW Spanish Orange Wine Cask

Jamaica 2009 VRW Spanish Orange Wine Cask är ytterligare en rom med ursprung från Plantations egna destillerier – i det här fallet Long Pond. Precis som med rom från WIRD, så betydde det att det fanns väldigt mycket att presentera. På ett positivt sätt. När det pratas rom från Jamaica så blir det mycket presentation av “dunder” och öppen fermentering. Det är verkligen helt galet att det funkar så bra som det gör – att det inte bara blir en enda stor bakteriehärd. Det beror delvis på att man destillerar året om – så att processen får övervakning hela tiden.
Det finns också väldigt mycket om det spännande spanska orange-vinet – men det får vi återkomma till vid en framtida provning.
Plantation Single Cask 2022 Jamaica 2009 VRW Spanish Orange Wine Cask behöver lite tid att vakna till – men sen blir den en riktigt trevlig rom – som domineras av mango, ananas och bananskal.

Plantation Single Cask 2022 Guyana 2007 Teeling Single Malt Whisky Cask

Plantation Single Cask 2022 Guyana 2007 Teeling Single Malt Whisky Cask är en rom för nördarna. Den kan ju låta som att den skulle vara enkel – med Guyana och Teeling i namnet, men det är en rätt komplex rom. Aromen är väldigt söt, med starka drag av kola och marsipan. Den doftar som en bakelse. Smaken är sen ordentligt kryddig – så det blir ett väldigt hopp från aromen. Det är en imponerande rom – som lagrats i 13 år i Guyana – men den kommer inte vara för alla!
Det här är inte första samarbetet mellan Plantation och Teeling – och det kommer nog inte vara det sista – de verkar tycka att det är kul att experimentera tillsammans.

Plantation Single Cask 2022 Fiji 2001 Rozelieures Fumé Single Malt Whisky Cask

Sista rommen i provningen – är både den mest imponerande – och den svåraste. Rom från Fiji är inte alltid så lätt – och den kräver en del bakgrundshistoria för att komma till sin rätt.
Fiji 2001 Rozelieures Fumé Single Malt Whisky Cask är – som namnet avslöjar från 2001 – och har nästan 21 års lagring bakom sig. Plantation hade övervägt att göra den till en Plantation Extreme, men nu kommer den som en “vanlig” Single Cask istället.
Rommen då? Mycket mjukare i aromen än förväntat – men i smak är den ganska tung – och den avslutar i lite murriga toner. Vi hoppas få möjlighet att prova den igen efter release – det känns som en rom man behöver lite tid att lära känna.

Sammanfattning

Vi kommer såklart att återkomma med mer detaljerade intryck av Plantation Single Cask 2022 – om vi lyckas få tag på några prover eller flaskor. Men som vanligt – en riktigt bra uppställning rom – som kommer göra höstmörkret mycket ljusare!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.