Ron Zacapa Centenario Gran Reserva Solera 23

2 kundrecensioner

549 kr

 • Ursprung: Guatemala
 • Färg: Vacker koppar
 • Lagringstid: 6 till 23 år
 • Alkoholhalt: 40%
 • Typ av rom: Avec

Betyg: 97 av 100

Andra provningen: 27 april 2013
Första provningen: 17 oktober 2011

Kategori: Etikett:

Beskrivning

Det är knappt någon nytta för oss att prova Ron Zacapa 23 igen. Zacapa 23 har för oss ett toppbetyg, och vi anser fortfarande att det är världens bästa rom. Och därmed inte sagt att det är världens godaste eller finaste rom. Men Zacapa 23 är nog ändå… “bäst”. Till er som blir arga när vi lägger in mer värden än arom och smak; det kan vara läge att hoppa några rader nu.

Vi tycker att en av anledningarna till att Ron Zacapa 23 är “bäst” fortfarande är den precis lagoma balans den har fått i publik kännedom. Ganska många icke-romfantaster känner till Zacapa numera. Och det gör Zacapa till en bra ambassadör för rom generellt!

Ron Zacapa 23

När vi provar den igen så är det inget nytt egentligen – mellan provningstillfällena har vi druckit Zacapa otaliga gånger. Men nu när vi verkligen fokuserar på aromen och smakerna, så inser vi att vårt tidigare höga betyg fortfarande står sig. Zacapa 23 är grymt bra! Svårare än så är det inte.

Aromen är söt med massor med olika lager att upptäcka – det är honung, smörkola, söt frukt och vanilj som vi tycker dominerar.

Smaken på Zacapa 23 är sen otroligt välbalanserad! Den är söt – och trots dess lite trögflytande karaktär så blir den aldrig sliskig. Det tydligaste dragen är en fin balans mellan torkad frukt, lönnsirap och vanilj. Och en del nöt.

Är Ron Zacapa 23 Solera Gran Reserva fortfarande världens bästa rom? Ja, vi håller oss kvar vid det påståendet.

Ron Zacapa 23

Vi har inte skrivit så mycket fakta om Zacapa 23 tidigare – vi tycker att den talar för sig själv. Men nu när vi gör en uppdatering så passar vi på att klämma in en faktaruta.

Zacapa produceras i Guatemala, och lagringen sker högt upp i bergen, i vad som brukar kallas “House Above the Clouds”. (Vi har tyvärr inga bilder som vi kan använda, men när man ser bilder på området så förstår man varför det heter “Huset ovan molnen”)

Ron Zacapa Centenario Gran Reserva 23 har fått sitt delen av sitt namn “Centenario” från sitt ursprung som hyllning till staden Zacapas 100-årsjubileum.

Trots sin lena och söta stil så görs inte Ron Zacapa 23 på melass, utan på sockerrör. Det som gör det lite speciellt är att det görs av sockerrör av mycket hög kvalitet – så kallade Virgin Sugar Canes. När sockerrören pressas så är det bara den allra första pressningen som används till Zacapa 23.

Zacapa använder sedan av Solera-metoden i sin lagringsprocess där lagringstiden blir mellan 6 och 23 år. Tunnorna som rommen lagras i är en blandning av fat som tidigare har används till amerikansk whiskey, Oloroso-sherry och Pedro Ximenez-viner.
Det svala klimatet i uppe i bergen saktar ner lagringprocessen, vilken gör att Zacapas rom får mogna långsamt och försiktigt. Kvalitén på varje blandning säkras slutligen av Ron Zacapas Master Blender Lorena Vasquez Ampié.

Varje flaska av Zacapa 23 smyckas av ett handvävt band – en så kallad Petate. De är en tradition från Maya-folket (bandet alltså, inte att smycka Zacapa-flaskor med dem!). Istället för att ha en stor “Petate-fabrik” så görs dessa av lokalbefolkningen i sina egna hem och hämtas sedan upp med lastbil. Zacapa jobbar på att få till ett system på sin hemsida där man kan spåra varje Petate och få reda på vem som har gjort bandet!

Ron Zacapa 23

Som tillägg till Ron Zacapa 23, så fortsätter vi att tipsa om Ron Zacapa 23 Black Label och Ron Zacapa XO!

