Diplomático Reserva Exclusiva

435 kr

 • Ursprung: Venezuela
 • Färg: Mellanmörk gyllene färg
 • Lagringstid: 12 år, i amerikanska vitekstunnor
 • Alkoholhalt: 40%

Gamla betygsskalan: 9 av 10

Kategori: Etikett:

Beskrivning

Mycket god rom! Mycket mer behöver man inte säga om Diplomático Reserva Exclusiva. Reserva Exclusiva är inte kanske inte superkomersiell till en början, men den växer snabbt hos oss.

Aromen är trevlig, utan att vara spektakulär. Den har fina inslag av apelsin, vanilj och lite kakao. Men det är smaken som sedan lyfter upp Diplomático Reserva Exclusiva till det höga betyget! Det är en komplex och karaktärsrik smak av kola, vanilj, apelsin och dadlar! Framförallt är det sedan kola och apelsin som ligger kvar grymt bra i munnen.

I övrigt? Det yttre på Diplomático Reserva Exclusiva är kanon – grymt fin paketering och en riktigt vacker flaska. Reserva Exclusiva ha prisbelönats friskt mellan 2004 och 2009 – vilket vi har full förståelse för! Anledningen till att “belönandet” slutade kring 2009 tror vi mycket beror på Ron Zacapas intåg. Men från oss får Diplomático Reserva Exclusiva fortsatt medaljer ända fram till 2012. Och inte nog med att Reserva Exclusiva är en bra rom – den är extremt prisvärd också.

Diplomático har en serie på fyra mörka rom, varav Reserva Exclusiva är placerad högst upp – ovanför Reserva, men under Ambassador.

Diplomático Reserva Exclusiva

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

1 recension av Diplomático Reserva Exclusiva

 1. RomRom

  Kommentarer från gamla romlistan:

  Stefan Ullberg:
  7 mars, 2018 kl. 17:32
  Smakade idag denna utsökta Rom för första gången, blev mycket imponerad!
  Blev en klar favorit!

  Pedro:
  7 oktober, 2017 kl. 17:15
  Intressant att läsa hur olika smak alla har. Zacapa sistema 23 måste vara det mest överhypade som finns, rätt tråkig enligt mina smaklökar. Diplomatico däremot får mina smaklökar att sjunga :) Mina smaklökar är kanske inte som alla andra då jag smakar körsbär av Diplomatico’n. Har inte läst att någon annan smakar körsbär så av det drar jag att jag inte är som alla andra….Kan tilläggas att jag älskar körsbär

  Daniel:
  6 november, 2016 kl. 11:32
  Den här är helt klart min favorit. Troligen för jag gillar den mera söta smaken.
  Vad har ni för andra bra Rom tips när det kommer till sötare varianter som denna?

  Rogge:
  7 november, 2016 kl. 22:01
  Här är ett par mycket bra rom som passsar dig.
  pris klass 500-600 kr
  Ron Quorhum 30 Aniversario Solera 40% förmodligen en av världesns bästa rom i sin pris klass.
  (ligger på min 10 i topp lista)
  Sen har du Ron Esclavo XO Cask 65% (Bra tryck i denna plus fantastiska smaker,en riktig smakbomb)
  (även denna på min lista).

  Victor:
  21 januari, 2017 kl. 20:50
  Pyrat Rum, rekommenderar det!

  Risto Hedlund:
  5 mars, 2016 kl. 02:29
  Första rommen jag köpte och har sedan dess altid denna i skåpet. Söt javisst men helt i min smak. Gör sig fint till en god cigarr.

  Benny Stoltz:
  13 april, 2015 kl. 11:58
  Köpte en sådan i Stralsund i förra veckan.
  Både min fru och jag tyckte om den och när vi sedan lät våra vänner smaka den i helgen, tyckte dom också den var god.
  Sötman var lite mer än andra Rom vi smakat, det var nog det som gav oss alla en behaglig upplevelse.
  Klart prisvärd 39,90 €.

  Btw en mycket trevlig affär med ett enormt sortiment av whisky och rom, flera etiketter som man aldrig har sett :-)
  Hörnet av Heilgeiststrase och Wasserstrase, för er som har vägarna förbi.

  PEEO:
  18 mars, 2015 kl. 14:58
  Testat Reserva Exclusiva enbart av detta märke. Var en bra Rom. Min favorit är Zakapan Centenario 23 Ans Men från mitte 90-tal när jag köpte den i Guatemala. Då var flaskan heltäckt med bambu. Idag har antingen min smak förändrats eller är den inte lika vass som då. Rom från Angostura,Port of spain Trinidad-Tobago är heller inte fel. Deras party Rom Black Label är en av de mest prisvärda romerna jag druckit. Sen har de 1919 och 1824 som lite mer exclusiva. Guyana har mindre dåliga sorter. Min uppfattning är dock Den bästa av olika sorter köper du på plats. Även om det är samma tillverkare tycker jag det smakar olika om du köper här hemma på systemet i Sverige. Någon fler som är av lika åsikt? Är det miljön som gör det Eller är det olika kvaliteer?

