Foursquare Criterion

896 kr

 • Ursprung: Barbados
 • Destilleri: Foursquare
 • Råvara: Melass
 • Lagringstid: 10 år
 • Färg: Guld
 • Typ: Avec
 • Alkoholhalt: 56%

Betyg: 92 av 100

Kategori: Etikett:

Beskrivning

Vi hade sneglat mot Foursquare Criterion i ganska många månader. Och när vi skulle beställa prover från ExcellenceRhum så var det med stor förtjusning när vi såg att Criterion fanns att beställa från dem.

Och nästan i samband med det så dök nyheten upp att Foursquare Criterion kommer att släppas på Systembolagets beställningssortiment från 1 februari 2018.

Foursquare Criterion är en blandning av rom från enkelpanna och kolonnpanna, vilket Foursquare gör med mycket av sin karaktäristika rom. Criterion har sen lagras på bourbonfat och madeirafat i minst 10 år. (Hur tidfördelningen ser ut har vi inte riktigt koll på, men vi antar att det varit en kortare slutlagring på madeirafaten.)

Förväntningarna var höga på Foursquare Criterion – vilket lätt kan göra att man blir lite överdrivet granskande i provningen. Men det spelade ingen roll.

Foursquare Criterion är en briljant rom – hela upplevelsen är otroligt välbalanserad. Criterion kommer i kraftiga 56%, men det märks knappt. Styrkan gör bara att alla drag blir kraftfullare – utan att på något sätt bli rivigt.

Aromen är pigg och fruktig, med en underton av sötande kryddor. Det är värt att ge Criterion några minuter att vakna till i glaset; det uppenbarar sig mer och mer spännande toner med tiden.

Smaken är sen överraskande len – med strikt nötig sötma. I avslutet kommer det in mer fat, som hålls friskt med fortsatta fruktiga toner. När den kraftiga rommen till slut landar så lämnar den en lätt smak av choklad.
Sammanfattat – Foursquare Criterion är en fantastisk rom. Den är ett måste för alla romälskare och framförallt alla som gillar Doorly’s – och annat rom från Foursquare.

Ytterligare information

Betyg

Alkoholhalt

Inköp

Märke

Sötma

Ursprungsland

Typ

, ,

Destilleri

Skola

Lagringstid

Årgång

1 recension av Foursquare Criterion

 1. RomRom

  Flyttade kommentarer från förra sidan

  Cristian:
  1 februari, 2018 kl. 13:40
  Blev en flaska från dagens weblansering.
  Tog Slut på Ca 30 min.

  Andreas.
  Stora skillnad mellan Criterion och DRE är att sötman du får från Criterion är en naturlig sötma. Dessutom får du en suverän kick med sina 56%.
  Criterion är en rom som har en hel del Pot still vilken innebär att vi pratar om HEAVY rom. Mycket smak. In your face typ av rom.
  Bli inte rädd! Testa och se.

  Jag blev förälskad i rom genom just DRE. Idag njuter jag inte av den. Den har helt enkel förlorat sitt skärm med allt det artificiella och socker som man använder för att fixa till det.

  Andreas:
  1 februari, 2018 kl. 18:43
  Köpte faktiskt också en flaska idag. Jäklar vilken åtgång det var. Kul! :)
  Hur ofta lanseras en batch av Criterion, vet du det? Om den faller i smaken så vill man ju kunna köpa mer.

  Hade på känn att DRE kanske hade tillsatser. Annars gillar jag söt rom men ska fortsätta utforska vad som finns.

  Cristian:
  2 februari, 2018 kl. 08:59
  Andreas,

  Jag tror att dessa flaskor är dem sista av Criterion. T ex Rombo, Master of malt, The Whisky Exchange eller Excellence Rhum (http://www.excellencerhum.com/en/) har inte dessa längre. Men Foursquare kommer att släppa en hel del roliga buteljeringar detta år: Principia, Destino, Dominus, 2005.
  (Se Excellence Rhum för information om Principia och Destino)

  Om du gillar Criterion finns det att köpa Foursquare 2004, 59%. Den kommer att ersättas av 2005 som kommer i år. Mycket bra rom till en fantastik pris.

  Min rekommendation är att inte låta dig ge upp ifall du inte gillar Criterion. Kom tillbaka till den då och då. Övergång från ”sötade” rom till naturliga rom är olika. Men det handlar också om attityd. Vad ger dig mest glädje eller behag, det riktiga eller spelar det ingen roll.

  Lycka till!

  Andreas:
  28 januari, 2018 kl. 20:33
  Hur tycker ni att sötman är om ni ska jämföra med förslagsvis med Diplomático Reserva Exclusiva? Tack förresten för en trevlig webbsida som fick mig intresserad av rom!

  Hälsningar,
  Andreas

  RomRom:
  30 januari, 2018 kl. 15:29
  Hej Andreas,
  Det är inte alls samma typ av dominerande sötma som i Reserva Exclusiva. Rom från Foursquare har betydligt lägre sockerhalt, så det här är inte en rom vi skulle rekommendera att man hoppar direkt på. Utan det är värt att utforska lite annan rom på vägen mot den här. :)

  Cristian:
  28 januari, 2018 kl. 18:12
  Nu snackar vi!

  Gillar ni detta så har Foursquare några andra lanseringar under 2018.
  Principia
  Destino
  Dominus
  2005

  Alternative Kill Devil och Dunkan Taylor (Jamaica/Guyana) finns gott om hos Clydesdale.

  Mvh
  Cristian

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.