Skip to main content

Legacy by Angostura med John Georges

By 9 november, 2012augusti 11th, 2019Angostura, John Georges, Mörk rom, romprovning, Trinidad & Tobago

Legacy by Angostura

Ibland har vi på RomRom.se extra bra dagar, och igår hade vi en superextra bra dag!

Vi träffar John Georges på Interbrands kontor i Stockholm för att få den ärofulla förmånen att prova Legacy by Angostura! John är Master Distiller på Angostura, och är nu ute på en mindre världsturné med Legacy by Angostura!

Vi vill varna för att det här reportaget troligtvis kommer att vara fyllt av så mycket förstärkande adjektiv att vi alla kanske kommer att må illa! Men det får vi leva med – vi känner oss som ett litet barn på julaftonsmorgon, och den där bubblande glädjekänslan är svår att kontrollera!

Vad är Legacy by Angostura? Vi kommer att bjuda på mycket mer detaljerad information om Legacy by Angostura senare, så vi tar den korta storyn här! Det är en unik blend av rom från Trinidad som Angostura har satt ihop som en hyllning till folket i Trinidad! Och samtidigt skapat världens mest exklusiva rom. Legacy by Angostura finns endast i 20 flaskor à 50 cl och startpriset ligger på $25 000. Men den första flaskan såldes på Trinidad för $260 000, alltså ungefär nätta 1,8 miljoner kronor.

Legacy by Angostura

John Georges tar med Angostura 1919 och Angostura 1824 i sin presentation, för att ta med oss i en resa mot det stora mästerverket Legacy – och för att väcka våra smaklökar till liv! Johns presentation kan sammanfattas som att den är magisk! Han drar igång en Angostura-upplevelse med historik och smaker – och resan genom Angostura 1824 är i sig en upplevelse – då det är Johns personliga favorit! Han lyfter fram ett underbart sätt att prova 1824:n vilket lyfter den ett par nivåer för oss! Ett citat från John summerar hans tankar om Angostura 1824: “Om jag hade råd så skulle jag BARA dricka Angostura 1824.”

Legacy by Angostura

När det sedan är dags att prova Legacy by Angostura så kommer kristallglasen fram! De är speciellt framtagna för Legacy, och de är i sig små mästerverk! Och Legacy “får” bara drickas i kristallglas. Pretentiöst? Ja, men helt rätt!

Legacy by Angostura är en blend av 7 olika hemliga rom, varav den yngsta är lagrad 17 år. En av de rom som ingår i Legacy är gjord av den allra sista melassen som producerades på Trinidad, vilket gör att blandningen i Legacy aldrig kommer att kunna återskapas.

Legacy by Angostura

Paketeringen Legacy by Angostura är ett mästerverk ut i fingerspetsarna – och för att betona det, så måste all hantering av Legacy göras med handskar på! Det låter ju väldigt överseriöst, men när man ser hela paketeringen av flaskan, så känns det faktiskt helt naturligt! Flaskan är gjord av Asprey of London vilket är deras första (och ända) arbete till en alkoholhaltig dryck! Men vi hoppas att det inte blir det sista!

Av de 20 flaskor som gjorts är det nummer 9 som har tagit sig till Sverige. Ska bli sjukt spännande att se vart den kommer att ta vägen den kommande tiden!

Flaskan har en otroligt vacker form, som vi lättast beskriver med bilder! Men det är vackert att se hur de i formen har plockat upp de fyrkantiga dragen från 1919-flaskan och nya 1824-flaskan. Ska man äga en flaska Legacy by Angostura, så tror jag inte att man ska vara så känslig för centiliterpriser, men för alla er som har belånat huset nu, så kan det vara värt att veta att det är 50 cl i flaskan.

Legacy by Angostura har en mycket mörkt bronsfärg när den ligger i flaskan – den är nästan på gränsen till röd. När den kommer upp i glaset så får den en fin och djup guldig bronsfärg. Färgen är helt naturlig, och den kommer enbart från den naturliga färgsättningen i romblandningen.

Aromen når näsan på långt håll, och har då en ton av ek tillsammans med blommiga och fruktiga drag! När man kommer närmare så blir ekkaraktären svagare och ersätts av vanilj, karamell och honung! När man sen kommer riktigt nära Legacy så dyker det upp tydliga aromer av körsbär som myser där tillsammans med karamell och vanilj!

Smaken är så fruktansvärt välbalanserad att vi knappt ser hur vi ska kunna bedöma någon annan rom rättvist i framtiden! När Legacy fyller munnen så inser man snabbt att den inte har en enda svaghet! (Förutom faktum att klunken kostar ett par tusenlappar.) Smakerna fullkomligt exploderar i munnen – först är det fruktigt och piggt, och sen landar den ner i en söt och nötig karamellsmak! När det första intrycket är över så rundas smaken av med citrus och kryddor – utan minsta spår av fat eller stickig torrhet! Legacy lämnar en rund jämn smak efter sig som ligger kvar precis lagom länge!

Legacy by Angostura

Avrundning

Ska vi sammanfatta provningen av Legacy by Angostura med John Georges med ett ord, så blir det: Magiskt.

Vi fortsätter den mycket trevliga kvällen med att prata med John om Angostura, Trinidad, framtiden för rom och hur rom ser ut i olika länder i världen! Det var en otroligt lärorik och inspirerande kväll, och John är verkligen ett rom-proffs ända ut i fingerspetsarna!

Legacy by Angostura är en hyllning från Angostura till folket i Trinidad. Och vilken hyllning sen!
Betyget på Legacy by Angostura? Vi kommer inte att sätta något betyg här, utan det kommer i separat provningsrapport. Men vi inser att det bara kommer att kunna finnas ett betyg för den.

Legacy by Angostura

7 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.