Skip to main content

I samband med lanseringen av Plantation Single Cask 2019 fick jag möjlighet att sitta ner och prata med Plantations grundare och Master Blender Alexandre Gabriel. Då årets Single Cask-släpp innehåller samarbeten med Teeling Whiskey och Kilchoman Whisky – så hade Alexandre också sällskap med Robert Caldwell från Teeling Whisky och Anthony Wills, grundare av Kilchoman Distillery.

Jag visste inte överdrivet mycket om Teeling eller Kilchomans annat än deras ursprung. Så det var spännande att höra hur de jobbar med innovation och produktutveckling.

Kilchomans grundare Anthony Wills berättade om hur destilleriet hade grundades 2005 (och hur det var en mycket dyr idé…). Kilchoman är ett familjeföretag som kategoriserar sig som “single farm” – vilket innebär ungefär samma sak som “single estate” i romvärlden. Kilchoman odlar sin egen korn, och hela produktionen sker på deras destilleri. De experimenterar mycket med olika fat och olika jäst-typer – vilket gör det enkelt att förstå att Kilchoman och Plantation hittade varandra till det här samarbetet.

Teeling Whiskey hade sin Global Brand Ambassador Robert Caldwell på plats. Teeling har en vision att sätta irländsk whiskey ordentligt på kartan igen. Men de vill göra det för sin kvalitet, inte bara för sitt ursprung. Robert presenterar en mer teknisk bild av Teeling, och hur de testar olika kombinationer på ett väldigt strukturerat sätt. De har en längre tradition av fat-byten med andra märken – men till skillnad från Plantation, så använder de samma grund-whiskey i alla sina “barrel swaps”. En av Teelings storsäljare en faktiskt en whiskey som har lagrats på romfat, men ospecade fat från “Sydamerika”. Den finns för 349 kr på Systembolaget.

Nu finns också deras första samarbete med Plantation tillgänglig att köpa. Där har man använt fat från Plantations femåriga (har vi för oss).

Jag bjöds också en liten spännande försmak av en Teeling whiskey som lagrats på lite speciella Plantation-fat, men då vi inte vet hur officiellt det är så delar vi inget här.

Under den följande diskussionen pratade vi mycket om de regleringar och regler som de alla tre har att förhålla sig till. Alexandre och Plantation jobbar otroligt mycket på nya sätt att lagra sin rom – på nya sätt – men framförallt söker de efter historiska sätt att lagra och producera rom. Och det märks mycket i årets Single Cask-släpp att de har experimenterat extra mycket.

Tiden räckte inte till riktigt, då mycket fokus var på samarbetet mellan Plantation, Teeling och Kilchoman – för annars hade vi gärna prata om hur det går för Plantation med deras “nyköpta” destillerier på Barbados och Jamaica. Men vi räknar med att återkomma till det massor i framtiden.

Vi spenderade så klart ner en del tid på att diskutera de rom som Plantation släppte i år med slutlagring Teeling och Kilchoman.

Plantation Single Cask 2019: Trinidad 1997 Kilchoman Whisky
Samarbetet med Kilchoman Whisky var en 22-årig rom från Trinidad. Den har lagrats på bourbonfat i 15,5 år därefter cognacsfat i 6 år – för att sen avslutas på “Kilchoman peated whisky cask” i 4 månader. Det är en jättespännande rom, då den har krävt väldigt mycket finkänslighet i produktionen. Först valdes en ganska lätt rom från Trinidad – men som ändå har lite extra karaktär. Tack vare den extra karaktären klarar den att stå upp mot den rökiga whiskyn på ett snyggt sätt. Faten från Kilchoman är från deras premiumserie, och har tidigare varit hem för en “soft peat” whisky.

Plantation Single Cask 2019: Panama 27 YO Teeling Whiskey Cask
Släppet med slutlagring på Teeling-fat har en helt annan inriktning än samarbetet med Kilchoman. Här har Plantation tagit i med att lagra en 27-årig (!) rom från Panama – med stor karaktär och mycket sötma. Den har lagrats på bourbonfat i 25 år, cognacfat i 1,5 år och sen avslutats på “Teeling Whiskey Cask” i 6 månader. Teeling-faten har lämnat av en trevlig fruktig ton på rommen, men till skillnad från Kilchoman-slutlagringen så är det utan tvekan rommen som dominerar.

Det är inte första gången jag träffar Alexandre Gabriel – men det är alltid en fantastisk upplevelse som romälskare. Vi ser honom som en av de allra viktigaste och mest intressanta personerna i romvärlden idag!

One Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.