Skip to main content

Topplistan 2014 – rom vi gillade extra mycket 2014

By 14 april, 2015oktober 5th, 2019Mörk rom, Topplista rom 2014, Topplistor

Vi har inventerat hela det gångna året – och plockat ut en lista över våra favoriter och de rom vi tycker har varit viktigast under 2014.

Påminnelse till alla er – och till oss: listan är alltså inte en rak lista över vilka rom som vi tycker bäst om – utan det är vår topplista över 2014. Vilka rom vi gillar bäst går ju istället att plocka ut från betygen eller från vår favoritlista.

10:a – Doorly’s XO

doorlys-xo-photo01_2014

Vi tycker att Doorly’s XO passar väldigt bra på vår tionde plats på listan. Doorly’s XO är inte bara en rom som vi gillar för dess korrekthet och strikta karaktär – utan det är också en rom som vi tycker har haft en stor påverkan på romåret 2014. Det arbete som Richard Seale gör med att sätta standards i rombranchen är mycket bra och intressant. Även om vi inte alltid håller med till 100%, så tror vi att det korståg han har tagit på sig kommer att ge bra resultat. Exakt vad det resultatet blir får framtiden visa!
Men med glädje ger vi ut 10:e plats till Doorly’s XO, som inte bara är en mycket bra rom, men som också finns på Systembolaget! (I utvalda butiker.)

 

9:a – Captain Morgan Black Spiced

captain-morgan-black-spiced-photo-06

Klart att en topplista ska få innefatta en kul, smaksatt och användbar drinkrom! Captain Morgan Black Spiced är ett bra tillskott till Black Spiced-marknaden – som har blommat upp de senaste åren. Captain Morgan Black Spiced har flera konkurrenter, men vi ser The Kraken som den allra närmsta konkurrenten. Varför får du Captain Morgan Black Spiced vara med på listan och inte The Kraken? Helt enkelt för att Captain Morgan har varit väldigt aktiva med Captain Morgan Black Spiced under 2014 (även om det var precis efter årsskiftet). Med recept med must och annat skoj!

 

8:a – Rum Nation Caroni 16 Years

rum-nation-caroni-16_years-1998-photo02

Rum Nation Caroni 16 kan inte få passera 2014 år rom-lista. Den står på vår shoppinglista för 2015, så vi hoppas att den här utmärkelsen inte får den att ta slut – då den kommer i begränsad upplaga!
Vi har druckit en massa olika rom från Caroni-destilleriet, och Rum Nation Caroni 16 är vår favorit än så länge! Hade Rum Nation haft lite mer anor och historia, så hade Rum Nation Caroni 16 kunnat bli ett samlarobjekt. Men nu ser vi mer att den är en riktig monster-rom som inte kommer att lämna någon smakare oberörd.

 

7:a – Opthimus 18-årig

opthimus-18-rum-of-the-month-photo05

Sjunde platsen upptas av fina Opthimus 18 – av ett par enkla anledningar. Anledning ett är att det är en riktigt bra rom, som ligger i ett spännande prisläge – strax under 800 kronor på Systembolaget. Det är mycket pengar, vi vet – men det tar oss till den andra anledningen. Att det nu finns plats på den svenska rom-marknaden för en premium-rom i den prisklassen – som inte är uppbackat av ett stort varumärke.

Vi är stora fans av Opthimus över lag, och vi hoppas att det kommer att dyka flera rom från deras sortiment i Sverige under 2015!

 

6:a – Edmundo Dante 15-årig

edmundo-dantes-15-photo00

Med sjätte plats på vår 2014-lista så vill vi lyfta fram den bästa “äkta” kubanska rom som vi har provat på länge. Vi tycker att kuba-producerad ofta underpresterar – men Edmundo Dante 15-årig har brutit den trenden för oss under 2014!

