A.H. Riise Non Plus Ultra

1 kundrecension

968 kr

  • Ursprung: Saint Thomas, Amerikanska Jungfruöarna
  • Råvara: Melass
  • Lagringstid: Upp till 25 år? (Osäker källa)
  • Färg: Mahogny
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 42%

Betyg: 86 av 100

Kategori:

Beskrivning

A.H. Riise Non Plus Ultra – eller A.H. Riise Non Plus Ultra Very Rare Rum om man ska använda dess fullständiga namn – är inget annat än en mycket spännande rom. Det är så mycket som gör den speciell – vilket vi tycker är kul!

Det första speciella är ju namnet “Non Plus Ultra”. Det är en ovanligt lång och udda historia bakom det. Termen ”Non Plus Ultra” har sitt ursprung från Herakles stoder (Engelska: Hercules pillars) i den romerska mytologin. Lite förenklar så markerade stoderna slutet på den kända världen. På stoderna fanns inskriptionen ”Non Plus Ultra”. “Non Plus Ultra” betyder (källa Wikipedia) “ingenting däröver; det bästa i sitt slag, oöverträffad”. Det är alltså inte på engelska som man lätt kan tro, utan namnet är en hyllning till uttrycket “Non Plus Ultra” – och används för att det här just är A.H. Riises bästa rom.

Den andra speciella med A.H. Riise Non Plus Ultra är helt klart flaskan. Den sticker ut bland all annan rom – och även i A.H. Riises egna uppställning av rom. Det är en välgjord flaska, med en mycket charmig kork. Visst, den skulle ha kunnat vara en glas och riktig kork – och inte plast – men hela korken ligger överraskande trevligt i handen ändå.
Vi kan garantera att A.H. Riise Non Plus Ultra kommer att bli den mest upplockade flaskan på avec-bordet!

Men nu över till innehållet i flaskan! I glaset så har Non Plus Ultra en mörk färg, och det är en ganska oljig känsla på rommen.

Aromen är lugn och ganska tillbakadragen. Men när man kommer lite närmare glaset så kliver det fram mycket tydliga toner av melass och pomerans.
Men det är i smaken som Non Plus Ultra verkligen kommer till sin rätt. Det är väldigt väldigt mycket sötma – som man har dämpat lite genom att låta NPU ha en styrka på 42%. Den kraftiga sötman gör att det är mycket lena och tydliga smaker som kommer fram. Det är nästan på gränsen till en likör i smakprofilen. Den är kraftiga smaker av citrus och pomerans i kombination med söt vanilj och smörkola.

A.H. Riise har en mycket speciell smakprofil som återkommer i nästan all deras rom. A.H. Riise Non Plus Ultra balanserar profilen på ett trevligt sätt, och vi tror att NPU skulle tilltala väldigt många.

Passar A.H. Riise Non Plus Ultra alla? Nej. vet du med dig att du gillar lite mer strikt rom – med lite sötma – så håll dig borta från NPU. Men gillar du (riktigt) söt rom, och vill utforska vår danska rom-traditioner, så kan vi varmt rekommendera Non Plus Ultra. Vi ger den några extra plus för att vi tror att den kommer att både kvinnliga och manliga smaklökar. Och så får den ett plus för att den är dansk. Och för paketeringen. Och för namnet. Summan blir ett riktigt högt betyg till en rom som kanske inte är så sofistikerad – men som är väldigt “dejlig”!
A.H. Riise Non Plus Ultra kommer i en begränsad upplaga på 3000 flaskor per år. Det är ju inte superbegränsat, men det kan vara värt att veta att den inte är en självklarhet att få tag i.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

,

Skola

Typ

Sötma

1 recension av A.H. Riise Non Plus Ultra

  1. Andreas

    En mycket trevlig rom. 42% känns inte alls, väl balanserad söttma. Fin flaska.

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.