A-Bay Vikhyddan 3+

659 kr

  • Ursprung: Barbados
  • Råvara: Melass
  • Lagringstid: 3+1 år
  • Årgång: Buteljerad 2018
  • Färg: Mahogny
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 60%

Betyg: 85 av 100

Kategori:

Beskrivning

Svenska A-Bay Spirits fortsätter att buteljera spännande rom som slutlagrats på svenska ekfat. Förra året släpptes A-Bay Vikhyddan, och nu kommer uppföljaren A-Bay Vikhyddan 3+. Det är samma i grunden en rom från Barbados, som har lagrats 3 år på Bourbon-fat (som förra upplagan). Men årets rom har fått lite längre slutlagring på 40-liters fat av svensk ek. Och en stor skillnad är att den släpps på 60% till skillnad från förra årets 46%.

A-Bay fortsätter med sin fina halvlitersflaska, och just vår flaska är charmigt fylld till sprängningsgränsen. Rommen har en mörk ton med nästan lite röda inslag.

A-Bay Vikhyddan 3+ har en mycket trevlig or ren arom. Vi får toner av smörkola och vanilj – utan att det blir direkt sött. När man kommer riktigt nära med nästan så ger sig (inte helt oväntat) de 60 procenten till känna.

Vi provar den först utan något tillsatt vatten – och det är en fullständig explosion av smaker. Det finns kanel, torkad frukt och choklad – och en väldigt snällt avrundad vanilj. Det kommer igenom en del snälla fat-toner också, speciellt i eftersmaken.

Både aromen och smaken är otroligt raka. Det är inga onödiga utsvävningar – och eftermaken är precis lagom lång – med en mycket begränsad sötma.

Vi provar att späda med några droppar vatten; men vi upplever att lite av charmen försvinner när man tar ner styrkan. Vår rekommendation är att behålla A-Bay Vikhyddan 3+ i sin ståtliga styrka – för det funkar väldigt bra.

För er som vill nörda ner er lite, så lägger vi till att fat som A-Bay Vikhyddan 3+ har slutlagrats på är: “Ringamåla, Runnarköp och Dragaryd, Medium+, heavy & charcoal toasted”

A-Bay Vikhyddan 3+ är ett bra exempel på när man inte ska titta på åldern på rommen. Det är en ganska ung rom, men den har mognat snabbt. Den kommer i en mycket begränsad upplaga på 222 flaskor, så räkna med att de kommer att ta slut snabbt.

Den har släppts för extremt prisvärda 659 kronor på Systembolaget. (Den kommer på 500 ml, men det är fortfarande extremt prisvärt.)

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

, ,

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”A-Bay Vikhyddan 3+”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.