Ron Zacapa 23

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

2 recensioner av Ron Zacapa Centenario Gran Reserva Solera 23

 1. RomRom

  Kommentarer från gamla romlistan:

  Romprovning:
  4 maj, 2019 kl. 12:10
  En absolut favorit för att komma in i att tycka om rom. Den är representerar kanske en rom som vi tror att den smakar innan vi smakat den. Med tiden får man helt andra smaker att längta efter och jämföra med med en Zacapa är alltid bra som grund att förstå rom. Alltid med i vår romprovning för introduktion för att den alltid finns att köpa på bolaget.

  Robert:
  4 november, 2018 kl. 19:31
  Själv gillar jag 23an skarpt. Gillar att den är lite stramare än t ex QRM, som är grymt god men kan bli ’lite för mycket’ ibland. Sitter med den, Plantation XO och El Dorado 8 hemma och alla ger ju lite olika facetter av rom.

  johan:
  25 januari, 2018 kl. 03:10
  Nu tänker jag vara lite tråkig och inte höja denna till skyarna. Det är en väldigt god rom med fina smaker men jag förväntade mig mer utav den när jag jämför den med andra i samma prisklass. Jag är en inbiten drickare av plantation xo och diplomatico reserva exclusiva och nyligen även Quorhum solera 23. Mina favoriter får nog sägas vara just diplomaticon och quorhum. Åter till denna zacapa som sagt, smakerna är det inget fel på men den saknar lite av den lagrade smaken. Jag är nog vad man skulle kalla definitionen av en nybörjare när det gäller att identifiera smaker men när jag dricker denna så upplever jag inga långvariga smaker eller aromer som vid andra rom. Utöver det så upplever jag att den svider lite för mycket på min tunga när jag dricker den. Avslutningsvis så vill jag bara säga att det absolut inte är en dålig rom, den är väldigt god, jag bara utvärderar den med romroms betyg som referenspunkt och med så höga förväntningar så föll den lite pladask hos mig. jag håller mig till mina sliskiga Quorhum solera 23 och den i min mening super-lena diplomaticon.

  Ge mig gärna svar på tal om ni inte håller med mig, jag tål att läxas upp om jag missat något. :)

  Thore Hult:
  31 december, 2017 kl. 21:11
  Hej från Thore,
  Jag måste berätta om den bästa rommen i mitt liv.
  Vi hade landat på Bornholm 1971 och vi kom till att fira julen där.
  Jag gick nd till Lille Torv i Rønne, till en lille speceributik som fanns är då.
  Jag såg en dammig flaska på översta hyllan. Är det rom sa jag? Ja det är en gammal dammig flaska. vill du köbe den sporde köbmannen. Jag får de på den sade jag.
  Jag tror det var en rom från Cuba. Men jag tro den var från före världskriget. Jag kommer inte ihåg vad den kostade, men det var inga stora pengar.
  Så när jag kom hem till våres hus på Voldgade i Rönne och vi skulle fira jul, och jag opnade flasken, genast spred sig en underbar doft i hele huset, som fick änglarna att sjunga glädjesånger.
  Aldrig i mitt liv vi smakat godare rom. Jag tror att det var för att den var mycket gammal.
  I år beställde jag på nätet en flaska rom Santiago de Cuba från http://www.wiskey.dk Men det kom ingen doft i hela huset, den går att dricka, men för mycket, får man hicka. Lagom sa jag, min kompis Nicka.
  En annan historia är från Italiens sköna land, när jag såg en årgångscognac på hyllan i en bar. Det finns inte att få tag i, och han sålde den heller icke.
  Gott Nytt år 2018
  Önskar Thore Hult

  Tom:
  21 september, 2015 kl. 18:53
  Nytt pris bolaget är nu 499 kr. Nu är den riktigt prisvärd!!

  Fyndet:
  19 september, 2015 kl. 13:05
  Fyndade ett par st. För 397kr just nu på cinderlla

  Ingen resa är onödig, eller? Del 2(2) | Grattis Världen:
  28 juli, 2015 kl. 12:45
  […] där. Sen drog han igång sitt mumbojumbo med gröten kvar i halsen. Innan jag började prata om Ron Zacapa 23 och andra etiketter som han mer eller mindre försökte måla upp sina buteljer som. Men det blev […]

  Don Paolo:
  12 maj, 2015 kl. 10:47
  Alle som drikker rom kender jo Zacapa 23 Solera.
  Ja det er en god rom også selvom der findes bedre vil den fungere som et referencepunkt i mine bedømmelser.

  Farven er flot, aroma er tillokkende. Smagen er i fin overensstemmelser med duftnoter, måske en anelse for sød ???

