Ron Esclavo XO Laphroaig Cask

975 kr

  • Ursprung: Dominikanska republiken
  • Destilleri: Oliver & Oliver
  • Råvara: Melass
  • Sammansättning: Solera
  • Lagringstid: Upp till 23 år
  • Färg: Mörk mahogny
  • Typ: Avec, Overproof
  • Alkoholhalt: 64,4%

Betyg: 79 av 100

Kategori:

Beskrivning

Ron Esclavo XO Laphroaig Cask är ett special-släpp från 1423. Det är Ron Exclavo XO Cask, med slutlagring i 6 månader på Laphroaig-fat.

Att sätta betyg på Ron Esclavo XO Laphroaig Cask var väldigt knepigt. Den är en jättekul och god dryck, men den mycket starka röken gör att den knappt går att klassa som en rom. MEN eftersom rökig rom börjar dyka upp som en liten mini-trend just nu så får vi ta vårt ansvar och försöka ha en åsikt ändå.

Vi har faktiskt smakat Ron Esclavo XO Laphroaig Cask tidigare, på plats hos 1423 i Danmark, så det var kul att äntligen få följa lanseringen av den på Systembolaget.

Ron Esclavo XO Laphroaig Cask ser ut precis som förväntat. Den har en mörk ton mot röd, och dess höga sockerhalt syns som vanligt tydligt i glaset. Men det som vi fokuserar på vid dagens provning är såklart hur mycket rökighet den kommer att ha plockat upp.

I aromen är det en ganska jämn kamp mellan tonerna från rommen och från Laphroaig-fatet. Det är en intressant balans – som lyfter fram enormt mycket karaktärsdrag – tack vare den kraftiga styrkan och sötman.

Men när det kommer till smaken, så blir det inte mycket plats kvar av ursprungsrommen. Rökigheten är totaldominerande genom hela smaken. I eftersmaken släpper den åter igenom lite mer traditionella rom-drag; främst genom lite knäck och vanilj.

Vi pendlade väldigt mycket fram och tillbaka gällande betyget på Ron Esclavo XO Laphroaig Cask. Det som pekar mot ett lite lägre betyg är att röken är totalt överdominerande över rommen. Men det som pekar mot ett högre betyg är att Ron Esclavo XO Laphroaig Cask är väldigt kul – och den kommer att generera mycket skratt och många kul diskussioner om rom, Ron Esclavo, Laphroaig och rökighet.

Ron Esclavo XO Laphroaig Cask släpptes 7 juni 2019 på Systembolaget – och vi tror att den kommer sälja slut snabbt!

 

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

,

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Ron Esclavo XO Laphroaig Cask”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.