Plantation Single Cask Multi Island XO Pineau des Charentes Blanc

749 kr

 • Ursprung: Kuba, Fiji, Barbados, Jamaica, Trinidad, Panama, Haiti, Saint Lucia, Reunion och Nicaragua
 • Råvara: Melass
 • Sammansättning: Single
 • Lagringstid: Blandat
  Tropisk lagring: “flera år” på bourbonfat
  Lagring i Frankrike: “flera år” på Ferrand cognacsfat
  Slutlagring: 8 månaders på Vieux Pineau des Charentes blanc-fat
 • Färg: Mörk guld
 • Typ: Avec
 • Alkoholhalt: 41,1%

Betyg: 74 av 100

Beskrivning

Plantation Single Cask Multi Island XO Pineau des Charentes Blanc har ett fruktansvärt komplicerat namn. Det är en blend av rom från tio (!) olika ursprung, som – om vi ska vara lite noggranna – inte bara är öar. Det är alltså rom från Kuba, Fiji, Barbados, Jamaica, Trinidad, Panama, Haiti, Saint Lucia, Reunion och Nicaragua – som har blandats ihop. Därför finns ju ingen “äkta” ålder på den här rommen – därav namnet XO. Det enda som är säkert gällande lagringen är att alla rom har lagrats först i “flera år” i tropiska miljö, och sen i “double ageing” på Ferrande cognacfat i Frankrike. Sen har den blenden slutlagrats på fat som tidigare använts till dessertvinet Vieux Pineau des Charentes blanc. För att lyfta upp den här blandningen har man sen också tillsatt lite socker (20 g/L) som “dosage”.

Över till provningen då. Vi provade den först utan att ha läst på alls vad “Multi Island” innebar – och det första tankar gick till Fiji. Brittisk rom, men med lite mer sötma. Men efter varje lite upplevelse med Multi Island XO så växer det fram nya känslor. Det är som att den öppnar upp sig – och presenterar sitt breda ursprung.

Aromen domineras mycket kraftig vanilj – och söt frukt. Lite för mycket faktiskt; och frågan är om det är den tillsatta sötman som gör att det upplevs som en lite artificiell arom? Men när vi går över till att smaka, så balanserar det upp sig – och den växer med tiden. Tonerna av russin och vanilj går över till mycket mandelmassa.

Plantation Single Cask Multi Island XO Pineau des Charentes Blanc är en jättekul rom – som vi funderade på att ha med på vår topplista för 2021. Ursprunget är ju jätteskoj – undrar om någon gjort nåt liknande tidigare? (Det kräver ju tillgång till väldigt mycket olika rom!)

Första intrycket av Multi Island XO var ganska dåligt, men med tiden – och mer påläsning – så har den utvecklats till en rolig rom – som kommer vara kul att bjuda på!

Information från producenten:

 • Distillation : Column and Pot still
 • Volatile Substances : 157
 • Esters : 51
 • Dosage : 20 g/L
 • Cane sugar caramel E150a (% volume) : Between 0% and 0.1%

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

, , , , , , , , ,

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Plantation Single Cask Multi Island XO Pineau des Charentes Blanc”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.