Ron Esclavo XO Cask 2020

749 kr

  • Ursprung: Dominikanska Republiken
  • Destilleri: Alcoholes Finos Dominicanos
  • Råvara: Färska sockerrör och melass
  • Sammansättning: Blend
  • Lagringstid: 12 till 15 år
  • Färg: Kraftig mahogny
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 65%

Betyg: 93 av 100

Kategori:

Beskrivning

Märket Ron Esclavo har vuxit upp – och går igenom sin första stora uppdatering. Och i och med det kommer också en ny version av Ron Esclavo XO Cask. Men få inte panik nu – vi kan direkt säga att ni inte kommer att bli besvikna!

Vad är nytt? Det är lite allt möjligt. Men grunden är att Ron Esclavo XO Cask kommer med tydligare information – om innehåll, ursprung och lagring. Vi har inte haft möjlighet att jämföra den nya och den gamla XO Cask sida vid sida – så vi ska inte uttala oss om skillnaderna. Och det ska ju inte spela någon roll – vi vill ju utvärdera XO Cask som den är idag.

Först lite snabb bakgrund. Ron Esclavo XO Cask (2020) består av rom som producerats från både sockerrör och melass. Rommen har lagrats på plats i Dominikanska Republiken – i mellan 12 och 15 år. Lagringen har gjorts på fat av både amerikansk ek och fransk ek – vilket bidrar till de många spännande smakerna.

Och Ron Esclavo XO Cask har verkligen mycket spännande smaker – som alla trycks fram av den höga alkoholhalten och den höga sötman. Den gör att den verkligen kan sticka ut – även om du har avnjutit kryddstark mat innan – eller till en kaffe.

I sitt initiativ till att göra Ron Esclavo mer transparent – så kan de nu gå ut med att deras rom produceras av Alcoholes Finos Dominicanos. Alcoholes Finos Dominicanos producerar sin rom av egna sockerrör, och jobbar aktivt för att ta hänsyn till miljön och sina produktionskedjor. (Vi hoppas återkomma om det vid ett senare tillfälle.) För er som kan er romvärld, så är det alltså samma producent som Ron Barceló.

Nya XO Cask kommer fortfarande i en flaska på 50cl, men den har fått en ny blommig profil – som vi gillar mycket! Den kommer numera också i ett snyggt rör.

I glaset har den en mörk rödaktiga ton – lite mindre brun än den förra XO Cask kanske? Aromen upplever vi som lite mindre söt än tidigare – men sötman sitter fortfarande kvar i smaken. Just ja, vi skulle ju inte jämföra med gamla XO Cask…

Aromen är söt och har toner av bränt socker, smörkola och söta russin. Smaken är som förväntat väldigt söt och oljig, men den balanseras upp av lite piggare toner av choklad. Mer bränt socker och russin i smaken gör XO Cask till en färdigpaketerad efterrätt.

Ron Esclavo XO Cask är väldigt söt och kraftig, men framförallt är den fortfarande kul! Det hade varit lätt att råka sänka betyget på den bara för att den inte är ny för oss – och för att den har fått lite mer konkurrens de senaste åren. Men vi står på oss – och säger att Ron Esclavo XO Cask är grym!

XO Cask kommer på Systembolaget för 749 kronor, vilket också för den till en bra lite-dyrare-ge-bort-rom.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Ron Esclavo XO Cask 2020”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.