  Hampus:
  28 februari, 2015 kl. 14:07
  Min favoritrom. Angående sockerhalten. 41g per liter blir väl inga 41%? Med densiteten på socker bör 41g per liter bli ca 5%. En liter vatten är 1000g eller 1kg.

  Mats:
  1 september, 2014 kl. 14:03
  Sött sött sött.
  Sockerhalt 41 gr per liter.

  En god rom innehåller 5-10 gr tycker jag.
  Socker som smakförstärkare är inget bra.

  RomRom:
  5 september, 2014 kl. 10:43
  Det är härligt att vi ha olika smakpreferenser och önskemål – det är delvis det som gör rom så roligt!

  Mats:
  17 september, 2014 kl. 11:50
  Jo, det är kul att vi är olika. Men mina smaklökar säger mig att dessa 41% inte är socker, utan sötningsmedel. Artificiellt tillsatt som smakförstärkare. Helt i linje med att livsmedelsindustrin häller sötningsmedel i mat för att sälja bättre.
  Att 41% socker skulle komma med från mäsken vid destillationen är knappast heller troligt. Jag föreslår att alla sötar sin egen rom. Ta en rom med låg sockerhalt och häll i massor av socker, då får du i alla fall kontroll på innehållet…

  Magnus:
  18 september, 2014 kl. 08:59
  Håller med dig Mats!

  Fler borde följa konjakshuset Delamains exempel att inte söta alls utan skapa bra kvalitetsprodukter iaf. Exempelvis deras Vesper är väl 40-50 år i snitt men besitter en fantastisk naturlig sötma och knäckig fruktighet.

  Ola L:
  10 april, 2014 kl. 12:21
  Så får ni kanske prova den en tredje gång… Nej jag har provat den efter en stor middag ( när man är sådär härligt sugen på en god rom ) till fin choklad och igår efter en stor näve salt lakrits men den funkar helt enkelt inte för mig . Istället för att gnälla kan jag ju hylla Angostura no 1 som jag har en flaska av . Den är bra !! Ha en skön påsk alla rom älskare !
  Ola L

  Ola L:
  9 april, 2014 kl. 23:09
  Någon som smakat Diplomatico Vintage 2000 ? ( innan jag säger ett och annat till min rom- leverantör ). Ska den smaka så här dvs torr , sträv och spritig? Eller har jag bara fått ett dåligt ex? Av de få recensioner som finns på nätet hyllas den som lite bättre på allting än Reserva exclusiva . Jag kan inte hålla med , besviken är bara förnamnet . Ola

  RomRom:
  10 april, 2014 kl. 10:04
  Det är lustigt att du säger just det där Ola. Vi har provat Vintage 2000 två gånger, och vi har väldigt olika intryck av den. Därför har det tagit en evighet att få klart betygsättningen. Men vi hoppas publicera våra intryck inom några veckor.

  Tom:
  10 april, 2014 kl. 22:24
  En helt ok rom men absolut inte prisvärd !!

  Mathias:
  16 januari, 2014 kl. 19:43
  Passa på att utnyttja rabattkoden ”januar2014” på rombo.dk. Då får ni tex. en Diplomático Reserva Exclusiva för 259 DKK. :)

  I övrigt en grym rom!

  Ola L:
  10 januari, 2014 kl. 19:14
  Nej inte samma smak . Tycker bara Qrm förtjänar ett bättre betyg . Gosling , prova rombo.dk . Även Juuls hade den i december när jag var där . Ska köpa Diplomatico vintage på vildmedvin. dk till ett helt ok pris 675 dkr .
  Ola

  Matin Doshé:
  30 december, 2013 kl. 23:04
  Diplomatico & QRM ligger ju inte i samma smak alls, inte hos mig…
  Når kommer testet på: Diplomatico 2000 Single Vintage :)

  Petsan:
  27 december, 2013 kl. 13:53
  Köpte den till julledigheten och har väl egentligen bara två invändningar. Dels är den (för övrigt snygga) flaskan väldigt svår att hälla ur (!), dels upplevde jag smaken till en början som lite för söt och strax innan eftersmaken kom så tyckte jag att den blev lite spritig. Den hade liksom inte ”kropp hela vägen”. Fick varma rekommendationer från Systembolagets personal om Quorhums 23a. Har inte provat denna men kan vara ett intressantare alternativ, särskilt med prislappen i åtanke. Bland de billigare sorterna är fortfarande Angosturas 1919 obesegrad. Ganska lätt, men galet fint balanserad, jag återkommer gång på gång… Någon som vet hur man lägger vantarna på en flaska Goslings Family Reserve för en billig penning? Det kan vara det att man bara dricker den på utvalda lokaler i gott sällskap, men den har tagit mig med storm och jag har ett grymt ha-begär och liten budget, såhär i juletid…

