National Rums of Jamaica Cambridge 2005 STC♥E

1 771 kr

  • Ursprung: Jamaica
  • Destilleri: Long Pond
  • Råvara: Melass
  • Sammansättning: Single
  • Lagringstid: 13 år
  • Årgång: 2005
  • Färg: Koppar
  • Typ: Avec, Cask Strength
  • Alkoholhalt: 62,5%

Betyg: För litet prov

Beskrivning

National Rums of Jamaica Cambridge 2005 STC♥E släpptes på Systembolaget i september 2019 – och är ytterligare en rom som visar att det börjar sprida sig riktigt mycket kunskap om rom i Sverige. För den här rommen kräver erfarenhet!

Kort bakgrund. Namnet Cambridge kommer från Cambridge Distillery, som var ett destilleri som låg i Trelawny – samma region som Long Pond. Cambridge stängdes redan 1947 – så National Rums of Jamaica Cambridge 2005 STC♥E är en destillerad på Long Pond Distillery. Men med målet att vara en replika av den rom som tillverkades på Cambridge Distillery.

Den är lagrad i hela 13 år i Jamaica – vilket har gett en “angel’s share” på minst 63%! Den har höga ester-värden på 550-700 gr/hlpa – vilket placerar den i högsta kategorin. Men den är ändå betydligt mildare i arom och smak än National Rums of Jamaica Long Pond 2007 TECC som släpptes samtidigt på Systembolaget. Men därmed inte sagt att den är mild! Bara relativt mild.

Cambridge 2005 STC♥E sprider sin doft i rummet direkt när den kommer upp glaset. Den har en vacker kopparton i färgen – men starka inslag av orange. Aromen domineras fullständigt av övermogen ananas och jamaikansk “funk”.

I smaken så nuddar man på där riktigt höga esterhalterna och den “funk” som det för med sig. Vi läste på lite officiell information, och där står cederträ med som en smakkaraktär – och vi tror att det är den vi känner precis i början. Men så snart den har landat så kommer det fler fina smaker. Varma toner av vanilj, frukt och lite björnklister. (Googla “björnklister” om det inte är del av din uppväxt.) Eftersmaken är – som förväntat – kraftig, men den landar väldigt mjukt i toner av vanilj och ek.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

,

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”National Rums of Jamaica Cambridge 2005 STC♥E”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.