Träkumla Altissima Lagrad

595 kr

  • Ursprung: Sverige
  • Lagringstid: 7 år
  • Årgång: 2006
  • Färg: Ljus guld
  • Typ av rom: Avec
  • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 73 av 100

Gamla betygsskalan: 7 av 10
Kategori:

Beskrivning

Träkumla Altissima Lagrad är resultatet av Träkumlas Altissima Vulgaris – efter sju års lagring. Vi och många upplever en hel del finkelsmak i Altissima Vulgaris, så det var väldigt intressant att prova Altissima Lagrad nu.

Den lagras som Cask Strength på 80%, och späds sedan med gotländskt vatten. Det är rent och fint vatten, men med ovanligt hög kalkhalt. Detta, tillsammans med att Träkumla inte kylfiltrerar sin rom, gör risken ganska stor för fällningar i flaskan. (Särskilt om din flaska kommer från de sista delarna ur batchen/tunnan.) Vi tycker inte att det är något negativt för en så pass personlig rom – det är mest ett charmigt inslag.

Altissima Lagrad är helt utan färgämnen eller andra tillsatser, men har ändå en fin ljus gyllene tom.

Aromen har starka dra av banan, och är – för att vara en “agricole” – ganska snäll. Och den lenhetet fortsätter sen även i smaken. )Men när vi säger att den är “len” så menar vi med “agricole”-mått.)

Smaken är nötig, och lite torr. Torr mandelmassa var ett uttryck som dök upp, även om vi faktiskt inte vet hur torr mandelmassa skulle smaka. Smaken är stark och kraftfull – och god. Vi känner överraskande liten skillnad mellan Altissima Lagrad, och rom baserad på sockerrör (med samma grundförutsättningar gällande lagring etc).

Varje batch av Träkumla Altissima Lagrad blir lite unik, då processen inte är 100% reglerad – men rom av den här typen får gärna vara lite “vild”.

Betyget då? Träkumla Altissima Lagrad är ju inget jätteunikt i smak eller arom, men utan tvekan i bakgrund. Så vi ger med glädje den ett lite extra högt betyg!

trakumla-altissima-lagrad-photo03

trakumla-altissima-lagrad-photo04

trakumla-altissima-lagrad-photo05

trakumla-altissima-lagrad-photo06

På alla produkter från Träkumla, så får vi slänga in att enligt den (oreglerade) rom-industrin, så uppfyller inte produktionen kraven för att vara en “rom”. Varför? En rom ska egentligen vara producerad av en produkt eller biprodukt från sockerrör. Och Träkumla har sitt ursprung från sockerbetor. Och så ska det vara över 35% alkoholhalt, vilket all Träkumlas produkter inte kommer upp i heller.
Men vi vill vara patriotiska, och väljer utan problem att kalla Träkumlas produkter för rom! I värsta fall kanske det kan vara en idé att kalla det för “råmm”?

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Träkumla Altissima Lagrad”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.