Skip to main content

Det var med mycket stor glädje som vi tog emot beskedet att det skulle hållas en premiärprovning i Stockholm av Angosturas nya rom Angostura 1787! Världspremiären hölls i Danmark dagen innan – så vi var några av de allra första att få prova Angostura 1787.

Precis som med provningen av Angostura No.1, så var Angosturas Master Destiller John Georges på plats i Sverige. Jag får ihop det till att det är femte eller sjätte gången vi träffades – och det är en lika trevlig upplevelse varje gång.

angostura_1787_release-photo05

Premiären hölls på Tjoget på Södermalm, vilket var en mycket passande lokal. Det är en avslappnad, men ändå klassig bar – och de har ett stort intresse för rom i baren. Vi känner bland annat igen bartendern från provningen av Single Cane Estate tidigare i år.

angostura_1787_release-photo-tjoget

Namnet Angostura 1787 kommer från att den första sockerplantagen på Trinidad grundades just 1787, och det är ju såklart den som har lagt mycket av grunden till den fina romhistoriken som finns på Trinidad & Tobago.

Presentationen med John Georges – en av romvärldens största stjärnor – var som alltid varm, spännande och kul. Det var en stor grupp som är där för provningen (så det var tur att vi hade ett frånfall i vårt team ). Det är alltid intressant att vara på presentationer om rom med en publik som alla kanske inte är så erfarna med rom – och det är kul att intresset har blivit så brett!

Miljöaspekten kommer in mer och mer i Angosturas profilering, vilket känns som ett klokt steg för dem. Fjärilar ses som ett tecken på en frisk natur, och därför använder Angostura det mycket på sina flaskor. (Fjärilar förekommer även på alla de gamla flaskorna – kolla till exempel under flaskorna. Men sätt på korken först!)

angostura_1787_release-photo07

På provningen så smakade vi oss snabbt igenom hela Angosturas premium-serie, som numera även inkluderar Angostura 7. Detta är första gången som vi ser alla de nya flaskorna tillsammans – alltså Angostura 7, Angostura 1919 och Angostura 1824. Det är lätt att bli nostalgisk och sakna de gamla kantiga flaskorna – men de nya flaskorna växer på oss. De ser tuff och kraftfulla ut, och har en skön känsla i handen. Vi tycker att det passar bra med den kraftfulla känslan som vi kopplar till Angostura. Tyvärr var det fortfarande lite hemlighetsmakeri kring 1787-flaskan när vi var där – då den skulle “avtäckas” senare på kvällen. Tror jag.

När det till slut är dags att få prova nya 1787, sprider det sig en stor förväntan i rummet. Även från de mindre rom-erfarna besökarna – vilket är lite roligt. Personligen kände jag mig som ett barn på julafton. Vi kommer att återkomma till ett ordentligt betyg på Angostura 1787 inom kort – men vårt första intryck är mycket positivt.

1787 har placerats in snyggt i prisklassen ovanför Angostura 1824 – i ett segment som kallas Super Premium. På Systembolaget kommer den att kosta 769 kronor, och den släpps 3 oktober 2016.

Angostura 1787 är en rom med mycket karaktär – men vi tror verkligen att den kommer att passa många romälskare. Den är karaktärsrik utan att bli svår – mycket tack vare en lätt underliggande sötma. Det är mycket starkare toner av ekfat än vad många Angostura-fantaster kommer att vara vana vid – men det är just det som gör 1787 till ett så snyggt tillägg till Angosturas redan starka uppställning av rom!

angostura_1787_release-photo10angostura_1787_release-photo12angostura_1787_release-photo08angostura_1787_release-photo09angostura_1787_release-photo15

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.