Skip to main content

Idag – 1 oktober – släpps en uppställning rom från Savanna. Savanna är ett destilleri från Réunion – vilket är ett lite ovanligt ursprung av rom. Vi tar texten direkt från pressreleasen – då den var så fint formulerad:

“Fyllig, smakrik och underbar rom tillverkas numera på många håll i världen, särskilt där det odlas bra sockerrör och tillverkas socker. Sockerrör trivs på de mest avlägsna platser. En sådan är Réunion Island som ligger mitt ute i indiska oceanen cirka 80 mil rakt österut från Madagaskar utanför Afrikas sydkust. Ön ingår i Maskarenerna och står under fransk flagg.”

Vi har i skrivande stund hunnit prova två av de fem rom som ingår i släppet – och en av dem var helt galet karaktärsrik!

Webblanseringen består av:

  • Savanna 12 Years Old Rhum Agricole Single Cask Port Finish, Reunion Island
  • Savanna 2007 Rhum Agricole Single Cask ex Cognac, Reunion Island
  • Savanna 2006 Rhum Grand Arôme Single Cask ex Cognac, Reunion Island
  • Savanna Lontan 57 Rhum Grand Arôme 2019, Reunion Island
  • Savanna Herr 57 High Ester Rhum Reunion 2006 Inox

Länk direkt till webblanseringen på Systembolaget.

Här kommer en sammanfattning av pressreleasen – mer information kommer att komma på respektive produkt i romlistan.

Savanna – den Indiska Oceanens rom

Fyllig, smakrik och underbar rom tillverkas numera på många håll i världen, särskilt där det odlas bra sockerrör och tillverkas socker. Sockerrör trivs på de mest avlägsna platser. En sådan är Réunion Island som ligger mitt ute i indiska oceanen cirka 80 mil rakt österut från Madagaskar utanför Afrikas sydkust. Ön ingår i Maskarenerna och står under fransk flagg. Det var fransmän som koloniserade de obebodda öarna på 1500-talet. Senare blev ögruppen ett fäste för pirater, slavhandel och oroligheter. Länge var Réunion ett viktigt handelscenter och ett hamnfäste för sjöfarten mellan Europa och Orienten, men sedan Suezkanalen tillkom förlorade ön i betydelse. I dag är Réunion omkring 800 000 invånare och basnäringen är sockerproduktion. Lite tillspetsat brukar man säga att Réunion inte är känt för någonting.

Savanna Distillerie byggdes mellan 1948 och 1950 av sockerfabrikören Emile Hugot i staden Saint Paul vid en sockerfabrik i regionen Savanna. Det var inte första destilleriet i distriktet. Redan på 1870-talet vet man att det destillerades rom av sockerrör som odlades på ön. Emile Hugot blev med tiden en betydande sockermagnat. Han skrev åtskilliga böcker om sockerfabrikation, och som sockerhistoriker blev han ett världsnamn i sin bransch. 1992 flyttades destilleriet. Man lät uppföra en större anläggning vid sockerfabriken Bois-Rouge i Saint Paul på nordöstra delen av ön. Där sker numera hela produktionen, från den odling och skörd av sockerrören till destillering och buteljering. Att ett destilleri kontrollerar hela kedjan från planta till flaska är numera ganska ovanligt i romvärlden.

På senare år har Savanna uppmärksammats av romentusiaster som söker efter tillverkare från avlägsna platser, men också för att Savanna producerar rom av synnerligen hög kvalitet. Fabio Rossi från Rum Nation inledde för några år sedan ett samarbete med Savanna. Detta har resulterat i flera buteljeringar som mötts av mycket stort intresse bland romvänner världen över.

Nu kommer Savanna till Sverige med en rad buteljeringar som ger dig möjlighet att upptäcka en ny och intressant rom från en av romvärldens mest okända och avlägsna platser.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.