Skip to main content

Vi missade förra årets romkryssning – och det var verkligen kul att vara tillbaka igen! Och mässan har verkligen utvecklats sen vi åkte med senast – det är imponerande vilken fin tillställning de får till på en så liten yta. Utsikten hjälper såklart till med upplevelsen, men det är ju framförallt all fantastisk rom som gör det till två magiska dagar.

När vi ska sammanfatta våra intryck från mässor så brukar vi hoppa fram och tillbaka i handlingen en hel del – och sammanfattningen från årets romkryssning med Birka kommer inte att vara något undantag.

Det var flera mycket intressanta Master Classes på schemat, men tyvärr krockade flera av dem med varandra – så vi lyckades bara klämma in två sessioner. Nästa år siktar vi på 3 eller 4, för de är alltid jättekul och intressanta. I år gick vi på två provningar som båda var kul och lärorika. Vi lägger upp dem i egna inlägg, så användarna länkarna nedan:

Mässan

Vidare till själva mässan då – den hade växt så passa mycket att det inte fanns plats för någon mat på plan 10 på båten. Och det var mindre plats för andra produkter som snus och sånt – jämfört med tidigare år. Det är tydligt att intresset är större än någonsin, och utställarna är ännu bättre och brinner ännu mer för rom. Tidigare kanske man har klarat sig med monterpersonal, men nu kändes det som att det var fler experter på plats – med flera som var influgna från andra länder.

Vår rekommendation är såklart att man utforskar ny och kanske lite dyrare rom. Dina vanliga favoriter kan du ju prova hemma. Vi hoppar direkt till några spännande rom som vi provade.

A-Bay Spirit Ankaret
A-Bay har tagit fram en speciell buteljering bara för Birka, och det har man gjort riktigt snyggt. A-Bay Spirit Ankaret har hög komplexitet – som förstärks av den “navy inspirerade” styrkan på 60%. Men genom lite tillsatt socker har man lyckats göra en kraftig, men lättillgänglig rom – som passar perfekt till sjöss!

Papa’s Pilar
Papa’s Pilar hade Sverige-premiär på Birkas romkryssning i år.

Diplomatico Distillery Collection No 3
Det tredje Pot Still-släppet från Diplomatico fanns med på mässan. Vi har inte varit superimponerad av nummer 1 och nummer 2, så vi blev positivt överraskade över Diplomatico Distillery Collection No 3. Vi får ta en tillomgång med en ordentlig provning; men första intrycket var bra!

Ö
Vi hade sett rommen Ö i utbudslistan innan kryssningen, utan att ha gjort någon direkt research på vad det var. Så vi visste ingenting alls. Vad är då Ö? Den är en ny rom som har:
– Destillerats på Åland
– Lagrats i Finland
– Lagrats på finska ektunnor – som har bundits i Sverige.
Jag tror vi fick allt det där rätt.
Men det här är den första rom som Ö släpper, och den har bara lagrats i 6 månader. Och det märks. Det är en drinkrom, och tills de har fått mer styr på den, så känns den som en drinkrom för lokalpatrioter. Men det blir spännande att se vart det tar vägen i framtiden.
Ö är Finlands första riktiga rom – och den ska enligt rykte redan finnas på Alko – och vara på våg mot Systembolaget.

Runa rom
Vi hann prova Runa innan det stängningsdags för mässan på söndagen. Det är en rom som buteljerats av Runa i samarbete med Noble Selected – och speciellt framtagen för Birka. Det var faktiskt en bättre rom än förväntat! Den har ett trevligt lager av komplexitet, men utan att sätta för höga krav på sin ägare.

Rhum J.M. Cuvée 1845
En kul överraskning på mässan var att en hel del av Rhum J.M. hade sålt slut. (Kul för er som köpte den, mindre kul för oss som inte kunde köpa nåt…) Men vi lyckades få till ett smakprov av Rhum J.M. Cuvée 1845 – som verkligen imponerade. En fruktig pigg Agricole-rom, med en arom som förde tankarna till gröna äpplen. Vi vet inte om den kommer att släppas i Sverige, men för er som gillar Agricole, så kan den helt klart vara värd att jaga.

Chairman’s Reserve 1931
Chairman’s Reserve 1931 från Saint Lucia har utvecklats en hel del sen vi stötte på den första gången. Senaste vi provade den så kom den i limiterad upplaga – som förändrades lite från år till år. Nu har de landat på en mer återkommande blend – och det har de gjort riktigt bra! Vi måste säga att Chairman’s Reserve 1931 var en av de bästa överraskningarna på årets romkryssning. Vi gjorde lite research efter kryssningen också och hittade ett produktblad om Chairman’s Reserve 1931 – som var riktigt spännande. De listar EXAKT vad för rom de har i sin blend

Mount Gay XO Peat Smoke
Vi såg till att spara provningen av Mount Gay XO Peat Smoke till allra sist på resan. För efter den har inte smaklökarna mycket kvar att ge. Vi förväntades oss en väldigt rökig rom, och Mount Gay XO Peat Smoke är en VÄLDIGT rökig rom.
Den var god och kul, och vi kan tänka oss att det finns väldigt spännande kombinationer att göra med desserter och matlagning. Vi ser fram emot att prova den mer i framtiden – men tyvärr har Mount Gay en ganska anonym roll i Sverige.

Några rom vi hade velat prova – men inte hann med – eller som sålde slut
Plantation Single Cask La Réunion 15YO Ruby Port, Ron Abuelo Two Oaks, Santa Teresa 1796, Habitation Velier Mount Gay 2007 (10 YO) Last Ward, Habitation Velier Mount Gay 2009 (9 YO) Last Ward, Vizcaya VXOP Cask No. 21, Zafra 30YO

Jag åker på kryssning ganska sällan, men jag måste också säga att jag var väldigt positivt överraskad över kvalitén på maten som serverades på restaurang “Compagniet” ombord. Det var en lättgillad och välgjort trerätters – med gott vin och god öl till.

One Comment

 • Stefan Persson skriver:

  Härlig resa, även om det i år inte fanns några rariteter som intresserade mig i klass med English Harbour 1981 från förra året.
  Min behållning från resan var blindprovningen med Ian Burrell och masterclassen med Thomas från Clydesdale.
  Vad gäller de av er recenserade sorterna kan jag verkligen understryka den avseende Rhum J.M Cuvee 1845. Det är en fantastisk Agricole som såldes till ett mycket bra pris. Köpte dock ingen då jag har två hemma sedan tidigare.
  I år fick Havana Club Union, två olika Bielle, Severin XO, Maison Du Rhum’s Trinidad & Tobago tappning samt två Worthy Park (den vanliga och port casken) följa med hem.
  Tycker det är roligt att både Worthy Park och Hampden nu släpper sin rom under eget namn.
  Ser redan fram mot nästa år, datumen redan inlagda i kalendern.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.