Skip to main content

Månadens rom december 2012 – Legacy by Angostura

By 30 november, 2012augusti 11th, 2019Angostura, John Georges, Månadens rom, Mörk rom, Trinidad & Tobago

Månadens rom december 2012 – Legacy by Angostura

Månadens rom för december 2012 är inget köptips utan ett fortsatt uppmärksammande – det blir Legacy by Angostura! Har vi provat världens dyraste rom så vore det tjänstefel att inte utse den till månadens rom! Vi har redan skrivit ut så mycket om Legacy, så vi kör en del upprepning här nedanför!

Legacy by Angostura är en blend av 7 olika rom, varav den yngsta är lagrad 17 år. Exakt vilka rom som ingår är hemligt, men en av de rom som ingår i är gjord av den allra sista melassen som producerades på Trinidad, vilket gör att blandningen i Legacy aldrig kommer att kunna återskapas!

 Legacy by Angostura

Flaskan har en otroligt vacker form – det är fint att se hur de i formen har plockat upp de fyrkantiga dragen från 1919-flaskan och nya 1824-flaskan. Ska man äga en flaska Legacy by Angostura, så tror jag inte att man ska vara så känslig för centiliterpriser, men för alla er som har belånat huset nu, så kan det vara värt att veta att det är 50 cl i flaskan.
Legacy by Angostura har en mycket mörkt bronsfärg när den ligger i flaskan – den är nästan på gränsen till röd. När den kommer upp i glaset så får den en fin och djup guldig bronsfärg.

Aromen har till en början en ton av ek tillsammans med blommiga och fruktiga drag! När man kommer närmare så blir ekkaraktären svagare och ersätts av vanilj, karamell och honung! När man sen kommer riktigt nära Legacy så dyker det upp tydliga aromer av körsbär som myser där tillsammans med karamell och vanilj! Att aromen av Legacy får mindre och mindre fatkaraktär ju närmare man kommer den känns mycket specielt!

Smaken är så otroligt välbalanserad – när Legacy fyller munnen så inser man snabbt att den inte har en enda svaghet! (Förutom faktum att klunken kostar ett par tusenlappar…) Smakerna fullkomligt exploderar i munnen – först är det fruktigt och piggt, och sen landar den ner i en söt och nötig karamellsmak! När det första intrycket är över så rundas smaken av med citrus och kryddor – utan minsta spår av fat eller stickig torrhet! Legacy lämnar en rund jämn smak efter sig som ligger kvar precis lagom länge!

Legacy by Angostura är ju absolut inget “Köptips” – så som tidigare skickar vi vidare köptipset till Angostura 1824! När man inte kan köpa en Mercedes SLR McLaren så kan man ju alltid köpa sig en vanlig Mercedes och drömma sig bort.

Ursprung: Trinidad & Tobago
Lagringstid: En blend av rom som lagrats minst 17 år
Färg: Mörk brons med guldnyanser
Typ av rom: En skatt
Alkoholhalt: 40%
Pris: ca 200 000 kr för 50 cl

Relaterat:

 

One Comment

  • Erik skriver:

    Hmm. Jag är på något sätt inte imponerad. Att de lyckas göra en otroligt bra rom för det priset är självklart. Det måste finnas någon annan rom som bättre förtjänar utmärkelsen.

    Bara för att sätta det i ett perspektiv: 50cl av Legacy är närmare 1400 gånger dyrare än Plantation Barbados Grand Reserve eller över 800 gånger dyrare än Plantations 20-åriga. Den lär knappast vara 1400 respektive 800 gånger bättre…

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.