Pusser’s Nelson’s Blood 15 Years

498 kr

 • Ursprung: Brittiska Jungfruöarna, men med rom från blandad ursprung
 • Råvara: Melass
 • Lagringstid: 15 år
 • Färg: Koppar
 • Typ av rom: Kraftig avec
 • Alkoholhalt: 40%
 • Pris: 498 kr på Systembolaget

Betyg: 68 av 100

Kategori:

Det tog ett tag att bestämma vad vi skulle benämna den här rommen som – men vi landar på Pusser’s Nelson’s Blood 15 Years. Men det hade gått att blåsa upp det till Pusser’s Navy Rum Nelson’s Blood 15 Years.

Produktionen av Pusser’s Nelson’s Blood 15 är unik i att den har destillerats i träpannor, och lagrats i träfat. Så väldigt mycket trä har varit inblandat.

Allt det yttre Pusser’s Nelson’s Blood 15 är bra. Den kommer i en klassig flaska, och rommen i sig har en superfin ton.

Aromen har i början lite känsla av fruktig parfym, men när det har lagt sig lite så är den en strikt sötma som håller sig kvar. Många “brittiska” rom har drag av jäst frukt i aromen, men Pusser’s Nelson’s Blood 15 har inga drag av det.

Smaken är sen stram. Mycket stram till och med. Det finns en underliggande vanilj, men annars så domineras det av kryddighet och fat. Eftersmaken är enormt lång och kraftig!

Pusser’s Nelson’s Blood 15 har funnits på Systembolaget i lite mer än ett år, och den har tydligen gått ganska bra. Vilket vi förstår. Den är ett mycket bra alternativ för en brittisk rom – om du nu inte har krut och kanoner hemma och måste ha Navy Strenght på din rom. Och runt 500 kronor på Systembolaget är ett kap!

Vi slänger in en lite rolig länk som Pusser’s är väldigt nöjda över. Den visar också vilken stark ställning rom fortfarande har i den brittiska flottan! Prince William dricker rom. Pusser’s Navy Rum har lång tradition inom den brittiska flottan. I över 300 år sedan blev sjömännen tilldelade en daglig dos av skeppets “purser” (Som sen blev till ordet “pusser”, som sen blev till “Pusser’s”). Den dagliga dosen bestod av en pint (drygt 47cl) per dag. Inför strid två pints och efter en seger två pints! Nog med historia!

Pusser’s Navy Rum 15 years

pusser-navy-rum-15-photo01

pusser-navy-rum-15-photo02

pusser-navy-rum-15-photo03

Pusser’s Navy Rum 15 years

Mer information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

1 recension av Pusser’s Nelson’s Blood 15 Years

 1. RomRom

  Kommentarer från gamla romlistan:

  Stefan Persson:
  28 februari, 2018 kl. 16:08
  Denna rom har inte funnits på bolaget på ett tag, men inkom i form av ett litet parti med säljstart den 16/2 till ett pris av 663kr. Den är nu slut på webblagret, men finns i några butiker.
  Köpte att par flaskor och har nu korkat upp en av dem. Det första som som slår en är den spritiga doften. När man sedan tar den i munnen är den återigen spritig, men snabbt infinner sig en viss sötma liksom vanilj och kryddighet.
  Den är förvånansvärt komplex med lång eftersmak. Hade inte förväntat mig detta av en navy rom syftande till att hålla sjömännen på bra humör.
  Kanske inte en rom för den som älskar den spanska skolans sötaste produkter, men ett kul inslag i vilken rombar som helst med sin snygga etikett, udda historia och annorlunda smakupplevelse.

  ———
  Ulf Weinreder:
  23 november, 2015 kl. 21:47
  Hittade dessutom detta:
  År 1979 startade äventyraren Charles Tobias detta märke som en nylansering av den rom som brittiska örlogsmän fick som dagsranson fram till år 1970.

  Då romen serverades av Pursern ombord, så döpte Charles sitt märke till Pusser’s (som pursern kallades).

  Den är en noggrann blandning av olika sorter för att rätt efterlikna originalet.

  ———
  Ulf Weinreder:
  23 november, 2015 kl. 21:46
  Ursprunget – den är ju buteljerad på Jungfruöarna, så är inte det ett hett förslag?

Skriv en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.