Skip to main content

Silver: Plantation Xaymaca Special Dry

Redan i början av arbetet med vår topplista för 2019 då funderade vi på hur vi skulle hantera Plantation Xaymaca Special Dry. Vi provade den första gången redan 2018, och sen dök den upp på Birkas romkryssning 2019. Sen har vi inte riktigt hängt med på varför den inte finns på Systembolaget. (Så snart vi har nån klarhet i det kommer vi att lägga upp mer information.)

Men beslutet blev ändå att ta med den på årets lista! Plantation Xaymaca Special Dry representerar så mycket av det som händer i romvärlden just nu – och prislappen gör den tillgänglig för många – inte bara för dem/oss som är beredda att lägga större summor på rom.

Xaymaca är en hyllning till traditionell jamaicansk rom – med 100% Pot Still-rom. Rommen kommer från två olika destillerier – Clarendon Distillery och Long Pond Distillery – som båda delvis ägs av Plantation. 

Man har till viss del frångått mycket av det som ses som typisk Plantation-rom, och släppt en rom som utmanar helt andra smaklökar. Så vi lyfter ett varningens finger här – Plantation Xaymaca Special Dry är inte vanlig Plantation-rom. 

Man har satsat på att få fram så mycket typiska Jamaica-drag – så kallad “Funk” – utan att göra rommen allt för svår. Den domineras stort av jäst exotisk frukt – tänk övermogen ananas och lätt jästa päron. Allt med en kryddig omslutning – med peppar och vanilj.

Citat från Alexandre Gabriel, Master Blender och grundare av Plantation:

”With Xaymaca Special Dry, I wanted to dive into the iconic culture that is unique to Jamaican rum. I wanted to work with these complex flavors of overripe exotic fruits with an almost ‘animal intensity’. We can still find certain white rums with this famous « rum funk ». I think, however, that this great terroir expresses itself perfectly in an aged rum. That is why we are launching Xaymaca Special Dry, which is a tribute to this ancestral culture of rum” explains.”

One Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.