Skip to main content

UK RumFest 2015

Märkligt nog så är 2015 vår första UK RumFest, så det är med stor spänning som vi tar oss iväg till ILEC Conference Centre.

uk-rumfest-2015-photo100

Anledningen till att vi inte har åkt tidigare (och istället prioriterat German RumFest i Berlin), är att vi har hört att UK RumFest bara har varit ett fylleslag de senaste åren. MEN 2013, och framförallt 2014 så gjorde man en aktiv förändring för att göra mässan mer fokuserad på rom (och fest) och mindre på fylla (och fest). Det har man gjort genom att höja priserna – och göra glasen mindre.

Det är massor med intryck direkt, så vi spottar ur oss allt löpande – med risk att det blir lite brist på röd tråd!

 

Närvaro

Vi hade faktiskt hoppats på att det skulle vara representater från några av de enorma indiska rom-märkena, men tyvärr var det inget spår av dem. Varken Brugal eller Captain Morgan fanns på plats, vilket var lite otippat. Men ännu mer överraskande var att Zacapa inte var där heller. Och ingen Tres Hombres – det måste vi säga att vi saknade från German RumFest.

Bacardi körde en 100%-ig satsning på Bacardi 8 – eller Bacardi Ocho som de använder mer och mer. Bacardis monter var mycket proffsig. Det hade små miniprovningar av Bacardi 8/Ocho. En fin liten bricka med en Ocho Neat, en Ocho Old Fashioned och en Ocho Old Cuban. Old Cuban var helt briljant!

uk-rumfest-2015-bacardi8-1uk-rumfest-2015-bacardi8-2

Havana Club hade två bås – ett för servering av drinkar – och ett mindre bås för små seminarier.

DonQ hade satsat på en stor monter – men en mycket okreativ sådan.

Angostura tar oftast inte så mycket plats på mässor, men det här blev lite väl undanskuffat. Angostura No1 Second Edition stod staplat i baren som om det vore en batterirom. Skämmes.

uk-rumfest-2015-angostura-no1-2nd

En lite märklig överraskning var Plantations inriktning på mässan. De presenterade sig som en drinkrom, med i princip bara sin “lower range” framme.

uk-rumfest-2015-Plantation-1

Det var ytterst lite Agricole-rom på plats på mässan. Det var ett seminarie om Agricole – som vi tyvärr missade. Men i övrigt var väldigt lite “franskt”.

Hur var det så med den fyllan som de försökt tvätta bort från mässan? Det var ganska festlig stämning redan vid 12 – men mest glada människor. Vid 16 hade det börjar bli lite stimmigt, men då började vi avsluta vår dag. Serveringen i de små plastkopparna ska vara för att begränsa drickandet; men det drar ner upplevelsen att dricka från plast.

uk-rumfest-2015-photo107

 

Trender på UK RumFest 2015

Vi lyckades hitta några väldigt tydliga trender på årets UK RumFest:

 • Spiced Rum med smak av körsbär. Det var flera märken som hoppat på “Spiced Cherry”. Ska vi lägga in lite egna åsikter här (vilket vi såklart ska), så är det inte en favorit. Vi återkommer till det.
 • Småskalig produktion. Rommens motsvarighet till microbryggerier är på stark uppgång. Några exempel: Dark Matter och Bushtea.
 • Dyrare Spiced. Det var ganska mycket kryddad rom som tryckte på sin kvalitet, snarare än att vara batterirom för drinkar.

 

uk-rumfest-2015-tiburon-pirate-1

 

Extra intressant på UK RumFest 2015

Vi listar snabbt några av de intressanta rom vi såg på UK RumFest 2015. Vi går inte in i djupare information – för planerar att återkomma till dem mer i framtiden!

Gold of Mauritius Dark Rum
Gold of Mauritius Dark Rum är redan på väg till Sverige – vilket blir spännande! Det är troligtvis den bästa rom vi har stött på från Mauritius. Gold of Mauritius Dark Rum har lite mer bitter i sin smakbild, vilket ger en lite annan riktning på rom.

uk-rumfest-2015-gold-of-mauritius-1

Hee Joy
Hee Joy kommer från en fransk cognac-producent. Så det lär ha bra tillgång till fat i alla fall!
Den är en blend av 3 sorters rom; för att få olika karaktär, och sen kryddad med lakritsrot – på ett snyggt och diskret sätt. Det är andra gången vi har stött på lakritsrot under 2015 – intressant.

uk-rumfest-2015-hee-joy-1

The Duppy Share
The Duppy Share är egentligen en helt vanlig premium-rom med blandat ursprung från Karribien. (Jamaica och Barbados mer exakt.) Men istället har de fokuserat på en bra story med den jamaicanska myten om “The Duppy” och den andel (Share) som man ska ge till “The Duppy”. En bra rom också – så vi hoppas att det kommer att funka bra för dem!

