Skip to main content

Förhandsprovning av Angostura No.1 – Cask Collection Once Used French Oak

preview-angostura-no-1-second-edition-french-oak-13

Vi hade det mycket stora nöjet att få vara med på en förhandsprovning av Angostura No.1 – Cask Collection Once Used French Oak. Eller om man ska göra det lite enkelt för sig så kan man kanske säga Angostura No.1 Second Edition.

Provningen i Sverige var bara några dagar efter den globala releasen som hölls i Wien! Den hölls av John Georges – Master Distiller på Angostura. Det är alltid ett sant nöje att träffa John – han är verkligen en av rom-världens starkast lysande stjärnor!

Vår förväntningar var ganska höga efter den mycket fina första upplagan av Angostura No. 1 Cask Collection.

preview-angostura-no-1-second-edition-french-oak-16

John öppnar med en fantastiskt berättelse om Angostura – och hur rommen förhåller till till Angostura Bitter. Vi ska faktiskt inte försöka återberätta allt, då den måste höras direkt med Johns glada stämma!

Då alla i gruppen inte är helt bekanta med rom, så tar vi först en resa genom Angostura 1919 och Angostura 1824 – för att ge alla en bild av vad Angosturas rom handlar om. Plus att det blir en snygg stege med 1919:s 5-8 års lagring, 1824:s 12-åriga lagring, för att sen landa i nya Angostura No.1 – Cask Collection Once Used French Oak som lagrats i 16 år.

preview-angostura-no-1-second-edition-french-oak-11

Det var ganska länge sen som vi drack Angostura 1919, men den har mycket stort nostalgiskt värde för oss. Vi måste faktiskt säga att den fortfarande håller klassen som en lättdrucken och mycket prisvärd rom. Angostura 1824 är en mer återkommande rom för oss nu för tiden, men vi är alltid lika imponerade över hur välbalanserad den är!

Men till Angostura No.1 – Cask Collection Once Used French Oak då. Innan vi började provningen så flaggade John för att vi skulle få avgöra om det “fortfarande är en rom”. Och det måste vi verkligen säga att det är!
Angostura No.1 Second Edition har lagrats först 10 år i amerikanska ekfat, för att sedan flyttas till franska ekfat – som tidigare använts för att lagra cognac. Och cognac-karaktären lyser igenom ganska mycket. Aromen är fantastiskt pigg – och tillsammans med kraftigt orange koppartonen, så är Angostura No 1 Second Edition en fröjd att ha i glaset.

Smaken är sen överraskande karaktärsrik, med härliga toner av torkad frukt – som möter de kraftig trä-toner. Avslutet blir åt det torra hållet; med överraskande lång eftersmak – lite samma känsla som Angostura 1824.

Vi kommer inte att sätta något betyg på Angostura No.1 – Cask Collection Once Used French Oak i det här läget – men vi ska återkomma så snart möjligt med det. Vi tycker att det är en briljant rom – men till skillnad från den första releasen, då är kanske inte den andre releasen för alla. Den är lite mer komplex – och passande nog så kostar den några hundralappar mer än första upplagan – vilket vi tror att den träffar målgruppen helt rätt!

preview-angostura-no-1-second-edition-french-oak-10

The Cask Collection har sitt ursprung i ett experimenterande som började för 15-16 år sedan, och som vi nu för skörda frukterna av. Angostura kommer att släppa en tredje upplaga i The Cask Collection, men John kunde inte dela med sig av några med detaljer om det.

preview-angostura-no-1-second-edition-french-oak-09

Och nu sparar vi det bästa till sist; det pratades lite om att Angostura kommer att lägga till en till rom i sin produkt-linje – som kommer att hamna som mer premium än Angostura 1824. Det är något som vi har väntat på i flera år, så vi är väldigt uppspelta över det!

preview-angostura-no-1-second-edition-french-oak-14

preview-angostura-no-1-second-edition-french-oak-15

preview-angostura-no-1-second-edition-french-oak-17

preview-angostura-no-1-second-edition-french-oak-18

preview-angostura-no-1-second-edition-french-oak-12

6 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.