Mount Gay XO

529 kr

  • Ursprung: Barbados
  • Destilleri: Mount Gay
  • Råvara: Melass
  • Sammansättning: Blend
  • Lagringstid: 8-15 år
  • Färg: Koppar
  • Typ: Allsidig
  • Alkoholhalt: 43%

Betyg: 72 av 100

Andra betygsättningen: 72 av 100 (6 oktober 2019)
Första betygsättningen: 6 av 10 (7 februari 2011)

Kategori: Etikett:

Beskrivning

För länge sen brukade vi köpa (och dricka) Mount Gay XO ganska ofta. Under en period för 15 år sen så var XO en av de bättre rom man kunde få tag i på en “vanlig” flygplats-taxfree – så den fick ovanligt ofta följa med hem.

När Mount Gay XO dök upp i 25 Rums 2019, så blev det ett bra tillfälle att göra ett återbesök på den. Och då insåg vi att det var väldigt länge sen vi drack den. Men så fort den kom upp i glaset så inser vi vilket väldigt bekant och distinkt arom den har. Det är en unik Mount Gay-stil, men ek, mandel och torkad banan. Kanske till och med lite rostad banan.

Aromen är tydligt och trevlig (och har ett högt nostalgivärde för oss), men smaken är lite i lättaste laget. Smaken är mer vad vi förväntar oss av en välbalanserad drinkrom, snarare än en avec. (För vi ser Mount Gay XO som en “sipper”, då den ändå kostar över 500 kronor.) Den lätta smaken har karaktär av mandelmassa, kanel och ek – och den landar i lätt vanilj och pomerans.

Mount Gay XO är en välbalanserad och snygg klassiker. Men den har kanske blivit omkörd de senaste 15 åren? För oss är den mer en “klassiker” nu än ett rekommenderat inköp.

Mount Gay XO får en extra poäng för den fina flaskan, och för de historiska vingslagen som ändå finns kring Mount Gay.

Information från producenten:

Inget vet vem som först destillerade sockerrörsmäsk i Karibien. Barbados brukar föreslås som födelseplats, vilket styrks av de rika kontakterna med Skottland och England (Barbados är den mest anglofierade av öarna Karibien) och av det faktum att ordet rom för första gången dyker upp i engelska språket i mitten av 1600-talet. Men så tidigt som 1628 fanns en flaska ombord på regalskeppet Wasa som identifierades som rom vid bärgningen 1961. Det allra äldsta destilleriet på Barbados tros vara det lilla Mount Gilboa Plantation, som 1801 bytte namn till Mount Gay Distillery för att hedra Sir John Gay Alleyne som gav märket dess framgång.

Kanske världens äldsta romdestilleri, första noteringarna om romtillverkning är från 1703 Barbados-rom blev tidigt alla skickliga sjöfarares rom, många fat kom till Europa som troféer Mount Gays store man, Sir John Gay Alleyne var som politiker en av sin tids främsta talesmän mot slaveriet.

Destilleriet ligger på den norra delen av ön, där de främsta sockerrörsplantagerna är belägna.

Mount Gay är alltjämt en ”sailor rhum” bolaget sponsrar långt över 100 regattor över hela världen.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

,

Typ

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Mount Gay XO”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.