  Jeg er stadig glad for denne rom specielt når vi holder den op mod prisen. Den har dog aldrig vundet ved nogle af vore blindsmagninger, men samlet en del 2. og 3. pladser.

  Ola Pettersson:
  3 mars, 2015 kl. 21:47
  Håller med ” världens bästa Rom” Som god tvåa Diplomatico Venezuela

  Gonzo:
  6 februari, 2015 kl. 16:07
  Tom,
  Jag känner till Diplomatico reserva (orange etikett, 35cl flaska) och diplomatico reserva exclusiva (grön flaska med en man med mustach och skägg), men jag har inte hört talas om Diplomatico Grand Reserva.

  Tom:
  9 februari, 2015 kl. 17:55
  Ett lite fel på namnet där, det var reserva exclusiva o inget annat :-)

  Tom:
  9 februari, 2015 kl. 17:55
  Ett lite fel på namnet där, det var reserva exclusiva o inget annat :-)

  Pelle:
  28 januari, 2015 kl. 15:49
  Hej,

  För ett tag sen så fick jag en flaska https://www.romrom.se/rom/plantation-20th-anniversary-extra i present av några vänner. Jag har aldrig varit någon större konsument av starksprit och följaktligen inte någon rom-entusiast. När jag dock prövade min present var det som om himlen öppnade sig. Det var fantastiskt gott. Jag började undra om det var så att rom var mitt kall. Jag började genast googla runt och hittade snabbt denna blogg. Perfekt tänkte mitt nörd-hjärta! Här kan jag gå löss och nörda ner mig i romens värld.

  Jag ville pröva flera olika romsorter och började plöja igenom bloggen i jakt på nästa inköp. Jag bestämde mig för https://www.romrom.se/rom/atlantico-private-cask och Ron Zacapa 23. Atlanticon var på beställning men Zacapan fanns inne. Glad i hågen gick jag hem för att prova mitt nya inköp. Min reaktion var det helst motsatta mot när jag smakade plantation 20th och tvärt emot det som står i denna recension. Den är spritig i smaken och inte alls söt. Jag hittar inte alls några olika lager utan spritsmaken tar död på allt och lämnar en platt smak.

  Jag känner mig lurad. Det var ju inte så här mitt nya rom-liv skulle bli. Kan jag bara dricka Plantation 20th i fortsättningen eller har jag fått ett måndags-ex eller missuppfattat recensionen helt?

  Jag vill ju upptäcka mer rom, men den här upplevelsen har fått mig tveksam. Bör jag inte beställa Atlanticon? Vad ska jag prova som kan få mig tillbaka på banan?

  Tom:
  29 januari, 2015 kl. 23:39
  Prova Diplomatico grand reserva, det är en söt o prisvärd rom.
  Personligen tycker jag Zacapa inte är värt sitt pris .

  Morgan:
  23 mars, 2016 kl. 08:36
  Kanske Dos Maderas 5+5 kan vara något?! Det har blivit nya ”husrommen” här! :-) Bättre pris, och slår RZ 23 med hästlängder enligt mig! Inte heller enligt Solera, utan riktiga år!

  Janne:
  29 april, 2016 kl. 09:47
  Har du provar Ron Quorum? Här pratar vi om att himmelen öppnar sig…

  Gonzo:
  28 januari, 2015 kl. 11:46
  Jag saknar ord,
  jag fick glädje tårar :)
  Nu måste Jag testa zacapa xo och angostura nr1. Drömmen är Angostura legacy :))))

  RomRom:
  29 januari, 2015 kl. 11:51
  Härligt Gonzo! :)

  Tom:
  29 januari, 2015 kl. 23:43
  Angostura no1 är ju inte så lett å få tag på,så jag hoppas du har en hemma .

  Henrik:
  15 november, 2014 kl. 15:00
  Tydligen skall Reserva Limitada 2014 säljas på bolaget, dock verkar bolaget inte ha lika många flaskor som förra årets limited edition: http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=10122

  Se om man lyckas knipa en av dem till samlingen.

  Pär J:
  17 november, 2014 kl. 10:57
  Hur är dessa Limited Edition av Zacapan, värd sitt pris eller ett marknadsföringstrix?
  Kan till viss del förstå denna typ då man lyckas hitta extra bra fat i mindre upplagor eller jobba fram olika fatlagringar av ursprungsvarianten.

  Bla St. Lucia 1931, Angostura No1 och Diplomatico har ju likande koncept som Zacapan.

