Skip to main content

”Svenska” Gunroom Navy Rum belönas med guld

By 15 april, 2016Gunroom, pressrelease

Gunroom Navy Rum har skapats av Renbjer & Magnusson – och på San Francisco World Spirits Competition 2016 så belönades den med guld. Kul – och grattis! Vi har inte haft möjligheten att prova Gunroom Navy Rum, men det låter som ett mycket spännande alternativ till till exempel Pusser’s. Gunroom Navy Rum finns att beställa från Systembolaget för fina 398 kr.

Vi kör hela pressreleasen nedan.

gunroom-rum-wins-award-photo

Gunroom Navy Rum deltog nyligen i den årliga sprittävlingen San Francisco World Spirits Competition och blev där belönad med en guldmedalj. Sedan starten för 16 år sedan har tävlingen vuxit till att inte bara bli en av de största i sitt slag utan även den mest prestigfyllda. I årets upplaga var det över 1850 bidrag som skickades in.

Segmentet Navy Rum har sitt ursprung i den brittiska flottan där varje sjöman förr fick en daglig ranson av rom. En traditionell Navy Rum definieras utifrån tre kriterier. 1. Att det är en blandning av rom med olika ursprung från tidigare brittiska kolonier i Karibien och Sydamerika. 2. Att ett av ursprungen är från Guyana och att rommen därifrån är destillerad i de unika träpannorna. 3. Att alkoholhalten på den färdiga rommen ligger på minst 54,6 %. Detta för att man i forna tider inte ville riskera att krutet skulle bli verkningslöst ifall romtunnorna sprang läck. Rommen och krutet förvarades nämligen på samma plats under däck.

Namnet Gunroom kommer från befälhavarnas samlingsrum ombord på skeppen. Termen används även på svenska, Gunrummet, och kan liknas vid officerarnas vardagsrum.

Gunroom Navy Rum finns tillgänglig via Systembolagets Beställningssortiment.

Gunroom Navy Rum art nr. 87339 – 398 kr, 65% 500 ml

Gunroom Navy Rum står sig lika bra på egen hand som en avec eller meditationsdrink, ren eller med ett par isbitar och en liten apelsinskiva eller som drinkingrediens. Prova signaturdrinken Greenheart med 3 cl Gunroom Navy Rum och 12 cl Coconut Water serverat över is.

Gunroom Navy Spirits är en serie sprit inspirerad av brittiska flottan och utöver Navy Rum finns även Gunroom Navy Gin och Gunroom London Dry Gin. Båda producerade hos Timbermill Destilleries i London av 6:e generationens gindestillatör Charles Maxwell. Hela serien är skapad och ägs av Renbjer & Magnusson AB. Samltiga tre uttryck av Gunroom finns tillgängligt via Systembolagets Beställningssortiment.

Gunroom Navy Rum

Artikelnummer: 87339
Pris: 398 SEK
Alkoholhalt: 65%
Volym: 500 ml

Smak och Doft:
Gunroom Navy Rum är en stor och kraftfull rom med mycket av allt men som ändå behåller sin balans, naturliga sötma och krämiga textur och eftersmak. Doften öppnar med arrak, smörkola, rostade nötter och torkade aprikoser. Smaken följer doften men adderar vaxkaka, gräs, mjölkchoklad, romrussin och vanilj. Avslutet är mycket långt och klingar av i nästan gräddiga toner.

 

2 Comments

  • Robert S. skriver:

    Har köpt denna rom och måste säga att den var riktigt bra, trots sin höga alkoholhalt. Man kan med fördel droppa i lite vatten så får man fram mer dofter och smaker. Tyvärr så har priset gått med upp 100 kr, kostar nu 498 kr.

  • Oscar skriver:

    Verkar intressant, blir nog en beställning framöver. Riktigt snygg etikett också.

    Ska ni provsmaka och skriva om Zacapas årliga limiterade upplaga? :)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.