Skip to main content

Master Class med Appleton Estate och Ian Burrell

Vi finner oss i en situation som egentligen är väldigt märklig. En av romvärldens allra största profiler Ian Burrell håller en provning. På en båt i Östersjön. I ett litet konferensrum. För Jamaicas största rommärke.

provning-appleton-ian-burrell-20161028_195207Ian Burrell representerat egentligen inget speciellt märke – men han ses ofta tillsammans med Appleton Estate – vilket vi kan förstå eftersom Ian har sina rötter i Jamaica. Ian har en härlig syn på rom – att det ska vara just roligt! Så den mesta rommen är accepterad i hans ögon – det som han motsätter sig däremot är felaktiga/falska lagringstider.

Just Appleton har en åldersprincip att de listar den yngsta rommen – vilket kan vara bra att veta när du köper eller provar rom från Appleton Estate. Och det är ett trevligt och genomgående tema på den här presentationen – och på Appleton Estate generellt; att det är en väldigt “ärlig” information. Vi pratar bland annat om tunnorna som rommen lagras i – att det är gamla Jack Daniels-tunnor, och vad det är för storlek på faten – och varför de inte kan vara mindre än en viss storlek.

provning-appleton-ian-burrell-20161028_203917

Ett återkommande tema på många presentationer den senaste tiden är hur pass mycket snabbare åldringsprocessen är i Karibien jämfört med svalare klimat (som i Skottland).

Vi provar igenom tre rom från Appleton Estate: Appleton VX, Appleton 12 och Appleton 21. Det kan vara bra att vet att de successivt kommer att byta namn. Om du skulle springa på de nya flaskorna så kommer de nu att heta Appleton Signature Blend, Appleton Rare Blend och… Appleton 21 (21:an kommer alltså inte att byta namn!).

provning-appleton-ian-burrell-20161028_201155

provning-appleton-ian-burrell-20161028_204415

Men tillbaka till presentationen med Ian Burrell. Det är en väldigt glad och lättsam stämning – utan att tappa fokus. Vi avslustar med att blanda en egen “Jamaican Mule” – som mer eller mindre är en Dark n Stormy – men med Appletons rom. Till provningen så hade vi fått Ginger beer med alkohol för att blanda drinkarna – vilket gav dem en väldig styrka. Men det var mycket gott ändå!

provning-appleton-ian-burrell-20161028_203844

Vi fick se en grymt härlig video om Appleton Estate, så vi passar på att dela den här också:

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.