Santa Teresa Bicentenario

2 000 kr

  • Ursprung: Venezuela
  • Lagringstid: 25-80 år (Solera)
  • Färg: Mörk brons
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 40%

Gamla betygsskalan: 9 av 10

Kategori:

Beskrivning

Flaggskeppet bland Santa Teresas rom är Santa Teresa Bicentenario A.J. Vollmer. Bicentenario lanserades 1996 till minne av destilleriets 200-års jubileum (därav namnet Bicentenario) Den har även ett tilläggsnamn “A.J. Vollmer” efter Santa Teresa grundare, Alberto J. Vollmer.

Bicentenario är en unik rom som produceras i endast 1000 flaskor per år. Vi provar flaska nummer 5474 och med lite snabb huvudräkning kommer vi fram till att den är från 2002. Bicentenario är en blend av rom som är lagrad mellan 25 och 80 år – då det är några riktigt riktigt gamla droppar rom i den!

Det första som står ut och känns väldigt speciellt med Bicentenario är ju flaskan. Den är inte som andra rom i den här prisklassen eller annan rom överhuvudtaget! Vid första anblick så är den lite så där fulsnygg och ser mer ut som en 70-tals lampa än en flaska rom. Men vi gillar den konstigt nog ändå! Ett väldigt stort minus är dock den enkla skruvkorken i plast och det inbyggda droppskyddet! Ajabaja Santa Teresa – sånt hör hemma på en sunkig drinkrom, inte på en exklusiv rom!

Men vi tänker inte så mycket mer på flaskan så snart Bicentenario kommer i glaset! Bicentenario har en härligt mörk och naturlig bronsfärg. Det som sedan möter oss är en otroligt balanserad och karaktärsfull arom. Aromen är ganska subtil och snäll, men den har ändå ganska klara karaktärsdrag! Dominerande i aromen är toffee, men vi känner även inslag av pomerans och vanilj. Sammanfattat? Fantastiskt bra! Som med många mer exklusiva rom så växer den i glaset och när den precis är slut ligger det kvar en briljant arom i glaset!

Smaken är – precis som aromen – fint balanserad. Den är smått rökig men ändå len och god. Tropiska frukter, choklad, citrusfrukter och vanilj är tydliga smakdrag som kompletterar fatsmaken på ett fint sätt! Bicentenario lämnar en rund och fin eftersmak – som dröjer sig kvar länge – och det gillar vi så klart!

Santa Teresa Bicentenario är en rom med egen karaktär – med mogen arom och smak! Prislappen är i högsta laget – men för priset så får du också en mycket trevlig Limited Edition rom som kommer dra till sig alla ögon i barskåpet!

Vi ger Santa Teresa Bicentenario ett högt betyg, men köptipset passar vi vidare till Santa Teresa 1796. 1796 är prisvärd och levererar liknande karaktärsdrag som Bicentenario. (Även om den inte är lika välbalanserad och sofistikerad)

Vill du prova Santa Teresa Bicentenario så finns den ofta på Hotell Amaranten i Stockholm. (Men hör av dig till dem först och dubbelkolla!) Du kommer inte bli besviken!
Santa Teresa Bicentenario

Santa Teresa Bicentenario

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Santa Teresa Bicentenario”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.