  Gustav:
  7 november, 2014 kl. 13:14
  Jag köpte en Zacapa 23 i somras för att fira min dotters födelse – tyckte att det passade bra med ”världens bästa rom”! Först blev jag lite besviken, jag tyckte den smakade starkt, som kryddig cognac, inte alls söt (även om det inte var något fel på kvalitén). Men när jag drack mer var det som att jag plötsligt förstod mig på den: jag upplevde söt ”sval” vaniljkola i början, sedan brännande kryddighet och på slutet mjuk, len honung som låg kvar länge. Jag älskade den – vid jämförelse med Botran, Atlantico, Angostura 1919 och Plantation tyckte jag att den verkligen stack ut och var absolut bäst! När jag sedan drack den igen ett par månader senare upplevde jag den på samma sätt som första gången.. Men hursomhelst känner jag att det är en rom jag vill se till att alltid ha hemma!

  Gustav:
  7 november, 2014 kl. 14:51
  (Hmm alltså, jag skulle vilja försöka se till att alltid ha den hemma.. Det är förstås lite önsketänkande!)

  Gustav:
  7 november, 2014 kl. 21:20
  Vill bara ytterligare förtydliga: Det jag egentligen ville ha sagt med min långa kommentar här ovan var att det verkar som att Zacapan kräver rätt kalibrerade smaklökar!

  Bobbytgc:
  17 oktober, 2014 kl. 16:55
  Hej. I kväll blir min nyss hemköpta flaska öppnad. Köpte den på en lokal spritbutik vid stranden i Fort Lauderdale för 40 dollar för 75 cl. Ca 290 kr

  Tom:
  12 september, 2014 kl. 17:33
  Den kostar numera 549 kr på systembolaget. En sänkning på 50 kr.

  Patrik:
  15 augusti, 2014 kl. 18:59
  För er som jag älskar denna gåva till oss Romälskare så är ett tips att boka en resa med Ving, fick precis deras katalog… Och fick en mindre chock att dom har Aron Zacapa i sitt erbj att köpa 4 och betala 3… Det ger ett snittpris på 344 skr/flaska…. Jo tack, köpte 4 direkt :)

  Hösten räddad till en billig peng!!!!!

  RomRom:
  5 september, 2014 kl. 10:28
  Bra tips Patrik! Kul att mer än Bacardi har fått komma in i paketerbjudande!

  generationX.se:
  25 april, 2014 kl. 13:26
  I mitt tycke den överlägset bästa rommen under 700:-. Om man väger in såväl smak som pris är den månne till och med den bästa rommen överlag. Av de jag provat är Zacapa LE och Zacapa XO bättre, men 23yo ligger väldigt långt fram då den upplevs som mycket välbalanserad och mogen, med tydliga inslag av russin och torkad frukt. Storebröderna LE och XO känns ”tyngre” och mer komplexa, hänger kvar lite längre och med en mer kraftfull arom.

  Patrik W:
  19 mars, 2014 kl. 13:48
  Såklart fortfarande en av dom absolut bästa Romen som finns för vettiga pengar.

  Finns att köpa på BorderShop Puttgarden för 359 DKR, ca 430 Svkr för 1 liter. Mycket Rom för pengarna helt klart

  Patrik:
  7 mars, 2014 kl. 11:19
  Tjena, jag ringde till Systembolaget för ungefär två veckor sedan för att fråga om denna rom lite generellt och den angivna sockerhalten i synnerhet. Jag ifrågasatte om man kan uppnå balans i en dryck med 41 gram sockerhalt där man inte har någon balanserande syra. Är det eldigheten som balanserar? Hur som helst kontaktade de importören som i sin tur tog fram data från producenten. Det visar sig att producenten påstår att sockerhalten ligger på runt 20 gram, dvs. hälften av det Systembolaget påstår. Har de misslyckats med titreringen på laboratoriet i Jordbro? Jag förmodar att drycken är under omanalys så får vi se om hemsidan uppdateras så småningom. Fortsättning följer…

  ulf peder:
  8 februari, 2014 kl. 22:46
  Hade förmodligen allt för stora förväntningar…blev tyvärr lite besviken

  Micke:
  2 december, 2013 kl. 14:29
  Då fick man beställt en flaska från Systembolaget idag. Ska bli intressant att prova till helgen hur den är mot xo:n.

