Skip to main content

Innis & Gunn släpper porter lagrad på karibiska romfat smaksatt med traditionella julkryddor.

En porter lagrad på gamla romfat låter ju väldigt spännande – och vi vill ju lyfta ALLT som har med rom att göra! Så vi kör hela pressreleasen här. (En mycket utförlig pressrelease – vi saknar bara information om vad för typ av rom som har lagrats på faten tidigare.)

”Till jul släpper det skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunn en ny spännande porter med en helt unik twist. Portern är lagrad på karibiska romfat av ek som har smaksatts med några av de mest traditionella julkryddor: kardemumma, kryddnejlika, kanel, kryddpeppar och svartpeppar. Kryddorna har krossats för hand på bryggeriet och tillsatts under lagringsprocessen på ek. Portern säljs i en unik presentförpackning och Innis & Gunn hoppas att detta ska bli årets julklapp för alla som älskar öl. Portern släpps på Systembolaget den 2 december i en begränsad upplaga om 40 000 flaskor och kostar 29,90 kr.

Spiced Rum Aged Porter är en hyllning till den mustiga portern som blev populär under 1700-talet i London. För att ytterligare förhöja smaken har Innis & Gunn låtit lagra ölen på karibiska ekfat som lagrat rom och tillsatt en spännande kryddblandning av kardemumma, kryddnejlika, kanel, kryddpeppar och svartpeppar.

Innis & Gunn Spiced Rum Porter passar tack vare sin mörka, mustiga karaktär och den unika kryddmixen perfekt till det traditionella svenska köket och robusta maträtter med hög sälta. Till julens läckerheter passar Spiced Rum Porter helt perfekt.

Prova även att dricka ölen till en efterrätt med mörk choklad eller till lagrade ostar av hög kvalitet. Pepparkakor med stiltonost är en fantastisk kombination med Spiced Rum Porter.

Som brukligt i porter- och stoutrecept har man använt mörkrostad kornmalt men även smaksatt ölen med inslag av pale ale malt och crystal malt. Humlen som använts är Super Steiermark vilken bidrar med en mild beska som balanseras av sötman från malten och lagringen på ek.

Spiced Rum Porter säljs i en designad presentförpackning vilket gör ölen till den perfekta julklappen för ölälskaren.

– Att få göra den här ölen har varit bland det roligaste jag gjort som bryggare. Vi krossade över 70 kilo kryddor för hand. Bryggeriet doftade ljuvligt juligt i veckor, berättar Dougal Sharp, grundare och bryggmästare Innis & Gunn.

– Porterstilen som vi valde denna gång gjorde att ölen verkligen tog med sig intensiteten och komplexiteten av de fem kryddorna. Varje klunk är en explosion av smaker från de delar av världen som kryddorna kommer ifrån, avslutar Dougal Sharp.

– Upplaga: 40 000 flaskor
Pris: 29,90 kr
Alkoholhalt: 7,4 %
Storlek: 330 ml
Artikelnummer: 11970
Malt: Mörkrostat kornmalt, Pale Ale malt och Crystal malt
Humle: Super Steiermark
Lagringtyp: Karibisk rom-ek
Färg: Svart
Doft: Aromatiska kryddor med rostade nötter, mörk choklad och torkad frukt
Smak: En krämig öl med en balanserad smak mellan humlens beska, sötman från malten och eklagringen. Juliga toner från kryddblandningen. Värmande inslag av karibisk rom, vanilj och ek. Avslutningen är långvarig och fyllig som dröjer sig kvar länge i munhålan.

spiced_rum_aged_porter-photo

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.