 

5:a – Ron Carib XXO

ron-carib-xxo-photo01

På femte plats lägger vi in en rom som vi inte har betygsatt ännu. Vi har smakat den i lugn och ro vid två tillfällen, men har inte fått till en ordentlig provning ännu – och därför inget betyg. Ron Carib är en ganska stor serie rom från Colombia, och XXO är flaggskeppet i uppställningen. Men den ligger ändå bara kring €75, så den är inte helt omöjlig att köpa.
Det som gör Ron Carib XXO (och Ron Carib) extra spännande är att deras producent jobbar med mycket detaljer – och helhetsupplevelse. (De presenterade till exempel en matchande choklad till varje rom.)

Ron Carib XXO kommer i en mycket begränsad upplaga, men vi hoppas att se en fortsättning på deras serie. Ge dem några år att förfina sina produkter, så tror vi att de kommer att kunna ha en av marknadens bästa rom från Colombia.

 

4:a – Ron Zacapa Reserva Limitada 2014

20141211_165037

Den kom indundrande under de sista skälvande veckorna på året, men vi kan inte låta bli att lägga den på topplistan! Vi tycker att Ron Zacapa Reserva Limitada 2014 är en extremt bra twist till Zacapas uppställning. Genom Lorena Vásquez fantastiska arbete så har Zacapa fått fram en årsrelease som sätter Zacapa-älskaren lite mer på prov. Alla kommer inte att gilla den lika mycket som Zacapa 23, men vi funderar på om vi inte gillar den här ännu mer..?

 

Brons 2014: Ron Esclavo XO

ron-esclavo-xo-photo01

Väldigt nytt och väldigt bra – det är mycket starka egenskaper att ha för att ta sig in på vår årslista! Så det var inte alls svårt att lyfta in Ron Esclavo XO på bronspallen.

Det händer inte så ofta som det dyker upp en “helt ny” rom på vår favoristlista – så det är verkligen med kul med Ron Esclavos intåg. De som tagit fram Ron Esclavo har (enligt oss) en mycket bra smak och känsla för rom – och Ron Esclavo XO är resultatet av det. Vi ser fram emot att följa Ron Esclavos resa!

 

Silver 2014: Tres Hombres 2014 Edition 07

tres-hombresh2014-edition-07-photo02

Vi hade tre mycket starka kandidater till brons, silver och guld för 2014, så var det mycket svårt att placera ut dem i ordning. Så på en mycket stark silverplats kommer Tres Hombres 2014 Edition 07!

Vi gillar Tres Hombres extremt mycket – och vi tycker att de har något alldeles speciellt i sitt koncept. Visst finns det mycket annan bra rom i ungefär samma klass, med samma ursprung – men det som Tres Hombres har gjort i sina års-serier och sin Fair Transport, gör dem speciella.

 

Guld 2014: Angostura No.1 Cask Collection

angostura-no_1-photo08

Det är väldigt mycket med Angostura No.1 som vi gillar. Det är inte bara att vi tycker att det är en mycket god rom – det finns flera anledningar till vår entusiasm. Angostura No.1 är den första nya rommen på länge från ett av våra favoritmärken – Angostura. Förutom Legacy by Angostura, men det kan ju inte räknas. Tanken att det skulle kunna komma No.2, No.3, No.4, och så vidare är kittlande. Vi har ingen aning om så är fallet, men vi gillar tanken.

Angostura No.1 har också ett så snyggt sätt att hamna bredvid Angostura 1919 och Angostura 1824 – det är ett snyggt drag att låta dem dela den nya Angostura-paketeringen. Sida vid sida ger de ett grymt intryck, och vi skulle smälta om vi såg den presentationen på någon bar eller restaurang.

Det var väldigt jämt på toppen av vår lista. Förutom ovanstående anledningar, så fick Angostura No.1 ett starkt lyft när vi hade med den på en blindtest med en grupp romintresserade. Då vann Angostura No.1 över tre andra mycket bra rom, och det kan vi omöjligt bortse från i vår fördelning på listan!

 

6 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.