Skip to main content

Masterclass med Plantation är alltid ett nöje – och i år blev det en digital sådan. Vi vill börja med att berömma Plantation och Spring Wine för att de tagit situationen på allvar – och på ett snyggt sätt har ställt om till digitala provningar.

Med på provningen var 15-17 personer – vilket var en storlek som funkade bra på Zoom. Nu kördes det ändå frågor via chatten, så vi hade ju säkert kunnat vara några till.

Över till årets Single Casks då! Vi får (i det här släppet) fyra Single Casks till Sverige – som släpps på Systembolaget 15 oktober. Och det är ett väldigt spännande släpp – med några riktigt vällagrade rom – med mycket spännande slutlagringar:

  • Plantation Single Cask Panama 2007 Champagne cask
  • Plantation Single Cask Jamaica 1996 Clarendon ITP & HJC New York
  • Distilling Company rye whiskey cask
  • Plantation Single Cask Jamaica 2000 Clarendon MBK Borderie XO cask
  • Plantation Single Cask Fiji 2009 Kilchoman peated cask

Vi kommer att lägga upp alla Single Cask separat – och kanske hinna komma med tips på vilka som är våra favoriter. (Bara för att få lite extra konkurrens när de släpps?) Håll i er, för det är några riktigt långa namn.

Provningen börjar starkt med Plantation Single Cask Panama 2007 Champagne. Det är en enkel och mycket god rom – med en tydlig underliggande sötma. Den har slutlagrats på champagne-fat – vilket Alexandre Gabriel trot är första och troligtvis sista gången. Champagne är ett skyddat varumärke och att få använda det i såna här sammanhang är inte lätt. Det gör ju Plantation Single Cask Panama 2007 Champagne ännu mer spännande – och kanske nåt man kan köpa till en Champagne-fantast. Tyvärr kan inte Plantation avslöja vilken Champagne-producent som faten kommer från.

Andra rommen i provningen är en kul snyggt lagrad rom från Long Pond. Hela namnet är i sig imponerande långt, så vi kommer kanske behöva korta ner det: Plantation Single Cask Jamaica 1996 Clarendon ITP & HJC New York Distilling Company rye whiskey. Den kommer att vara en favorit bland romnördar.
Namnet innehåller mycket fakta i sig, men vi öser på med mer information. Den är lagrat totalt i hela 24 år, vilket är galet! (Bourbonfat i 21,5 år, cognacsfat i 2 år, New York Distilling Company Rye whiskey-fat i 6 mån.) Den är 100% Pot Still, med en lång jäsning (1-3 veckor). De sista slutlagringen har gjorts på Rye Whiskey-fat, från en kryddig östkust-whiskey. Den har höga ester-värden, men med sina förhållandevis låga 49,1% så är det en ganska mild rom. Aromen har tydlig fin romkaraktär – och i smaken är blir det en intressant strid mellan rom och whiskey. Den är kommer växa med tiden – och kommer vara en kul snackis!

I det tredje glaset väntade Plantation Single Cask Jamaica 2000 Clarendon MBK Borderie XO, och jag kan säga redan nu att det här var den rom som imponerade minst i uppställningen. Men smaken är såklart individuell – så för dig som gillar kraftiga cognac-toner i din rom så kommer den vara bra. Alexandre Gabriel beskriver Borderie som cognac-motsvarigheten till rom från Jamaica. Så det är en karaktärsrik cognac, som möter Claredons mest intensiva märkning MBK. Alexandre erkänner till och med att Jamaica 2000 Clarendon MBK Borderie XO kan må bra av några några droppar vatten! (Med betoning på att det inte får vara “hårt” vatten.)

Sist i provningen är en rom som var planerad att vara ”lite för mycket” – och det är den. Plantation Single Cask Fiji 2009 Kilchoman peated cask har bara slutlagrats på Kilchoman-faten i 5 månader, men den har ändå hunnit plocka upp väldigt mycket rök – framförallt i smaken. Plantation har haft några rökiga slutlagringar tidigare, men vi hade tyvärr inget kvar att jämföra med.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.