Habitation Velier Hampden 2011

1 kundrecension

995 kr

 • Ursprung: Jamaica
 • Destilleri: Hampden Estate
 • Råvara: Melass
 • Sammansättning: Single
 • Lagringstid: 7 år, tropisk lagring
 • Årgång: 2011
 • Färg: Koppar
 • Typ: Avec
 • Alkoholhalt: 60,5%

Betyg: 91 av 100

Kategori: Etikett:

Beskrivning

Vi har väntat flera år på att Habitation Velier ska dyka upp i Sverige, så vi är ganska uppspelta inför varje provning av deras rom. Habitation Velier Hampden LFCH 2011 släpptes på Systembolaget i februari 2019, och den är på pappret en rom som sätter höga förväntningar från vår sida; en Hampden Estate-rom, med 7 års tropisk lagring på bourbon-fat, prissatt precis under 1000 kr. Lever den upp till förväntningarna? Japp, det gör den!

Vi fortsätter trycka på hur förtjusta vi är i Habitation Veliers flaskor; de känns äkta – utan att försöka vara så historiska eller “pirat-aktiga”.

“LFCH” är en beteckning från Hampden Estate – vilket enligt den officiella information ska vara mjuk, men ändå med typiskt höga estervärden. Just Habitation Velier Hampden LFCH 2011 ska ha ett estervärde på 200-250 gr/hlpa. (Vilket betyder gram estrar per 100 liter ren alkohol.)

I glaset så har Habitation Velier Hampden LFCH 2011 en vacker kopparton, och den mycket fruktiga aromen sprider sig enkelt ur glaset. Aromen för tankarna till jäst exotisk frukt, som domineras av ananas-skal.
Övergången till smaken är väldigt kraftig, men otroligt välbalanserad. Alla fruktiga toner följer med in i smaken, och eftersmaken domineras av ananas. Det är imponerande hur en så pass kraftig rom kan vara så len!

Habitation Velier Hampden LFCH 2011 släpptes i överraskande stor upplaga på Systembolaget – på hela 660 flaskor. 995 kronor är ju inte gratis, men om du är intresserad av avancerad rom – och i synnerhet rom från Jamaica – så är det ett måste-köp. Du får väldigt mycket rom för pengarna; som kommer att ge mycket kunskap och kul diskussioner. Du får med dig:
Hampden Estate, LFCH, Cask Strength 60,5%. 49% Angelse share, Jamaica… och en massa goda smaker.

Förväntningarna var höga – men Habitation Velier Hampden LFCH 2011 levde upp till dem utan problem. En av de bättre rom vi druckit på länge.

Vi hade tänkt att följa upp den med några andra rom på samma gång, men efter Habitation Velier Hampden LFCH 2011 finns det inte plats för något annan. En grymt snygg rom – som sätter krav. Men om du gillar rom från Jamaica, så FÅR du inte missa Habitation Velier Hampden LFCH 2011.

Information från producenten:

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamacia finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Hampden Estate grundades redan vid mitten av 1750-talet på nordvästra delen av ön. Här är klimatet svalare, präglat av salta havsvindar och jordmånen påminner om den i vingårdar i Bordeaux. Inget annat destilleri på Jamaica är lika ålderdomligt. Jäsningen sker i mycket gamla orörda jäshus, där mögel och svampar gror. Jästen är en så kallad sourmash och stammarna man tillsätter är äldre än någon levande människa på ön. Man använder också så kallad dunder, som närmast är att beskriva som surmäsk som fått jäsa i hålor i marken. Resultatet är en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och robust som en Islay-whisky.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

, ,

Sötma

1 recension av Habitation Velier Hampden 2011

 1. Tore B

  Beställde den på bolaget – vilken underbar käftsmäll – en helt ny sorts rom för mig

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.