Skip to main content

5 rom möter 5 tapas – med Daniel di Zazzo

Vi har varit på ett antal romprovningar tidigare med fokus på mat. Men Daniel från Herida Brands hade lyckats sätta ihop en ny, spännande och personlig provning – som verkade väldigt uppskattad av resten av rummet också.

Det första som är tydligt när vi kommer in i rummet är att det inte har fegats. Det är starka dofter från maten – trots att det bara är den kalla maten som är på plats i början. Att matcha mat med rom (och dryck generellt) är inte enkelt – det är så mycket upp till personliga preferenser – och om man vill se drycken som ett komplement eller som en kontrast.

Provningen börjar med lite grundläggande bakgrund om rom. Med mest fokus på hur Daniel och Herida ser marknaden i sin helhet – och om de olika stilarna på rom – och hur de idag börjar smälta ihop mer och mer. Utan att gå in på några detaljer. Det är en charmig och avslappnad stämning på provningen – och vi hade säkert alla kunnat sitta kvar i minst en timme till! Om inte rommen hade varit slut…

Den rom vi provade var inga nyheter för oss, vilket var bra – för det gjorde det lättare att koncentrera sig på maten och kombinationerna, istället för att ställa in smaklökarna mot rommen.

Det vi provade och smakades igenom, utan några detaljer:

Arehucas Reserva Especial 18
Arehucas Reserva Especial 18 är en rom som vi köper, dricker och provar väldigt ofta. Det som sticker ut med den under den här provningen är den härliga aromen.
Den kombineras med en Manchego-ost med marmelad. Det är god rom och god ost – vilket såklart är gott! Men de förhöjer inte riktigt varandra så mycket. Men vi rekommenderar ändå att ni provar det – för det är ju väldigt lättfixat själv.

Origenes Reserva Especial 18
Origenes Reserva Especial 18 är ytterligare en rom som vi har mycket att göra med under ett år. Vi tycker att det är en mycket god rom – som många gillar. Men det är också en snygg presentrom; och vi såg nu att den har fått en ny mycket förbättrad låda!
Origenes 18 kombineras med Serranoskinka (lindad kring en daddel) – vilket var en riktigt bra kombination! De nötiga och söta tonerna möttes fint – och det här var helt klart vår favoritkombination! Och den är mycket enkel att göra hemma.

Ron Roble Extra Añejo
Vi brukar njuta av Ron Roble ganska ofta – men då oftast Ron Roble Ultra Añejo. Så det var kul att prova den yngre Extra Añejo. Den har en lite mildare karaktär, och den går enligt oss inte riktigt att mäta med Ultra.
Roble Extra Añejo kombineras med en långkokt fläsksida som marinerats i rom.
Fläsksidan var grymt god, och den tog lite överhanden över rommen. Men som med Manchegon; två jättegoda saker tillsammans.

Gold of Mauritius
Vi tar en liten paus i matkombineringen när vi kommer till Gold of Mauritius och pratar lite om dess annorlunda toner – och hur mycket den faktiskt doftar skumbanan. Skumbanan tillsammans med nötter, portvin och brända toner – ger den en helt annan romkaraktär än vad de flesta är vana vid. Vi fick en bakgrund till hur portvins-faten förbereds genom en reducering av portvinet – vilket ger en väldigt speciell stil.
Kombinationen är med en “snitt” med bland annat balsamico och päron. Det här var kombinationen som vi tyckte funkade sämst. Men vi ska ofta lyfta fram att Gold of Mauritius inte är någon favoritrom heller…

Ron Esclavo XO Cask
Provningen avslutas med Ron Esclavo XO Cask. Den var en nyhet för många i gruppen – och det var tydligt att den som vanligt tog många med storm. Den är verkligen en kul rom – och kombinationen med lite fetare tilltugg funkar riktigt bra! Ron Esclavo XO Cask serverades tillsammans med friterade lökringar och chili-bea, vilket kändes som ett kul och modigt beslut.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.