  Björn:
  28 november, 2013 kl. 14:03
  På måndag börjar de sälja en Limited Edition.
  Undrar vad skillnaden är utöver 45% alkoholhalt?

  http://www.systembolaget.se/10084

  RomRom:
  1 december, 2013 kl. 20:35
  Det vi har hört är att den ska ligga lite mellan Zacapa 23 och Zacapa XO. Men vi har inte fått tillfälle att prova den nya Limited Edition ännu – så vi får återkomma senare!

  kalsing:
  9 september, 2013 kl. 19:32
  Fattar inte hypen runt Zacapan, tycker att den är grymt överskattad. Är visserligen ganska ny på lagrad rom men med ca 20 flaskor i samlingen är Zacapan inte ens bland dom 5 bästa. Qrm 23 y är överlägsen på toppen med Angostura 1919 som god 2:a. En bastard som Bacardi oakheart är oxå den bättre, fast det är ju vad jag tycker :-)

  Mats:
  26 juli, 2013 kl. 20:35
  Denna är inte illa. Inga 97/100, men riktigt bra.

  Gillar ni denna så testa deras single barrel 23y, alltså inte 23y på låtsas enligt solera systemet utan en tunna, all sprit 23y.
  Betydligt rundare och fylligare smak. 84 euro för 70cl på expert24.at.

  Maltmanswe:
  24 juli, 2013 kl. 15:01
  En härligt sliskig mörk rom, lite för söt för vissa men helt klart en rom man helt enkelt SKA ha provat om man tycker om rom.

  Stefan:
  30 juni, 2013 kl. 00:28
  Hej, är det någon som testat Ron Zacapa 15? Hittade den på Teneriffa, lite dyrare än 23an, vilken jag gillar. Tänkte det kunde vara kul att utöka samlingen.

  Marcus:
  25 juni, 2013 kl. 21:19
  Ska själv till Tyskland nu i dagarna och vill tipsa att man kan köpa en liter utav denna ädla dryck för 300 danska.

  Kommer nog att köpa för resten utav året. Helt överlägsen.

  http://issuu.com/reklamewerft/docs/13-06-25dk?e=5939994/3608691

  Patrik:
  22 juni, 2013 kl. 12:38
  För er som ska ut och resa med Ving/Fritidsresor så har dom börjat sälja Ron Zacapa på flyget, går att beställa till hem/utresa för 449 kr/liter
  //beställt och klart :-)

  Madelene:
  5 maj, 2013 kl. 15:23
  Zacapa 23 och zacapa XO finns att köpa på eckerölinjen som går mellan grisslehamn och åland dagligen. 100cl Zacapa 23 kostar 465kr och Zacapa XO 70 cl kostar 759kr.

  Eric:
  9 april, 2013 kl. 20:49
  Sen borde absolut nyaste kommentarerna komma överst i kommentarslistan :) tjena.

  Eric:
  9 april, 2013 kl. 20:48
  Det här är min FAVORIT! absolut godaste romen under 1000kr enligt mig.

  Jag visste inte var jag skulle skriva vad som följer men väljer här då det verkar vara många som har kommenterat här tidigare.
  Borde kanske finnas ett generellt klotterplank på romrom.se där övrigt snack kan bedrivas.

  Poängsättning med en skala mellan 1-10 är i min mening ett sätt att visa på skillnader. Det här är svårt när det kommer till smak då den är som baken, delad. På romrom.se så är typ alla tester mellan 9-10, det verkar som att de inte finns någon dålig rom, jag tycker poängsättningen faller lite här, det finns rom som inte smakar som rom ska och då bör låga betyg delas ut.

  Fast helst skulle jag hellre se ringar som på bolaget där man lättare kan utröna själva om det är en topp eller flopp. exempel kan vara ringar för olika smaker, vanlij, arack, dadlar, frukt osv. sen kan de finnas ringar för sötma, strävhet, kick i början, kick i slutet, styrka osv. då är det nog lättare att bilda sig en uppfattning.

  Bara en åsikt från en rom intresserad snubbe.

  HenrikCL:
  9 april, 2013 kl. 02:20
  Köpte min på Birka Cruises. Sen såg jag ganska otippat att den har toppbetyg här. Kul i.o.f.s. att jag har en 10-poängare, men är den verkligen värd det? Doften känns lite väl enkel och smaken lite väl söt kanske. Men en god lättdrucken rom som jag inte ångrar.

  Mattias:
  8 april, 2013 kl. 10:04
  Nu har jag provat Zacapan. Den var riktigt bra, att jämföra med Mount Gay (min personliga favorit, som tyvärr blev sågad här).
  Precis lagom blandning av vasshet och sötma, fyllig smak.

