Skip to main content

Det var som vanligt VÄLDIGT mycket spännande rom som släpptes i Plantation Single Cask 2019. Vi hade läst på lite innan, och första intrycken matchade ganska väl våra förväntningar! Och vad var förväntningarna då? Att det kommer att bli väldigt mycket olika åsikter om vilka rom som är bäst i släppet. Det är några riktiga guldklimpar (enligt oss) – och några lite knepiga (enligt oss). Vi kommer förhoppningsvis kunna göra inköp så att vi kan ge mer formella intryck av Single Cask 2019, men här kör vi nu lite “första intryck” bara.

Plantation Single Cask Guyana 2008 Zebra Cask
”Zebra Cask” i namnet kommer från att den har lagrats på fat som till hälften är gjorda på kastanj och till hälften av akacia. Så det går dem nog ganska randiga. Anledningen till att bara köra hälften med akacia är väl för att begränsa den starka karaktären som den för med sig.

Plantation Single Cask Jamaica 2009 (CRV) Tokay Cask
En lite oväntat mild och snäll rom. Aromen är mycket avrundad – vilket kanske kommer av den ganska långa slutlagringen på Tokay-fat. (Den har legat i 1,5 år på dem.)
Smaken är mycket god och fruktigt pigg. Första intrycket av den här är att det är en ganska enkel och god rom!

Plantation Single Cask Barbados 7yo Partizan Brewing Beer Cask by Alex Kratena
Slutlaging på ölfat i ett år? Det var precis så spännande och udda som man kan förvänta sig. Det tog en stund att kalibrera smaklökarna – och vi tror att det här en rom som kan växa med tiden. Ölen märks som förväntat inte så mycket, men den har lagt på en spännande extra sötma – på ett sätt som vi inte är vana vid. Barbados-rommen dominerar smaken, vilket vi inte alls klagar på.

Plantation Single Cask Belize 2009 Wild Cherry Cask
Plantation har en extremt imponerande förmåga att släppa riktigt god rom från Belize. Och det här är inget undantag. I lanseringen har den här inte fått så mycket uppmärksamhet – kanske för att “Wild Cherry” låter lite mindre spännande än många de andra slutlagringarna? Men det här var helt klart en av våra favoriter i årets uppställning!

Plantation Single Cask Peru 2010 Destilerias Unidas S.A. de Peru White Pineau des Charentes cask
(Den här rommen kommer bara att säljas på “Travel Retail” vilket bland annat betyder Birkas båtar.) Det är kanske den mest lättolkade rommen i uppställningen. Många av dem som är vana vida att njuta av söt rom från Peru kommer att känna igen sig här. Den kanske till och med är det allra säkraste kortet i årets serie. Vi vet inte vad prislappen kommer att hamna på, men på Birka brukar det ju kunna bli riktigt bra priser. Den skiljer sig inte så mycket från en traditionell peruansk premium-rom – men vi ser det som något positivt.

Plantation Single Cask Panama 2006 Muscat Cask
På provningen fick den här rommen inte så mycket uppmärksamhet, kanske för att den inte på pappret låter så spännande. Men vi ser den som en blyg stjärna i årets release. Den har lagrats 10 år på bourbonfat, därefter 2 år på cognacfat – för att sen avslutas ett helt år på muskat-fat.
Plantation Single Cask Panama 2006 Muscat Cask kanske inte är en statusrom, men den är väldigt god!

Plantation Single Cask Panama 27 YO Teeling Whiskey Cask
Vi har ju redan berört samarbetet med Teeling lite, men vi lägger in lite tankar här också. I skrivande stund så har släppet redan varit på Systembolaget, och det var inte överraskande att den här sålde slut snabbt. Det är en imponerande 27-årig rom redan från början – och slutlagringen på Teeling gör den ännu mer intressant. Vi tror att det kommer att komma fler samarbeten mellan Plantation och Teeling – de känns verkligen som ett bra par. Vi uppskattar den här rommen mycket för att rommen får fortsätta dominera – och slutlagringen lägger bara på lite extra fruktig karaktär.

Plantation Single Cask Trinidad 1997 Kilchoman Whisky
En ytterst välbalansera slutlaging – där rökigheten från Kilchoman får komma igenom väldigt mycket – men inte alls lika mycket som i till exempel Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador. Det är tydligt att de har lagt ner mycket tid på att välja rätt rom, och se till att den inte har slutlagrats för länge i Kilchoman-faten.

Plantation Single Cask Guatemala XO Amburana cask
Den här har ingen exakt ålder, men den ska vara lagrat i minst 11,5 år – innan den fick lagras på 6 månader på amburana-fat. Vid användning av amburana så är det viktigt att säkerställa att de inte bidrar till regnskogsskövling – och det lät som att Plantation var osäkra på ett fortsatt användning av de typen av fat – tills dess att det blir bättre struktur på den information man kan få om träets ursprung. Det är jätteviktigt – och då vi inte är särskilt förtjusta rom lagrad på amburana så tycker vi att man kan sluta med det helt.

Plantation Single Cask Jamaica 1999 (MMW) Arran Whisky
Ej provad, men den låter lovande.

Plantation Single Cask Barbados XO West Indies Rum Distillery Amburana cask
Ej provad, men personligen så lyfter vi ett varningens finger för slutlagringen på amburana-fat.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.