Plantation Xaymaca Special Dry

2 kundrecensioner

419 kr

 • Ursprung: Jamaica
 • Destilleri: Clarendon och Long Pond
 • Råvara: Melass
 • Sammansättning: Blend
 • Lagringstid: 2-4 år
 • Färg: Koppar
 • Typ: Avec
 • Alkoholhalt: 43%

Betyg: 87 av 100

Kategori: Etikett:

Beskrivning

Plantation Xaymaca Special Dry är en hyllning till traditionell jamaicansk rom – med 100% Pot Still-rom. Rommen kommer från två olika destillerier – Clarendon Distillery och Long Pond Distillery – som båda delvis ägs av Plantation. Rommen har lagrats mellan 1 och 3 år i bourbon-fat på Jamaica, för att sen slutlagras i 1 år på Ferrand-fat i Cognac.

Man har frångått mycket av det som ses som typisk Plantation-rom, och släppt en rom som kommer att utmana helt andra smaklökar. Så vi lyfter ett varningens finger här – Plantation Xaymaca Special Dry är inte vanlig Plantation-rom.

Man har satsat på att få fram så mycket typiska Jamaica-drag som möjligt – så kallad “Funk” – utan att göra rommen allt för svår. Den domineras stort av jäst exotisk frukt – tänk jäst ananas och övermogna päron. Allt med en kryddig omslutning med peppar och vanilj.

Plantation tillsätter ofta lite socker i sin rom – så kallad “dosage”. Men det har inte gjorts i Plantation Xaymaca – vilket gör den “Special Dry”.

Som bonus så är väldigt förtjusta i paketeringen av Plantation Xaymaca Special Dry. De har tagit den klassiska Plantation-flaskan, och höjt den en nivå. Det är väldigt snyggt och Xaymaca gör sig väldigt fint i romhyllan.

Namnet då? “Xaymaca evokes the name given to the island by its first inhabitants, the Arawaks.”

Information från producenten:

”With Xaymaca Special Dry, I wanted to dive into the iconic culture that is unique to Jamaican rum. I wanted to work with these complex flavors of overripe exotic fruits with an almost ”animal intensity”. We can still find certain white rums with this famous « rum funk ». I think, however, that this great terroir expresses itself perfectly in an aged rum. That is why we are launching Xaymaca Special Dry, which is a tribute to this ancestral culture of rum” explains Alexandre Gabriel, Master Blender and creator of Plantation Rum.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

,

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

,

Skola

,

Typ

Sötma

2 recensioner av Plantation Xaymaca Special Dry

 1. Robbo-wan

  Riktigt trevlig, torr Jamaicansk rom nu när jag själv går mot torrare sorter. Fattarcatt den är en vattendelare, för den är speciell, men jag gillar att den sticker ut.

 2. Tore B

  Riktigt trevlig jamiacan!

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.