National Rums of Jamaica Long Pond 2007 TECC

1 702 kr

  • Ursprung: Jamaica
  • Destilleri: Long Pond
  • Råvara: Melass
  • Sammansättning: Single
  • Lagringstid: 11 år
  • Årgång: 2007
  • Färg: Mahogny
  • Typ: Avec, Cask Strength
  • Alkoholhalt: 62,2%

Betyg: För litet prov

Beskrivning

Att National Rums of Jamaica Long Pond 2007 TECC släpps på Systembolaget visar hur stort intresset för rom har blivit i Sverige. För den är en smal, svår och mycket speciell rom. Den släpptes i september 2019, och kom bara i 102 flaskor på Systembolaget. Så om du vill vara säker på att få en flaska ska du nog agera så snart som möjligt.

I vår research av National Rums of Jamaica Long Pond 2007 TECC så läste vi på att den skulle ha extremt höga ester-värden. (Mer specifikt så är det 1500/1700 gr/hlpa – vilket placerar den längst upp på skalan.) Och det är inte bara höga ester-värden – det är sinnessjukt höga estervärden. Det är så pass kraftigt så att arom och smak går över till sura toner, vilket är en helt ny upplevelse.

När National Rums of Jamaica Long Pond 2007 TECC har fått vila lite i glaset så lugnar den sig, men det tog säkert 15 minuter för den att lufta. Och så fick smaklökarna lugna (och vänja) sig också. Efter vilan så börjar det gå att plocka ut doft av jäst ananas och lite choklad. Smaken lutar sen mer mot övermogen citron, kaffe och tjära.

National Rums of Jamaica Long Pond 2007 TECC har lagrats på Jamaica i 11 år, och har då haft en väldig “angels share” på minst 57% – vilket är galet att tänka sig. Det är så mycket kring den här rommen som vi vill gilla – men det är verkligen inte lätt. Men om vi inte köper in den så har vi en känsla av att vi kommer att ångra oss om 10 år?

Information från producenten:

Den jamaicanska rommen omfattas av ett regelverk som går längre än på de flesta håll i romvärlden. Jamaicarom delas in i fyra övergripande kategorier utifrån mängden estrar. Från lågesterstilen Common Cleans (80-150 gr/hlpa) via Plummers (150-200 gr/hlpa) och Wedderburns (200-300 gr/hlpa) till den mest esterrika Continental Flavoured (700-1600gr/hlpa).

Många av öns destillerier använder sig dessutom av så kallade Distillery Marks, en unik bokstavskombination som skapats för att beskriva det specifika romreceptet och därmed även smakprofilen. För precis som ett bageri kan baka olika typer av bröd, så kan ett destilleri framställa olika romstilar. Receptens variabler är många; t.ex typ av melass, jästsort, jästid, jästemperatur, kolonn eller pot still, skärningspunkter, osv.

I början av 1900-talet var Jamaica den största romproducenten i världen med ett hundratal destillerier. Idag finns endast det endast sex aktiva destillerier kvar; Hampden, Appleton, Innswood, Clarendon, Worthy Park och Long Pond.

Long Pond Distillery
National Rums of Jamaica LTD äger två destillerier på Jamaica, Clarendon och Long Pond, båda har en anrik historia.

På Long Pond destillerades rom troligen redan på 1750-talet. Destilleriet ligger i Trelawnyregionen på nordvästra Jamaica och kom under andra världskriget under Seagrams kontroll och har spelat en viktig roll i etableringen av världsmärket Captain Morgan.

Destilleriet är utrustat med fem klassiska potstills och anses, tillsammans med Hampden Estate, vara den esterrika Jamaicarommens mest stiltypiska representant.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

,

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”National Rums of Jamaica Long Pond 2007 TECC”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.