  Mattias:
  29 mars, 2013 kl. 18:57
  Heathrow för £35 = 359 kr för en liter…!
  pundet är lågt nu…

  Har inte provat den än, återkommer med recension

  christer:
  23 mars, 2013 kl. 14:20
  finns på bordershopper för ca 400 skr.

  Pär J.:
  1 mars, 2013 kl. 15:07
  Möjligen har romintresset och övriga producenter hunnit ikapp Ron Zacapa. Det vore tråkigt om publika produkter blir sämre med tiden. Men med solera-systemet borde man kunna hålla en jämn klass men tids nog kommer sämre år påverka hela solerakedjan.

  Kanske är det så att Z23 stack ut mer förr när inte så många olika val fanns på romfinhyllan på taxfreebutiken eller systemhyllan.

  Ett spännande sätt vore att testa fler olika årgångar om man nu kan få tag i det för att ana skillnader.

  Jonas:
  28 februari, 2013 kl. 15:52
  Jag köpte denna rom pga alla hyllningar.Men precis som Ola säger så blev jag lite besviken.
  Tycker den är helt ok men inte för de pengarna,jag upplever den väldigt spritig på ett vasst sätt och
  smakerna var lite tunna och låg ej kvar speciellt länge, ganska menlös om jag får säga min mening.

  RomRom:
  28 februari, 2013 kl. 19:26
  Hej Jonas! Intressant – och tråkigt – att höra att så många har upplevt den som en besvikelse på sistone! Vi får införskaffa en ny flaska Zacapa 23 och kolla att det inte har hänt nåt med kvaliten. Den finns ju alltid en risk för det när den har blivit så otroligt populär!

  Men förhoppningsvis så var det ett måndags-ex du fick! Det lät ju inte snällt, men du förstår vad vi menar. :)

  Baggus:
  22 februari, 2013 kl. 00:56
  Z 23 är en hemskt söt smaklös soppa numera och nästan odrickbar!
  Var någorlunda bra för 12 år sedan!
  Diageo har förstört den!!
  B

  Ola:
  18 februari, 2013 kl. 20:30
  Nu går jag mot strömmen men jag är grymt grymt besviken på Zacapan . Jag provar och provar ( snart uppdrucken ändå) men nej den spelar inte ens i samma liga som Atlantico, Millionares , Diplomatico , Ron Zafra, Kaniche eller Goslings fex . Den är bitter, spritig, inte så söt och ung . Elaka ( men tyvärr sanna) rykten om Zacapan säger att det idag inte finns så mycket 23 årig rom i den som i fornstora dar då den var helt klädd i nät .
  Jag kommer aldrig köpa den igen när det finns så mycket gott out there! Har allas smaklökar legat i sprit för länge eller fick jag ett måndags ex?
  Tack för en skön sida med mycket intressant läsning om rom . Keep up the good work!
  Ola

  Ola:
  18 februari, 2013 kl. 23:29
  Jag misstänker ett måndags ex. Med tanke på de andra rommer du gillar så är inte Zacapan så väsensskild som du beskriver den. Ta och prova en tvåa eller nåt på krogen och kolla.

  bob:
  15 februari, 2013 kl. 11:31
  180 Dhs i Dubai ~ 360 kr

  Johan:
  1 februari, 2013 kl. 12:46
  Köpte två flaskor för 53 EUR st på Hamburg flygplats igår…

  Patrik:
  23 januari, 2013 kl. 21:00
  Var på Border-Shop Puttgarden idag. Dom säljer 1 liter för 349 DKR just nu, vettigt pris för alla som ska dit

  generationX.se:
  13 januari, 2013 kl. 20:40
  Vissa dagar är den här number one, andra inte. Men, den platsar alltid topp-tre, tveklöst. Mycket trevlig rom med en faktiskt ganska ok prislapp även på bolaget, med tanke på vad man får för kulorna. Rekommenderas!

  Mauritz:
  12 december, 2012 kl. 00:03
  Köpte den söndag den 9 dec 2012 taxfree på Gardemoens flygplats i Oslo. Jag frågade en kunnig säljare på taxfree efter en god rom och hon föreslog denna underbara dryck ! Vi betalade 435 NOK.

  Fredrik:
  13 november, 2012 kl. 22:24
  419kr på Eckerölinjen, dvs Ålandsfärjan.

