Köpa rom online

Systembolaget har ett stort utbud – och det är bra som affär för att köpa lättillgänglig rom. Men när det är någon mer specifik rom du letar efter, så kan det vara ett bra alternativ att beställa online – från andra EU-länder.

Är det lagligt att köpa rom online?

Svaret är Ja. Du får köpa rom från andra EU-länder – om du köper för eget bruk. Det enda som egentligen krävs är att du anmäler ditt köp till Skatterverket – och betalar skatt för ditt inköp – i förväg. Detta ansvar ligger helt på dig själv som köpare. ;)

Tips på sidor att beställa från:

Rombo.dk

Vi vill ge Rombo.dk extra mycket beröm. Varför? För att de vågar sätta rom i första hand och alla annan sprit i andra hand!

Rombo.dk har ett enormt utbud av rom – till mycket bra priser. Senast vi kollade så var fraktkostnaden bara 89 dkk, vilket i princip sparas in på en beställd flaska (eller iaf två).

Vi har själva beställa från Rombo.dk ett flertal gånger – och vi vet att hundratals av våra besökare har gjort det också.

Systembolaget

Det hade varit enkelt att säga att Systembolaget har ett dåligt utbud på rom – men det är framför allt på hyllorna som det är dåligt utbud! Är du ute i lite god tid så finns det väldigt mycket som du kan beställa hem på någon vecka! Är det en rom du verkligen tycker om – köp den på Systembolaget (och betala en extra slant) så att rom får en starkare ställning i Sverige!

Frakt: För att beställa in till din butik betalar du ingen frakt.

Systembolaget

37 Comments

 • Roman skriver:

  Letar efter en importör som tar in den Engelska romen Rumbullion och jag skulle vilja få tag på Explorer Edition från dom. Någon som vet om det finns en importör som kan ta in det till systembolaget eller någon webhandel som har den hemma?
  Tack på förhand, Roman

 • Joakim skriver:

  Jag provade och köpa från uvinum, där fans rätt skapligt utbud tyckte jag i alla fall. Siten finns på Svenska och enkel och snabb info vad frakten kostar direkt i köpfältet, dock väldigt olika fraktkostnader beroende från vilken butik varorna levereras ifrån.

  http://www.uvinum.se/rom

 • Niklas skriver:

  Hej!

  Jag undrar om det är någon som vet om man kan köpa ett eget fat rom (eller del i fat) någonstans, antingen i sverige eller utomlands, ungefär som Mackmyra har med sin Whiskey.

  Har letat febrilt på internet efter något liknande utan lycka…

  Tacksam för tips!

  • Pär J. skriver:

   Är intresserad av en fat också eller del i ett fat.
   Tror romdestillerierna inte ligger i samma framkant som de för whisky men inom en framtid kanske.

   Men mycket intressant!

 • Ubbe skriver:

  Hej!

  Nån som testat och beställa från Romspecialisten?

  • RomRom skriver:

   Hej Ubbe,

   Vi har inte testat dem. Någon annan som har gjort det? Dela gärna med er!

  • Emil skriver:

   Jag har beställd där ifrån två gånger..

   Första gången gick det hur smidigt som helst, snabb leverans och rätt varor!

   Andra gången där emot var det lite knivigare, då jag får svar en vecka efter romen var beställd och betalad att den tyvärr var helt slut och gick inte att få tag på. Han ville inte häva köpet, utan erbjöd mig andra sorter istället vilket jag var dum & gick med på.
   Hittade – Rum Nation Panama Decanter 21 år & Ron Esclavo XO som fick bli ersättarna för varorna som han inte kunde leverera.
   När jag väl får paketet så märker jag att han har skickat en Rum Nation 12årig istället för Rum Nation 21årig som jag valde istället.
   Tog genast kontakt med honom och först vägrar han stå för frakt tillbaka + att han ville att jag skulle betala frakten för den rätta flaskan.. utan håller på med att försöka ge mig en massa rabatter vid nästa köp istället.
   Hotade med att driva det vidare till konsumentverket europa. Då ville han helt plötsligt stå för retur och frakt på den rätta flaskan.

   Nästa gång får bli från Rombo tror jag!

 • Andreas Gustavsen skriver:

  Hej

  var in på rombo.dk och tittade lite, trevlig sida. något dyrare än tex calles eller bordershop, men oj vad mycket bättre sortiment. Har planerat in en tur till tyskland i mellandagarna. Någon som vet någon bra butik att inhandla mitt nya barskåps sortiment. gärna flaskorna med betygen 10/10 – 9/10. har inte riktigt bestämt mig vart i tyskland än, så förslag på en bra butik med stort sortiment och dit blir resan :)
  / Andreas
  tonga@live.se

  • Pär J skriver:

   Rum und Co verkar har bra utbud. Aldrig beställt där ifrån men med tanke på att den ligger rätt nära danska gränsen kan den vara ett alternativ (om de säljer från butik och inte bara kör postorder).

   http://www.rumundco.de/

   https://www.google.se/maps/place/Rum+%26+Co/@54.5194625,9.4692432,15z/data=!4m6!1m3!3m2!1s0x0:0xf151cf59d7602b64!2sRum+%26+Co!3m1!1s0x0:0xf151cf59d7602b64

   Annars verkar Weinquelle i Hamburg rätt intressant.