uk-rumfest-2015-duppy-share-1

The Real McCoy
Stoppet på The Real McCoy blir utan tvekan det roligaste och märkligaste på årets UK RumFest
Vi provar The Real McCoy – och tycker att vi känner igen flaskorna; och och den mycket välsmakande rommen. Monterpersonalen berättar lite slarvigt (ordagrant översatt) att “The Real McCoy är grundad av ‘a guy’ som tar rom från Barbados och transporterar den till New York – men lägger inte till där för att undvika skatter.”. Mitt i presentationen så dyker en – för monterpersonalen – okänd person upp och hälsar på dem. Han börjar med att säga: “Hi, I’m Richard Seale.”, och får ett “Ok” tillbaka. Då kontrar han med “I’m ‘that guy’. Can I try some of my rum?” Sen kommer hela presentationen av sig, men behållningen för oss blir ändå på topp! Richard Seale är alltså Richard Seale från Foursquare Distilleries, som bland annat ligger bakom Doorly’s.

The Real McCoy har en 3-årig, en 5-årig och en 12-årig. I princip precis som Doorly’s, så vi ser med spänning fram emot vad planen är med The Real McCoy rum.

 

Föreläsningar och seminarier

Nestor Ortega, Master Blender Santa Teresa

uk-rumfest-2015-santa-teresa-seminare-1

Vi var på en superkul föreläsning av Maestro Ronero Nestor Ortega från Santa Teresa. Han pratade Santa Teresa och framförallt deras briljanta Santa Teresa 1796. Mycket fokus var på hur deras Solera-metod fungerar, och den väldigt strikta metod de använder. Det är en extremt komplext system, som bara en så stor producent som Santa Teresa klarar av.

Maestro Ronero Nestor Ortega ”teasade” också om en ny produkt från Santa Teresa. Den sålde slut direkt i Venezuela, så lanseringen i Europa har försenats.

Föreläsningen avslutades med en spännande provning – där vi fick prova de olika dominerande komponenterna i 1796 – var för sig. Kul variant, som var ett bra sätt att lyfta fram de olika smakerna i en rom. De vi fick prova var:

 • “Light Rum” – 4-årig med sötma och mycket alkohol. Runt 45% styrka.
 • “Heavy Rum” – Från den första potten. En dov och dunkel smak med mycket jäst frukt. Trots 65% styrka så är den ändå balanserad.
 • “Pot Still Rum” – Det är här som 1796 som får sitt hjärta. Typisk kraftig pot still, med en instäng arom – med mycket jäst frukt och övermogen banan.
 • Santa Teresa 1796 – Provas rent, och sen i en härlig kombination med choklad. Supergott!

Vi fick även sen en mycket trevlig video, som vi lyckades hitta på Youtube – vi har lagt upp den bland våra nyheter.

uk-rumfest-2015-santa-teresa-seminare-2

 

Havana Club Iconica Range Tasting

Provningen med Havana Club gick under namnet “Iconica Range Tasting”.

uk-rumfest-2015-havana-club-iconica-tasting-1

I uppställningen hade de följande rom:

 • Havana Club Selección de Maestros
 • Havana Club 15-årig
 • Havana Club Union – men den får inte säljas i England på grund av att den säljs tillsammans med cigarrer. Alltså fick vi inte prova den.
 • Havana Club Maximo

Provningen var trevlig och oväntat intim. Det var inte vad vi hade förväntat oss från Havana Club – men på ett mycket positivt sätt.

 

Havana Club Maximo
Det kom lite som en överraskning att vi fick prova Havana Club Maximo. Så det blev ett snabbt beslut att vi fick passa på att betygsätta den på plats! Vi ser inte i budgeten att vi kommer att få till en provning på den igen inom en överskådlig framtid.

Havana Club Maximo ligger alltså på runt 15.000 kr (utomlands), och varje rom kommer med ett signerat certifikat för att styrka dess äkthet. Maximo är Havana Clubs riktiga flaggskepp, och målgruppen för ett köp är nog mycket begränsad. Vi tar såklart prislappen med oss i vårt betyg, men vi kan heller inte sätta den i jämförelse med en “liknande” rom i tusen-kronors-klassen.

uk-rumfest-2015-havana-club-maximo-1

 

Sammanfattning

Vi kommer faktiskt inte att sammanfatta så mycket just här – för vi har ytterligare inlägg om UK RumFest 2015 på gång!

uk-rumfest-2015-photo105

 

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.