  Lars:
  11 november, 2012 kl. 15:35
  Kjøp i USA om dere noen gang er der! Har kjøpt utrolig bra rom i USA for fyndpriser, enten i butikk (t.ex. BevMo) eller bestilt på nett med levering til hotellet når jeg er på reise. Kjøpte en Cruzan Single Barrel for latterlige $25 (SEK 165), og Zacapa Centenario XO kan man få for $49.95 (SEK 330) eller Zacapa 23 for $36 (SEK 240).

  Magnus:
  12 oktober, 2012 kl. 10:23
  Munchen, 49 euro, ett fynd!

  RomRom:
  12 september, 2012 kl. 18:48
  Vi var inte säkra på om vi skulle orka flytta över alla tidigare kommentarer, då de var sjukt många! Men här kommer ett axplock av dem, med våra svar borttagna:

  Från: Burre
  Var precis på Gatwick/London, 36pund för en 1L. Sen har birka cruises den 450kr för 1L.

  Från: Freeman
  Vill tipsa om en annan i Zacapa familjen och det är:
  Zacapa XO Solera Gran Reserva Especial.
  En fantastisk rom att njuta för den kräsne som älskar mörk rom.
  Dyr men värd sin vikt i guld.
  Freeman

  Från: Babs
  Å, vilken goood rom, som jag provade på Piteå havsbad i helgen…

  Från: Lars Jonsson
  Den finns att köpa på både Arlanda & Landvetter för 399 kronor för en liter. Ron Zacapa XO kostar 549 eller 599 kronor. 20111025

  Från: Flaming Fred
  Hej, vilken trevlig site. Och vilken trevlig rom. Mycket trevligt!

  Från: ian archibald
  FEL,.,., 450 KR/LIT.. Handlade i går.. Fantastisk Rom,.,.,

  Från: Jonas Caspersson
  Hej, Mycket trevlig sida =)
  Kan bara instämma RZ 23 är utan tvekan den godaste romen jag smakat (so far =)))

  Från: jens bryner
  Härlig sida! Fastnade för rom när jag bodde och pluggade i Spanien. Där drack jag en rom som hette Cacique, den billigare röda blev min favorit. Någon annan som druckit den?

  Från: Kenneth
  Köpte den igår på Schiphol (Amsterdam) för 480:-
  Det var alltså 1l, ska bli spännande att prova den!
  Tack för en bra sida!

  Från: Patrik Gotlib
  Zacapa 23 är lätt den bästa romen på marknaden idag, tycker att 23´an även slår storebrorsan Zacapa XO (25´an) som är mkt dyrare.
  CPH airport hade en nästan halvår lång kampanj på 23´an. 299 dkk (ca 360 sek). Systemet 599 sek… Värt varenda krona. Dansk som Svensk ;-)

  Från: JC
  Det är cool att många har bra smak för rom.
  Hälsningar till som njuter av en Zacapa. JC

  Från: Geléhallon
  Blev kär direkt efter första smutten för ett antal år sedan innan jag ens kunde hitta den på bolaget eller Finlandsbåtarna. När jag först såg den på bolaget tyckte jag att det var lite för dyrt… Passande då att jag åkte på semester till Florida och hittade 2 flaskor i en liquor store för $29.99 när kursen stod lågt… Efter att ha betalat berättade jag för expediten vad priset i Sverige var.. Längre ansikte har jag inte sett sen dess :-)

  Från: Björn
  Jag köpte en liter gran reserva på Wiens flygplats igår för 52 euro
  Alltså under 500 Spänn. Grymt.
  Det var inom Eu så egentligen inte riktigt
  Taxfreepris, men bra ändå.
  Nu skall vi smaka.

  Från: Niklas
  Tillbakalutad i soffan njuter jag nu de sista dropparna av den Zacapa jag köpte på plats i Guatemala förra vintern. Det är både med glädje och sorg som de sista gyllene dropparna letar sig ned längst strupen.

  Från: Micke
  Håller med men måste slå ett slag för Diplomat 12 årig, fantastiskt rund, fruktig samt chokladig mild smak i samma stil som zacapa

  Från: N3tt
  Hittade den på Heathrow för ca 430 kr, har dock inte smakat den än.

