Ron Esclavo XO Cask 2018

789 kr

  • Ursprung: Dominikanska Republiken
  • Destilleri: Oliver & Oliver
  • Råvara: Melass
  • Sammansättning: Solera
  • Lagringstid: Upp till 23 år
  • Årgång: Buteljerad april 2018
  • Färg: Mörk koppar
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 65%

Betyg: 94 av 100

Kategori: Etikett:

Beskrivning

Ron Esclavo XO Cask är ju absolut ingen nyhet för oss – den har växt till en av de stora publikfavoriterna på RomRom. Men eftersom det var över fyra år sen vi gjorde vår första betygsättning, så tyckte vi att det var dags för ett ordentligt återbesök! Esclavo XO Cask kommer i uppdaterade buteljeringar, så vi lägger upp en ny sida för den nya version som en ny produkt. (Det är något vi kommer göra mer i framtiden här på den nya romlistan.)

Provningen här är på Ron Esclavo XO Cask från 2018. (Då det är en solera-blandning, så väljer vi att hänvisa till året som den buteljerades.)

För att förtydliga lite för alla: Det finns två olika flaskor för Ron Esclavo XO Cask, beroende på om du köper den utomlands eller i Sverige. Den som finns på Systembolaget är i glas – och det är också den som kommer att förekomma på våra bilder.

Vi gillar både keramik-flaskan och glasflaskan, men då vi är mest vana vid glasflaskan, så är den nog vår favorit. (Den är inte lika häftig kanske, men den är trevligare att hälla från.)

Lite annan bakgrundsinformation? Ron Esclavo XO Cask är en Solera-blend på upp till 23 år. Den har sitt ursprung från Oliver & Oliver i Dominikanska Republiken. Det är många rom som har sitt ursprung från just Oliver & Oliver – som vi hoppas att sökningen i vår nya romlista ska hjälpa till att klargöra.

Till själva Ron Esclavo XO Cask då. Den kommer ju i mycket kraftiga 65%, så när den hälls upp i glaset så tar det inte lång tid för den mycket kraftig aromen att sprida sig.

Aromen domineras av kola och framförallt av en kraftig söt vanilj. Det är ett skolboksexempel på hur en söt rom ska dofta. En av de bästa egenskaperna som Ron Esclavo XO Cask har (enligt oss), är övergången från arom till smak! Den tar med sig samma toner av vanilj och kola, men lyfter upp dem med lite mer komplexitet. Kolan kompletteras av lite mer brända knäcktoner, och vaniljen lyfts av lite mer honungs-sötma. De ligger lite kryddigare fat-toner i botten, men de överröstas av den kraftiga sötman. (64 gram socker per liter ungefär, för att vara mer exakt.)

Ron Esclavo XO Cask har – som förväntat – ett kraftigt avslut. Det ligger kvar lagom länge, och värmer fantastiskt fint!

En sammanfattning av återbesöket till Ron Esclavo XO Cask. Den håller fortfarande måttet, och bibehåller sitt höga betyg. Ron Esclavo XO Cask 2018 är kul, snygg, god, led och lättförstådd – och vi tror att den kommer finnas kvar som en publikfavorit under många år!

Information från producenten:

Esclavo, Spanish word for slave, named so to pay homage to the people who paid the highest price for us to enjoy this amazing liquor today. The Ron Esclavo is a tribute to the high quality rums that is being produced on the island today, and an example of the change in the way of making rum.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

,

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Ron Esclavo XO Cask 2018”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.