Skip to main content

Vi kommer att ha en provning av San Barts Golden Oak inom kort – men vi tänkte börja med att introducera er till vad San Barts är för något. Det är något så spännande som en rom från Kina, producerad av svenskar! Vi kör San Barts egna story direkt här – så återkommer vi med mer inom kort!

Allt började för ungefär 10 år sedan, min fader hade sedan några år tillbaka flyttat till södra Kina och en provins vid namn Guangxi. Där det fanns mängder av av sockerrör runt om husknuten och att dessa endast användes till en sak, att göra socker. Lite fantasilöst kanske, så han gjorde vad vilken helst annan medelålders romälskare hade gjort, nämligen bränna av lite alkohol i en övergiven risvinsstill. Ur detta kom en klar,sötdoftande rom som tankades ner i rena risvins-urnor tillsammans med en del ekbitar och det hela glömdes mer eller mindre bort.

Tills en vinterdag för några år sedan när jag (älsta sonen) kom på besök och frågade om detta lilla projekt och bad om att få smaka, och minuter senare kom en glad man med ett stort leende och en ljusbrun flaska. Och den smakade fantastisk! Änglarna sjöng och fåglarna kvittrade och allt det där.

Där och då slog det mig att detta var det stora projekt jag så länge sökt efter, att vara med i utvecklingen av ett land med den största befolkningen i världen. Att skapa något för dom nytt och att få ha en produkt att vara stolt över, att vara först!

Några veckor senare lade vi de första delarna till vad som med tiden skulle bli San Barts rom, designed by Sweden eller vad dom skriver på IKEA & Volvo. Min faders industriella kunskap tillsammans med mina kunskaper inom marknadsföring, ett rikigt fader & son-team.

Första utmaningen var hur Sverige kunde bli kopplad till rom, vi är ju ett vodka- och öl-land och har ingen koppling till rom….eller?
Detta visade sig vara helt fel, första och äldsta beviset på Rom fann man på Vasaskeppet som förliste i början av 1600-talet, sen att vi hade kolonier och stark handel med Karibien under och efter stormaktstiden då sverige var en nation med makt och säkert en stor kärlek för rom.
Därav namnet San Barts, en hyllning till en av det Svenska Rikets mest aktiva handelsöar i Karibien (Saint Barthélemy).

Vi är den enda rommen i världen som använder keramik-urnor i lagringen vilket rundar av den stickiga smaken på rommen utan att täcka den med ek smak. Detta i kombination med äkta Madagaskar-vanilj som mognar tillsammans med rommen i urnorna bildar en rund söt och tydlig vaniljton som bara en äkta vanilj kan ge.

En lättdrucken och intressant rom som passar mycket bra som insteg till de lite mera tunga lagrade sorterna. En rom för nybörjare helt enkelt – och finns 1,6 miljarder romnybörjare där vi bor. [Kina]

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.