Skip to main content

Romprovning april 2012 – blindtest med brett sortiment

Romprovning april 2012
Vi hade en liten privat romprovning för några veckor sedan, och vi vill såklart dela med oss till er om hur det gick!

Vilka var med på provningen?

Det var sju personer med lite olika bakgrund – en del mer vana vid rom än andra. Några med mer vana vid Whiskey och några mer inriktade mot vin!

Huvudfokus med provningen?

Målet var inte att tävla om vem som kunde mest, eller vem som kunde identifiera rätt romsort. Istället var huvudfokus på att alla skulle hitta sina favoriter! Sen gav vi ju såklart extra beröm till dem som kunde namnge vilken rom det var i glasen – eller iaf kunde bestämma ursprungslandet!
Provningen gjordes som blindtest – och samtliga rom serverades samtidigt. Detta för att kunna jämföra aromer och smaker!

Urval av rom

Urvalet av rom var meningen att vara brett – men sedan ha några rom som låg nära varandra i stil och smak! Detta för att göra det lite tuffare att kröna en vinnare! Tanken var även att alla rom skulle finnas att beställa eller köpa på Systembolaget:
Dillon Très Vieux (379kr), Ron Zacapa 23 (599kr), Havana Club Anejo 7 (315kr), Atlantico Private Cask (539kr), Diplomático Reserva Exclusiva (435kr), Trois Rivières (695kr)
Utan att avslöja vilken som är vilken, så var vår tanke att ha tre starka prisvärda kort, två Agricole (för att ge dem en chans), samt ett billigt alternativ som ofta ses som vanligt mörk rom av gemeneman.

Vad serverades till?

Under själva provningen var det lite öl, vatten och mörk choklad som var tillbehör.

Hur gick provningen då?

Mycket bra tycker vi! Framför allt var det väldigt trevligt, men också intressant att se hur favoritskapet hamnade! Utan att dra ut på det för mycket, så gick blindtesten alltså så här:

1. Ron Zacapa 23
2. Diplomático Reserva Exclusiva
3. Atlantico Private Cask
4. Dillon Très Vieux
5. Havana Club Anejo 7
6. Trois Rivières

Det var tre rom överlägsna – lite som förväntat. De dominerande allas egna topplistor och i betygsättningen av smak och arom. Många hade druckit Zacapa 23 mycket innan, så den hade en lite fördel med igenkänningsfaktorn. Utifrån det är vi nästan ännu mer imponerade av de fina omdömen som gavs till Diplomático Reserva Exclusiva och Atlantico Private Cask! Atlantico fick mycket bra omdöme på aromen, och Diplomático framför allt på smaken!

Shoppingsugen?

Här finns länkar till Systembolagets hemsida: Dillon Très Vieux (379kr), Ron Zacapa 23 (599kr), Havana Club Anejo 7 (315 kr), Atlantico Private Cask (539kr), Diplomático Reserva Exclusiva (435kr), Trois Rivières (695kr)

3 Comments

 • Lars Lindström skriver:

  Roligt att se att ina två favoriter Zacapa och Diplomatico hamnade i topp. Efter jag blivit rekommenderad att pröva Trois Rivieres 8 årig beställde jag den på bolaget. En stor besvikelse. Spritig, tunn, arakdoft utan den fyllighet som finns hos de andra två. Dessutom dyrare. Nej av 10 möjliga får den 2 p av mig.

 • Tobbe skriver:

  Har oxå köpt Dos Maderas på båten , kul att du gillade den. Kommer den in på bolaget så köper jag den igen.

  //Tobbe
  http://www.beardo.nu

 • Tord Börjesson skriver:

  Hittade Dos Maderas på en finlandsbåt och tyckte om den. Efter mycket om och men så har jag fått Systembolaget att för min räkning importera den. Ska bli intressant att se om den fortfarande håller måttet efter lång handläggningstid och mycket byrokrati. Annars är Santiago de Cuba inte så dum. Köpte en flaska i Santiago på Cuba och nu finns den att beställa på systemet så det blir nog en sådan såsmåningom.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.