Alta Gama Extra-Sec

605 kr

  • Ursprung: Guyana
  • Destilleri: Diamond Distillery
  • Råvara: Melass
  • Lagringstid: 5-15 år
  • Sammansättning: Blend
  • Färg: Mörk koppar
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 41%

Betyg: 80 av 100

Kategori: Etikett:

Beskrivning

Vi har haft Alta Gamas rom på vårt bord i flera månader, och nu har vi äntligen får tid att prova igenom hela den spännande uppställningen. Innan vi går över till intrycket av deras rom – så är det viktigt att förklara hur Alta Gama Rum fungerar. De fyra rom som ingår i Alta Gama Rum Series No.1 har fokus på tillsättning av socker i rom. Så de har släppt fyra i grunden likadana rom – alla från Guyana, bestående av en blend på rom som har lagrats i mellan 5 och 15 år. Sen har Alta Gama tillsatt socker i olika mängder – tydligt specat på flaskan. Serien består av:

  • “Brut Nature” (0 gram/liter tillsatt socker)
  • “Extra-Sec” (15 gram/liter tillsatt socker)
  • “Sec” (25 gram/liter tillsatt socker)
  • “Demi-Sec” (35 gram/liter tillsatt socker)

Dessa kategoriseringar (och namn) kommer från de namn klasserna som Champagne använder. Vilket känns som en bra idé – att använda nåt som är genomarbetat. (Även om det kanske inte är jättevälkänt.)

Nu när det är avklarat så ska vi gå över till provningen av Alta Gama Extra-Sec.

Alta Gama Extra-Sec är en blend med rom från Guyana (Diamond Distillery). Man har tagit rom från destilleriets tre mycket kända pannor: Port Mourant, Enmore och Uitvlugt. Lagringen varierar från 5 år till 15 år, men all lagring har gjorts på Bourbonfat.

Alta Gama Extra-Sec är alltså den rom i Alta Gama Rum Series No. 1 som har 15 gram tillsatt socker per liter. Det är alltså den rom i serien med minst tillsatt socker. Alta Gama Extra-Sec kommer i samma flaska som resten av serie 1, och Extra-Sec är den med röd etikett.

Alta Gama Extra-Sec bjuder på en väldigt diskret arom, med fruktiga inslag – blandat med kola och vanilj. Den är lite överraskande diskret för oss, men det kan bero på att vi har provat mycket Cask Strength från Guyana den senaste tiden.

Övergången till smaken känns helt naturlig – och det landar en medelsöt och mycket behaglig rom i munnen. Vi hittar bränt socker, lite kryddor och en katrinplommon.

Avslutet är bra – men med ett litet sista avslut med bittermandel som vi hade kunnat vara utan. Tillsammans med en chokladbit blir avrundningen dock genast bättre.

Det är jättekul att prova Alta Gamas rom – och vi rekommenderar starkt att prova de alla bredvid varandra. Alta Gama Extra-Sec får lite extra betyg för det roliga konceptet – och för den trevliga prislappen!


Officiell information (på engelska):

Alta Gama Rum is suitable for most rum drinkers, whether you prefer dry or sweet rums. The purpose of Alta Gama Rum SERIES NO. 1 is to show what sugar addition can do to a quality rum, and therefore you can find Alta Gama Rum SERIES NO. 1 with and without added sugar. The four different rums in the Alta Gama Rum SERIES NO. 1 contains 0, 15, 25 and 35 grams of cane sugar per liter rum. If you prefer the sweet type of rum, go for the one with 25 or 35 grams of sugar. If you like your rum a bit more dry, you should try our versions with 0 or 15 grams of sugar added. It’s an incredibly good experience to taste all the different editions up against each other, as this gives a good understanding of what the dose of sugar does to a rum.

Some rum producers add sugar to their rums to highlight some flavors in the rum. Others add sugar to hide flavors or critical errors in the distillate. This is the essence of the sugar addiction problem – in some cases the sugar addiction is used in a well-meaning cause and in other cases it is used as smoke and mirrors. At Alta Gama Rum, we are completely open about the addition of sugar to our different rums. Our base blend holds no added sugar and is in itself superbly balanced, with a beautifully integrated alcohol and great taste – an extremely well-composed rum blend. With this blend we demonstrate the basic quality of our rum, and additionally offer versions with a gradually higher sweetness. We do not hide a badly produced product with sugar, we just support an already tasty blend with different sugar levels.

We offer three different versions of Alta Gama Rum, where the added sugar from bottle to bottle plays a bigger and bigger role. We don’t think it’s bad to add sugar to rum, although it is often being criticized by spirits purists. We do not think it’s a problem if you’re honest about the addition – especially in our case when you can taste the starting point of the rum without sugar added, as in the case of Alta Gama Rum Brut Nature.

But why is the addition of sugar in rum considered a big no-no? In the production of the sparkling wine champagne, you add sugar to some of the world’s most expensive and most prestigious wines. You even show the amount of added sugar, called ”dosage”, in the label. The dose is found on the champagne labels, and there are even several dosage terms that divide the sugar levels. It makes sense to inform the consumer about the level of sweetness on the label, and for the same reason, it is also something that we do at Alta Gama Rum.

It is perfectly natural for us to place the sugar content on the label, as it is an incredibly large part of the taste experience. It allows consumers to navigate between our products and helps them find the right rum. In all versions of Alta Gama Rum you will find the dosage mark on the label as well as the exact sugar content in grams per gram. liter rum. We are very proud to be able to do this as one of the first rum bottlers ever.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

,

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Alta Gama Extra-Sec”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.