A-Bay Vikhyddan

420 kr

  • Ursprung: Barbados
  • Råvara: Melass
  • Lagringstid: 3 år på Bourbonfat, 9 månaders slutlagring på svenska ekfat
  • Årgång: 2013
  • Färg: Koppar
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 46%

Betyg: 78 av 100

Kategori:

Beskrivning

A-Bay Vikhyddan är den andra buteljeringen från Per Ädels A-Bay Spirits. Vi tyckte att den första; A-Bay Apelviken var extremt bra – så förväntningarna var ganska höga på Vikhyddan.

Det som A-Bay Vikhyddan har gemensamt med föregångaren Apelviken är att den också har slutlagrats på nya små fat (40 liter) av svensk ek. Vikhyddan har slutlagrats på svenska ekfat i 9 månader – och innan dess har den lagrats i 3 år på Bourbonfat. En stor skillnad är att Vikhyddan är rom från Barbados – och Apelviken har sitt ursprung från Panama.

Men nu ska vi fokusera på A-Bay Vikhyddan. Den kommer i en trevlig och kompakt 50 cl-flaska i klarglas – som snyggt visar upp den vackra rommen som har en klar kopparton.

A-Bay Vikhyddan har en ganska tydlig smakbild, med en del lite kantiga inslag – som avslöjar att det är en ganska ung rom. Aromen är pigg – med drag av torr vanilj. Den behöver lite tid och värme för att släppa loss helt – men när den väl har landat så är den väldigt trevlig.

A-Bay Vikhyddan har lagts på 46%, vilket känns som ett bra val. Hade den legat runt 40% så hade den nog blivit lite väl lätt i både smak och arom. Övergången från arom till smak är väldigt diskret, och det är inte förrän i eftersmaken som den kickar in ordentligt.

Första intrycket av smaken är att det är lite spretigt. Att tämja en ganska ung rom från Barbados kan vara knepigt – men A-Bay Vikhyddan är ett bra försök. Resultatet kommer inte att tilltala alla – det bli mer en intressant rom att jämföra med annan Barbados-rom, snarare än en egen upplevelse.

Vi testar Vikhyddan ett par gånger – både helt fristående och i kombination med olika tilltugg. Vi tycker att den gör sig bäst till en mörk kaffe eller till en bitter choklad.

Vi avrundar upp betyget lite för att vi tycker att det är en spännande rom som har spenderat så pass mycket av sin lagringstid på svenska ekfat. A-Bay Vikhyddan är slutsåld nu (tror vi), men den fanns tidigare för trevliga 420 kronor genom Systembolagets privatimport.

 

Officiell information:

“Vikhyddan is derived from a famous coffee shop which once resided on Apelvikens most southern beach point between 1930 to the late 70’s. Conflicting currents make this point a challenge to navigate when swimming so be aware.”

“Under varumärket A-Bay Spirit släpper jag limiterade utgåvor av rum, rhum och ron som varit slutlagrad i Svenska ekfat, dessa utgåvor släpper jag på det sätt som jag skulle vilja dricka dem dvs. om jag gillar med tillsatt socker och anser den ger en bättre produkt som samtidigt stämmer överens med de traditioner som finns på det ställe som den är destillerat.
Jag kommer inte att strida med de lokala som vet bäst hur deras rom ska levereras, den kommer ändå bli unik då vi använder fat som inte traditionellt används, Svenska!”

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

,

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”A-Bay Vikhyddan”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.