A-Bay Apelviken

400 kr

 • Ursprung: Panama ”+ Sverige”
 • Råvara: Melass
 • Lagringstid: 6 år + 6 månader
 • Årgång: Buteljerad 2017
 • Färg: Koppar
 • Typ: Avec
 • Alkoholhalt: 46%

Betyg: 87 av 100

Kategori:

Beskrivning

Det finns väldigt mycket att skriva om A-Bay Apelviken, så det är lite svårt att veta vart vi ska börja. En kort bakgrundsinformation kan dock vara på sin plats – eftersom det troligtvis inte är ett märke som så många känner till.

Bakom A-Bay (eller A-Bay Spirit) står Per Ädel – en av de största namnen inom rom i Sverige. Han håller romprovningar, och har tidigare tagit fram sina egna romglas: Sakkarum. Och nu har han börjat skapa egen rom!

Den första buteljeringen av A-Bay Spirits är “Apelviken”, som är en rom från Panama. Den har först lagrats i 6 år på Bourbon-fat. Det som sen gör Apelviken exklusiv och unik, är att den har slutlagrats i 6 månader på svenska 40-liters ekfat. Till det hör också att den har slutlagrats “ett stenkast” från Apelviken i Varberg.

Innan provningen så var vi lite oroliga att slutlagringen på nya ekfat skulle ha gjort A-Bay Apelviken lite för träig, men det så är inte fallet alls.

I flaskan och i glaset så har Apelviken en mycket snygg kopparton, som sätter förväntningarna helt rätt.

Aromen är ganska diskret, vilket möjliggör att man kan komma ganska nära glaset och leta. Det är mjuka fruktiga toner, som kompletteras med sötma av vanilj. Per Ädels egna glas Sakkarum passa mycket bra att prova Apelviken i, då de släpper ut ganska mycket arom. (Vi provar även i ett av våra andra glas för att jämföra.)

Övergången till smaken är mjuk, och det i smaken som Apelviken verkligen levererar. Till en början kommer en pigg sötma av torkad frukt som hålls uppe av små men tydliga inslag av fat. När den sen landar i hela munnen så är det en härligt söt smörkola som hela tiden hålls kontrollerad av fatinslagen. Vid varje smaktillfälle kommer det fram mer och mer spännande smaker – så se till att ha tillgång till en ordentlig servering när du ska prova. Ta flera små serveringar istället, så att du får njuta av hela resan om och om igen.

Ska vi ge något som helst minus till A-Bay Apelviken, så är det en liten bitter ton som ligger kvar långt bak på tungan i det sena avslutet. Men en kopp kaffe eller en lite chokladbit löser det utan problem. Eller en till servering rom.

Per har gjort ett fantastiskt jobb i att balansera den redan högkvalitativa rommen. Slutlagringen på svenska ekfat har gett A-Bay Apelviken en unik karaktär, utan att göra den för komplex eller spretig. A-Bay Apelviken kommer i en mycket liten upplaga på 126 flaskor.

A-Bay har även tagit fram ett kaffe som specialanpassat för att drickas till just Apelviken. Just såna detaljer gillar vi starkt – och det syns/märks på Pers glas och på hans rom att han har öga för detaljer.

Har A-Bay Apelviken 2017 potentialen att bli ett samlarobjekt? Ja, varför inte? Det är mycket limiterat och exklusivt, och kommer det ett antal uppföljare så kan en hel serie också bli ett samlarobjekt. Men vi ångrar inte att vi behövde öppna vår flaska – för upplevelsen var riktigt riktigt bra! När/Om A-Bay Apelviken 2017 blir tillgänglig på Systembolaget (eller någon annanstans) så kommer vi vara där och köpa direkt!

Gällande betyget, så har ni kanske tolkat in att det kommer att bli ett högt betyg – utan att vi vet priset ännu. Vi höjer betyget ytterligare för att A-Bay Apelviken har en bra “berättelse” kopplad till sig (med Apelviken och svenska ekfat), och för att vi tror/hoppas att det är är början på en lång serie rom. I brist på en svensk version, så säger vi “Keep up the good work!”.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

1 recension av A-Bay Apelviken

 1. RomRom

  Flyttade kommentarer från förra sidan

  Sofia:
  26 oktober, 2017 kl. 04:11
  Hej. Vart kan man få tag på denna rom? Fick vår förstfödde son i augusti 17 och tänker att detta är en perfekt fars dag present till en som älskar rom :)
  Mvh
  Sofia

  RomRom:
  27 oktober, 2017 kl. 16:58
  Hej Sofia,
  Vilken fin tanke av dig – det skulle nog vara uppskattat av fadern! :)
  A-Bay Apelviken sålde slut på några timmar när den släpptes på Systembolaget. Men kolla direkt med Per Ädel och se om han har något mer i lager: http://www.a-bayspirit.com/sv-SE
  Hälsa gärna från oss!
  Vänliga hälsningar,
  Micke, RomRom.se

  —–

  Gunnar Ahlberg:
  15 september, 2017 kl. 10:19
  Hej
  Hur går det med augustis rom
  A-bay apelviken
  Var kan jag hitta den?

  —–
  Oscar:
  13 augusti, 2017 kl. 14:17
  Ett givet köp! Blir att hålla utkik så att man lyckas knipa en flaska.

  —–
  Mikael Runnström:
  8 augusti, 2017 kl. 11:53
  Vet ni något om när den kommer att släppas?

  RomRom:
  8 augusti, 2017 kl. 15:20
  Vi har inte hört nåt datum, vi återkommer om/när vi vet mer!

  —–
  Claes Qvillberg:
  8 augusti, 2017 kl. 10:54
  Kul med en ”svensk” rom, men man blir lite skeptisk när ni bakar in så mycket smörande för Per Ädel och hans glas i recensionen.

  RomRom:
  8 augusti, 2017 kl. 15:18
  Hej Claes,
  Synd om det ses som ”smörande”, det är inte avsikten. Vi tycker att Per Ädel har gjort ett bra jobb (vi har sett en hel del mindre bra försök på småskalig rom!) Så se det hela mer som uppmuntring än ett smörande!

  —–
  Rogge:
  8 augusti, 2017 kl. 22:08
  Glasen är mycket bra och trevliga,har själv köpt
  Tycker jag fick en annan känsla och upplevelse av romen
  Provade en Tres Hombres i tre olika glas i helgen
  Och detta glas var bäst !

  —–
  Thomas Cullhed:
  7 augusti, 2017 kl. 12:21
  Denna vill jag verkligen smaka och kanske köpa!

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.