  Från: Abbe
  Drack den för första gången i Key West förra sommaren och blev “frälst”, men har inte druckit den sedan dess, men nu när jag lämnat studentlivet och börjat få lön så köpte jag idag en flaska på systemet. Dyrt men gott. Får försöka hitta en till på tax-free nånstans när jag reser nu framöver. Målet är att alltid ha minst en flaska hemma :)

  Från: Jon
  Mycket fin, rund och god! jag köpte i Tallan på “superalco” för ca 390kr /70cl

  Från: JC
  Cool att så många börjar upptäcka the King of the King i rom smaken, tyvärr har jag inte hittade billigare ännu. Under sommaren ska resa till Spanien och Italien berättar senare.
  Mvh, JC

  Från: Kirtappatrik
  Köpte 2st 1 liters flaskor på Newark förra veckan för 88 dollar Totalt… Snacka om fynd… Nu ska det njutas
  Dom hade ngn typ av erbj 1 flaska ca 68 dollar har jag för mig, kolla inte så noga när man fick 2 för 88… Lätt val :)

  Från: Fredrik
  Köpte precis en liter 23 årig på Mexicos flygplats för 350 sek. Bartendern vid Gaten tipsade om den så jag tog en dubbel och den är grym :)

  Från: Robert
  Köpte just en liter i Skagen för 499 danska. Märket var tidigare okänt för mig men efter en provsmakning i butiken gick det inte att stå emot.
  Hittade den här sidan när jag sökte fakta om rommen, inser nu att det var ett rätt bra köp.

  Från: JC
  Hej allihopa, precis har kommit tillbaka från Spanien, där hittade min Zacapa för 45 euro. På supermaket Carefour som finns rund av landet. Salud! JC

  Från: Henrik
  Tack för en trevlig hemsida!
  För några år sedan av ren chans efter ha rest igenom Manchester Airport ett gäng ggr på kort tid så började man titta runt lite på annat (redan köpt dom whisky man ville ha/ansåg sig ha råd med) provade jag att köpa en rom på introduktionserbjudande, det föll sig så att det var en Ron Zacapa 23. Det blev en introduktion till rom som gav mersmak. Sedan dess har jag provat handlat några andra sorters “finrom” (i samma prisklass) men RZ23an är den mest prisvärda jag stött på hittills, så nu ser jag alltid till att ha en flaska framme i barskåpet hemma (som alltid är populär bland mina gäster :)
  Senaste flaskan blev inhandlad på Heathrow innan semestern för 38.99£ för en liter.
  Med vänlig hälsning från en whisky (och numera också rom)-njutare :)

  Från: Konny
  Den finns nu till bra pris på Stenas danmarksbåtar. 1L för 529 kr

  Paw:
  24 augusti, 2012 kl. 09:26
  Denne kan også købes i den danske netbutik Rombo.dk for 485,- DKK/liter. Med den nuværende SKK/DKK kronekurs er der generelt mange billige varer på Rombo.dk, der har et bredt udvalg af fantastisk rom. Fragten kosten 99,- DKK, men ved bestilling af flere varer kan det betale sig.

  Johannes:
  19 augusti, 2012 kl. 00:09
  Har velat köpa den sedan jag läst recensionen.
  Jag hittade den på Barcelonas flygplats för 53,10 € så beroende på växelkurs och dagsnotering 430 – 480 kr för en liter.
  Där fanns även XO:n för 82€, 670 – 710 kr/ liter
  Tack för tipset! Jag blev inte besviken.

  sacce:
  18 juli, 2012 kl. 16:25
  håller med till 100% att denna rom förtjänar 10 poäng
  detta är en av mina absoluta favoriter
  köper alltid en flaska när jag hälsar på min bror i Verona
  dom har den i taxfreen på Bergamos flygplats 52€ för en liter

  Björn:
  10 juli, 2012 kl. 23:17
  $55 Kanadensiska i Toronto, på Pearsonflygplatsen. Cirka 375:- för en liter alltså, milt sagt köpvärt.

  niclas:
  26 juni, 2012 kl. 09:34
  Var precis på i flegaard, tyskland. En liter 330 dkk. Billigt där just nu, det konstiga är att 70cl kostar lika mycket.

  RomRom:
  27 juni, 2012 kl. 18:49
  Märklig prissättning! :) Borde ju inte vara någon större åtgång på 70cls!

  Annelie Tryggvesson:
  15 juni, 2012 kl. 23:20
  Vann denna flaska i vårt personallotteri ombord :)) Finns att köpa på Stenabåtarna till Tyskland för 499 SEK / Liter !

  RomRom:
  16 juni, 2012 kl. 15:24
  Grattis till vinsten! Det var en riktigt fin vinstlott enligt oss! Och tack för prisinformationen på Stenabåtarna!

 2. Rikard

  Är absolut ingen expert när det kommer till Rom, men herre gud vilken len och god Rom detta är.

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.