  • Jonas A skriver:

   Hur mycket billigare är det med fin rom i Tyskland egentligen? Tittar man på Bordershop och exempelvis Ron Zacapas 23-åriga så kostar den en 50-lapp mindre per liter. Atlantico private cask närmare 80 :- billigare för en flaska.

   Nu kan man förstås hitta andra saker än vad som går att få tag på i Sverige kanske, men generellt verkar inte rom vara så mycket billigare i Tyskland (eller Danmark) om man inte köper väldigt mycket (om man räknar in frakt eller reskostnader i totalpriset)?

   Men det är klart, kör man till Tyskland är det ju trevligt i sig plus att man kan köpa en massa annan billig dricka också :)

  • Andreas Gustavsen skriver:

   Zacapa hos calles får du 1L för 481kr. Så den blir bra billigare. El dorado ca 80kr billigare. Zacapa xo nästan 400billigare. Så visst kan man spara in några kr. Hade kanske inte kört ner enbart för att handla, men en liten mini semester å handla år vägen hem.

  • Andreas Gustavsen skriver:

   Får titta in där, blev en tur till Hamburg. Å calles på vägen hem. Fick smak för zacapa å bestämde mig för att hitta de olika. Men de blev svårare å dyrt. Xo, limitade, å 23års är klara. Men så hittade jag 30års xo och zacapa 23 anos straight from the cask.
   Hade varit kul å hitta i nån butik.

 • Åsa skriver:

  Hej.
  Om man har lite olika romsorter privat (tex appelton 21 årig 2008, el dorado 21 årig, Ron zacapa xo, aruchas captain kidd, mm,mm) som man vill sälja vart kan man då vända sig?

  • Pär J skriver:

   Man ger bort dessa buteljer på söndag (fars dag). ;-)

   Eftersom inte är helt okej att sälja alkoholhaltiga drycker av gemene man sker detta oftast på diverse sidor och forum till begränsad krets.

   En del säljer hela buteljer andra säljer samples, dvs per centiliter.

 • Kåre Eriksson skriver:

  Hej !

  När ni ändå är igång, kolla ”vinsajten.com” också. Fungerar perfekt,
  snabba och säkra leveranser. Hyfsat utbud på Rom och singel malt.

  Ekaare

 • Kim skriver:

  Er der nogen der har et link til hvor man kan læse regler for salg af spiritus til kunder i Sverige, fra andre lande? Jeg kan forstå der er nogle lidt indviklede regler omkring fragt osv., så det ville være rart, at få helt styr på den slags, inden man kaster sig ud i et større eksporteventyr :)

  P.S. Jeg læser ret godt svensk, jeg skriver det bare så dårligt, at jeg af respekt skriver på dansk – håber det er OK :)

  • RomRom skriver:

   Hej Kim,

   Kul att höra från dig – och vi tycker bara att det är härligt med inlägg på dansk! :)

   Det finns en del regler, som framför allt är kopplat till att köparen är skyldig att betala svensk alkoholskatt. I förväg, vilket gör det hela lite omständigt. Men det är upp till varje person att göra detta själva, vi tror (?) inte att det är någon skyldighet för säljaren.

   Först tänkte vi klistra in texten här, men det är nog bättre att hänvisa till Tullverkets hemsida. Här är länken dit.

  • Kim skriver:

   Hej RomRom

   Tak for link. Jeg kigger på det og ellers må jeg forsøge at tage kontakt til Tullverket direkte. Det kunne jo være rigtigt sjovt, hvis man kunne hjælpe de svenske rom-nydere med at få fat i ”the good stuff” til fornuftige priser. Men det skal jo også gøres korrekt :)

 • Niclas Gudmundsson skriver:

  Jag kan säga att jag köpte från Master of Malt för ett tag sedan och jag håller med om att det blir inte billigare att handlar därifrån än att beställa det på Systembolaget.

  Romen jag köpte var en Ron Jeremy och kostade mig runt 500:- med frakt, kompisen beställde den på Systembolaget för 399:-

  Kan tillägga att jag inte skattade för min flaska heller.

 • Fredrik S skriver:

  Riktigt bra sortiment! Bra priser och frakt via E-Box delivery…

  http://www.rumundco.de/

  • Per skriver:

   Tack! Den verkar bäst hittills. Har du testat att beställa därifrån?

   Av 25 produkter på min långsiktiga önskelista (all möjlig finsprit) har de 23 i lager, är billigast på 18 och bland de billigaste på de övriga.

