Skip to main content

Ibland när man vill berätta något – framför allt online – så är det bra att börja med det viktigaste. Så det gör vi i det här fallet:

Vi är extremt imponerade av Birkas romkryssning! Som romälskare, så är den här kryssningen inget annat än ett “måste”. Och vi lovar – det kommer att komma fler romkryssningar med Birka – och nu siktar man mycket mycket högre! Men det får återkomma till i framtiden.

Var börjar vi..? Jo, nästan direkt när vi klev på så började rom-aktiviteterna. Vårt stora problem var att vi egentligen ville gå på alla föreläsningar, men vi fick välja några. Och så ville vi ju ha tid att gå runt på mässan lite också.

 

Intryck

Vi lyfte det ju direkt i början, men vi vill ta det här också. Romkryssningen var enormt proffsigt uppstyrd. Vi är imponerade av allt – bokningen, mässan och middagen. (Det vi gärna hade sett mer av är att rom skulle ha en mer dominant ställning i barerna under senare delen av kvällen. Men det kanske bara var vi som missade det?)

Det är så mycket bra utställare – och så många intresserade deltagare – så att lokalen för mässan blir för trång. Det hade kunnat vara dubbelt så stort utan problem – vilket framför allt hade underlättat för de stackars utställare som hade platser utanför mässlokalen. Nu var det i och för sig väldigt bra planerat – så att de som stod utanför hade lite annan inriktning; drinkskola, bakning, snus och cigarrer.

birka-rumcruise-2016-havana-club

De allra flesta stora aktörerna på marknaden var där, vilket var väldigt kul att se. (Det var några märken som vi saknade, men till nästa romkryssning så hoppas vi att de har förstått hur viktigt de är att vara med!)

 

Ian Burrell – Global Rum Ambassador – var med!

Vi tycker att det var helt fantastiskt att Birka hade lyckats att få med Global Rum Ambassador Ian Burrell på kryssningen. Vi pratade en del med honom, och även han var mycket imponerad av romkryssningen – och han lovade att dra sitt strå till stacken för att höja nivån ytterligare till nästa tillfälle! Och vi vet att han har kapaciteten att göra det ordentligt. (För er som inte känner till Ian Burrell, så är han bland annat grundaren av UK RumFest.)

birka-rumcruise-2016-ian-burrell-1

 

Mässan

Det var väldigt mycket bra och spännande rom med på mässan, men vi kommer inte att plocka ut någon topplista, utan bara dela med oss av våra blandade tankar.

birka-rumcruise-2016-crowd-photo1

Ron Esclavo & Tres Hombres

Herida Brands är en av de få distributörerna i Sverige som satsar mest på rom. De har en mycket stark “portfölj”, och det märktes på intresset hos dem. Ron Esclavo och Tres Hombres drog till sig en storpublik till dem. (Det gick knappt att komma fram till Heridas bord!) De har även några intressanta nyheter från Mauritius (som vi kommer återkomma till senare), samt att de även har Ron de Jeremy.

birka-rumcruise-2016-ron-esclavo-and-tres-hombres

Ron Zacapa Edicion Negra

Lanseringen av Ron Zacapa Edicion Negra drog till sig stort intresse, inte bara av oss, utan av alla besökare på mässan. Så pass att den tog slut! Vi trodde att det var samma som Ron Zacapa Etiqua Negra, men så var inte fallet. Ron Zacapa Edición Negra är ett mycket charmigt tillägg till Zacapa-familjen, och vi hoppas att vi kommer att se mycket mer av den i framtiden.

birka-rumcruise-2016-ron-zacapa-edicion-negra-1

Berry’s

Distributören Clydesdale hade en uppställning med mycket hög kvalitet, som tog positionen perfekt i att utmana alla besökares smaklökar. De rom från Berrys’ och Kill Devil som de hade med är mycket bra rom att testa när de är dags att bredda sin kunskap om rom – och höja “svårighetsgraden” lite.

birka-rumcruise-2016-berrys-1

Ron Malteco

Vi har provat Ron Malteco tidigare, så det är kul att se att de (kanske) är på väg in till oss i Sverige. Det är en riktigt trevlig rom, som vi med spänning kommer att följa de kommande åren. (Inte bara pga lansering i Sverige, men också för att Malteco kommer att gå igenom lite förändringar.) Extra trevligt var ju att det hölls en provning med Ron Malteco!

birka-rumcruise-2016-malteco-1

Gosling’s

Gosling’s är en rom som vi tror och hoppas kommer att växa kraftigt i Sverige. Det är inte bara för att de har en charmig profil – och bra rom – utan för att de (i princip) äger vår favoritdrink “Dark ‘n Stormy”. Deras egna Ginger Beer är perfekt anpassad för att göra Dark ‘n Stormy, och tillsammans med Gosling’s Black Seal Rum så får man en “äkta” Dark ‘n Stormy. Har ni inte provat det, så har ni det riktiga receptet här.
Nästa gång det är romkryssning så tycker vi att Gosling’s skulle ta över barerna på båten och servera sina Dark ‘n Stormy hela kvällen.

birka-rumcruise-2016-goslings-1

(O)intresset för jättarna

Det är ju härligt att så många har börjat bredda sin syn på rom; och vill utforska okända märken. Men glöm inte bort de stora; de har bra rom också. Intresset för Brugal, Havana Club och Bacardi kändes lite svalt – så till nästa år kanske de behöver se över hur de ska dra till sig folk. Vi har sett dem prova på lite olika lösningar; vi gillade starkt hur Bacardi gjorde med Ocho på UK RumFest 2015.

birka-rumcruise-2016-bacardi

Men det fanns i alla fall ett intresse för Brugals Siglo de Oro:

birka-rumcruise-2016-brugal-siglo-de-oro-photo1

Alla vi inte har nämnt

Vi känner oss nästan lite taskiga som utelämnar några utställare (och en hel del rom) i vår rapport, men vi hann helt enkelt inte med alla. Vi vet att A.H. Riises rom var väldigt populära på mässan – men vi fick hoppa över ett besök hos deras utställare den här gången. Och att vi inte hann spendera tid med rom som Diplomatico, Appleton Estate och Plantation visar ju på vilket härligt utbud det fanns på plats! Nästa år måste vi kanske åka båda dagarna på kryssningen?

birka-rumcruise-2016-appleton-estate-1

birka-rumcruise-2016-plantation-1

 

Framtiden

Vi kommer att göra vårt bästa för att driva på utvecklingen av Birkas romkryssning. Har du några tankar eller idéer? Maila oss, eller skicka ett meddelande på Facebook. Eller skriv en kommentar är på sidan!

Alla våra nyheter om Birkas romkryssning(ar) kommer ni att hitta här!

birka-rumcruise-2016-herida-photo1

Bilder

Vi kommer att lägga upp alla bilder på en separat sida – vi återkommer med det!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.