  Ola L:
  8 november, 2013 kl. 20:20
  alltså ron Quothum förtjänar ett bättre betyg . Det finns också en 30 årig som enligt folk i Danmark ( den säljs i Dk för
  599 dkr ) ska vara överjävlig ! Ha det bra alla romälskare . Köp inte för många Ron Qrm bara , så den tar slut . 319 kr är århundradets bästa fynd på systemet
  Ola

  Ola L:
  8 november, 2013 kl. 20:14
  Jag älskar den här sidan ., sitter just nu och
  jämför Diplomaticon med Ron Quorhum men det jag inte förstår är hur f ni kan ge Diplom högre betyg än
  Qrm ? Javisst smaken är delad och så vidare men här talar vi klass klass skillnad när det gäller både doft och smak . Ok jag är en sucker för riktigt rökig whisky också
  och gillar när det smakar massor dock
  ska varken rom eller whisky smaka spritigt

  Jonas:
  29 oktober, 2013 kl. 22:29
  Har nyss fastnat i romträsket men oj vad god den här är, och flaskan är ju riktigt härlig!

  Funkar även bra att förgylla ett glas Coca Cola med, bara en liten skvätt. Är väl att betrakta som en smärre dödssynd men jag kan inte låta bli!

  Petsan:
  16 juni, 2015 kl. 14:09
  Söt skit i söt skit är väl ingen av de värre dödssynderna, tycker jag… :-)

  ulf peder:
  20 augusti, 2013 kl. 22:13
  En helt fantastisk god rom. Ville bara fortsätta dricka denna ljuvliga nektar men var till slut tvungen att lägga band på mig.

  Pär J.:
  11 april, 2013 kl. 10:45
  Vad är orsaken till att man kan hitta denna under namnet Rum Botucal Reserva Exclusiva?
  Gissar att det är exakt sammma dryck men olika namn, dock säljs Botucal oftast lite billigare än Diplomatico.

  Har bara läst bra omdömmen om denna rom så man blir mer och mer intresserad. Är det en bra rom eller ”bara” prisvärd?
  Har man fatnat i romträsket så finns det inte plats för rom som är okej eller prisvärd (till lågt pris), man vill ha bra romsom utmärker sig.

  Ola:
  11 april, 2013 kl. 12:59
  Är enligt uppgift samma, säljs i Tyskland under namnet Botucal.
  Diplomáticon är en topprom enligt mig. Och prisvärd.
  Ja, när dricker man en rom man vet bara är halvbra? Mina halvbra inköp blir Dark’n Stormy, glögg eller något annat.

  RomRom:
  12 april, 2013 kl. 11:54
  Hej Pär och Ola,

  Botucal-namnet gäller precis som du säger på den tyska marknaden. Varumärket Diplomatico var tydligen redan registrerat i Tyskland, så då hade rommen inte mycket annat att göra än att döpa om sig. Men det ser verkligen lustigt ut när man ser flaskorna; då de är exakt likadana i övrigt! :)

  Per:
  22 februari, 2013 kl. 12:24
  Köpte en flaska igår som jag provtestade mot Ron Z 23. Tyckte nog att denna t.o.m var strået vassare. Särskilt om priset vägs in.

  Erik:
  4 februari, 2013 kl. 18:23
  Efter några fler tester vill jag inte bara befästa det jag sa innan, utan tillägga att det här är min nya favoritrom. Har några fler oöppnade i skåpet, men jag tror att den här blir väldigt svårslagen. Full pott.

  Ilon:
  26 december, 2012 kl. 15:37
  Finns även på masterofmalt för 399:-
  http://www.masterofmalt.com/rum/diplomatico-reserva-exclusiva-rum/

  Tom:
  6 februari, 2013 kl. 22:03
  Köp den på bolaget för 435 kr ink moms, tull och frakt!! onödigt att krångla till det tycker jag.

  Patrik:
  21 december, 2012 kl. 22:33
  Precis testat denna Gudagåva till oss Romälskare… herregud vad god!
  Lite olika Ron Z (som är min personliga favo) men minst lika bra! Rekommenderas varmt

  Patrik:
  21 december, 2012 kl. 11:58
  Ska byta jobba och fick denna av mina nuvarande kollegor nu precis, tackar :)
  Ser fram emot en liten test framför brasan ikväll……

  Fredde:
  12 september, 2012 kl. 18:40
  Helt klart en fin rom, men jag har lite svårt med en eftersmak , kan inte sätta fingret på vad det är. Det blir till att prov dricka mer.

  Tobbe:
  5 september, 2012 kl. 20:38
  Jag tycker personligen att den är bättre än Ron Zacapa.

  Tom:
  12 september, 2012 kl. 23:54
  Håller med dig Ron Zacapa är lite överreklamerad, det är ju en fantastiskt god rom, men överprisad om man jämnför med Diplomático Reserva Exclusiva.

  Roger Hellgren:
  14 juli, 2012 kl. 21:53
  Kanon hele enkelt.

  Erik:
  5 maj, 2012 kl. 17:30
  Mycket trevlig rom den där! Jag får allra mest vanilj ur den, men tokigt god är den i alla fall! :)

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.