   Är de pålitliga så kan jag dumpa Rombo, Scanbolaget, Master of Malt och Cognac Paradise och beställa allt från Rum&Co istället.

  • Michael skriver:

   Har beställt så många gånger fråm Rumundco att jag har fått en egen kontaktperson – en geschäftsführer. Leveransen går snabbt, mindre än en vecka. De levererar inte själva utan man länkas vidare till E-Box som levererar ”på kundens vägnar och ansvar”. Vet inte om detta är Rumundco sätt att frånsäga sig ansvaret för utlandsmomsen vid leverans utanför Tyskland. Enligt tullverket är ju leverantören ansvarig för att moms betalas i mottagarlandet.

 • Hans Peder Cappelen skriver:

  Hej,
  Denna sidan har ju lite Rom att välja i liteoch till mycket låga priser.
  http://www.vin-och-sprit.com/index.php?id_category=83&controller=category
  mvh

 • Mattias skriver:

  Några tips på sajter jag använd mig av när jag beställt rom:
  http://www.whiskyantique.com – Premium rom, dyrt men gott såklart.
  http://www.oldwhisky.net – Samma här.
  http://www.r2m.it/en/ – Blandat utbud men en hel del premium.
  http://www.drinkology.de – Billigare men mindre premium rom.

 • Dan skriver:

  Hej gott folk!

  En sida som jag har handlat från ett par gånger är http://www.thewhiskyexchange.com/

  Finns en hel del rom där men prismässigt kanske det inte är det bästa alternativet. Fördelen är att företaget har ett avtal med Skatteverket i Sverige så all skatt (punktskatt samt mervärdesskatt (moms)) betalas direkt. Handlar själv där endast produkter som är svåra att få tag på på annat håll.

  Precis som det nämns ovan så ska punktskatt, ca 501 kr/liter 100 %-ig alkohol, och moms betalas till skatteverket och tullverket om man handlar på nätet. Andra villkor gäller som bekant om du personligen för in varorna i landet. Är något osäker på om momsen ska gå till tullverket om man handlar inom EU. Driver själv ett importföretag och där skiljer man på var man ska betala moms till om varorna köpes inom EU eller från tredje land (utanför EU).

  Befinner man sig i London kan man passa på att besöka The Whiskey Exchange personligen. Utbudet är som sagt det som lockar mig.

 • Ilon skriver:

  Enligt tullverket så är det säljaren som ska betala skatten om säljaren ombesörjer frakt samt du beställer från ett annat EU-land:
  ”Vem betalar skatt när säljaren ordnar transporten?
  När du köper beskattade alkoholvaror från ett annat EU-land för ditt eller din familjs personliga bruk och säljaren ombesörjer transporten (distansförsäljning) är säljaren skattskyldig.”

  http://tullverket.se/innehallao/f/fragorochsvar/fragorochsvar/fragorochsvarombestallningavalkoholviainternetfranettannateuland.4.42fdd31e120ad8e71798000216.html

  Dock väldigt osäker på hur detta fungerar i praktiken, men bör ju stämma om informationen på deras hemsida inte är fullständigt felaktig.

 • Erik skriver:

  Inte imponerad av cognac-paradise heller. 45 Euro för Plantation barbados som kostar 499kr på systembolaget. Som sagt: Om du lägger på frakt och skatt på priserna så är det ju betydligt sämre än systembolaget i 9 av 10 fall. Om någon vill gnälla på att det är skattens fel: lägg på brittisk eller tysk alkoholskatt istället då. Det blev åtminstone inte bättre!

 • Daniel skriver:

  Av det jag hittat så finns det ingen som är i närheten av cognac-paradise.de
  Tittar man på sidan så ser man bra priser, billig frakt och framförallt bra utbud.

 • Erik skriver:

  Hur går det till med skatt på Master of Malt om man vill vara duktig och köpa lagligt?

  Diplomático Reserva Exclusiva
  MoM-pris: 402kr
  Systemet: 435kr

  Pyrat XO
  MoM-pris: 393kr
  Systemet: 399kr

  Inte heeelt imponerad av priserna där! Skatten på en flaska sprit i Storbritannien är ca 80 spänn , här är den ca 140. Vissa saker blir t.o.m. dyrare innan frakten ens lagts på.

 • JC skriver:

  Det känns ju väldigt förlegat att man skiljer på köp för eget bruk när man är fysiskt i ett annat land och om man beställer online? Kan det vara nåt som kommer att försvinna på sikt?

 • Öste skriver:

  Jag kollade upp lite när jag beställde för ett tag sedan med skattemyndigheten och du ”ska” föranmäla till dom hur mycket du tänker föra in och betala runt 250 kr per liter i (svensk skatt) föranmäler du inte och beställningen fastnar i tullen får du lösa ut det mot samma kostnad. Dock så kan dom kräva summan i upp till 5 år om du struntat i att skatta.

 • Per skriver:

  Hej

  Hur är det rent juridiskt med att beställa sprit online?

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.